Yerçekimine karşı koymanın zorlaştığı dönemlerde yüzde birtakım deformasyonlar görülebiliyor. Bu amaçla yapılan yüz gerdirme ameliyatlarına alternatif olan ip askılama uygulamaları ise kısa sürede, etkili sonuçlar almaya yardımcı oluyor. İp askılama yöntemi, kaş kaldırma ve göz şekillendirme gibi farklı amaçlarla da uygulanabiliyor. Peki, fransız askısı (ip askılama yöntemi) nedir? İp askı ile yüz germe nasıl yapılır? İp askı ile yüz germe ne kadar sürede yapılır?
Zamana dur demek halen mümkün değil! Ancak yaşlanmanın etkilerini geriletmek, bu süreci kontrol altında tutarak yönetmek elimizde. Bu amaçla yapılan işlemlerden biri de ip askılama işlemi… Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şahin, iple yüz askılamayı şöyle tanımlıyor:
FRANSIZ ASKISI (İP ASKI İLE YÜZ GERME) NEDİR?
“Yaşlanmaya bağlı olarak yer değiştiren yağ pedlerinin repozisyonunu sağlayarak, kontür düzeltme amacıyla smas ve deri arasına özel tasarlanmış iplerin yerleştirilmesi yoluyla iple yüz askılama işlemi yapılabiliyor.”
FRANSIZ ASKISI NASIL YAPILIYOR?
Yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan birçok soruna farklı çözümler bulunabiliyor. Örneğin; kırışıklıklar botoks, volüm kayıpları ise dolgu uygulamalarıyla ortadan kaldırılabiliyor. Yerçekiminin etkisiyle aşağı kayan yağ pedleri ve cildin oluşturduğu sarkmaları repoze etmek içinse ip askılama uygulaması yapılıyor. Çünkü yaşlanan yüzde; yüz cildinin aşağı ve öne doğru inmesi, çene hattının keskinliğinde azalma, kaşların düşmesi, burun tipinin düşmesi ve yüz ovalinin silinmesi gibi değişiklikler oluyor.
Dr. Şahin, son zamanların popüler ve tercih edilen uygulamalarından biri olan ip askılama uygulamalarının; kısa iplerle yapılan rejuvenasyon amaçlı örümcek ağı ve skinbooster uygulamalarıyla uzun çentikli iplerle yapılan lifting amaçlı askı işlemleri olarak iki grupta incelendiğini belirterek, “Bu işlemler temel olarak lokal anestezi altında, tıpkı dolgu işlemleri gibi sterlite ve asepsi-antisepsi kurallarına uyulduğu takdirde rahatlıkla muayenehane şartlarında yapılabiliyor. Ancak yüz bölgesinin anatomisi, gerek kas yapılarının çeşitliliği gerekse damar ve sinirler dağılımının yoğun olması nedeniyle bu alanlara spesifikleşmiş, yüz ve boyun bölgesi anatomisine hakim olan, uzman ellerde yapılması önem taşıyor” diyor.
BURUN KALDIRMADA DA ETKİLİ OLUYOR
İşlem sırasında kullanılan çok çeşitli ipler sayesinde hedeflenen sonuca ulaşmak mümkün oluyor. Kısa ve düz ipler yara iyileşmesini tetikleyerek, cilt altında kolajen ve elastin sentezini etkileyip, bu şekilde rejuvenasyon sağlıyor. Ancak ip kullanımının en ilgi çekici ve cazip yanını; askı etkisi yaratarak, yüz germe ameliyatlarına alternatif olması şeklinde ifade eden Dr. Şahin, şu bilgileri veriyor:
“Askılamak istenilen yere göre, ipler belli yönlerde, cildin belli katmanına lokal anestezi altında yerleştiriliyor. Bu şekilde aşağı doğru sarkmış cilt yukarıya toparlanarak sabitleniyor. Askılama işlemi, yüzde olduğu kadar boyunda da başarılı sonuçlar veriyor. Özellikle son zamanlarda çok popüler olan kaş kaldırma, badem göz, tilki göz estetiği gibi işlemler de bu alanlar için özel geliştirilmiş ipler kullanılarak uygulanabiliyor. Hatta burun kaldırma işlemleri de yine özel tasarlanmış iplerle yapılarak, ameliyatsız sonuç alınabiliyor.”
UYGULAMA ALANINA GÖRE İPLERİN YAPISI DEĞİŞİYOR
Her bölgenin özelliğine ve cilt yapısına göre farklı özellikte, etkide ipler tasarlanıyor. Bu da son yıllarda ip estetiğini son derece gelişmesine yardımcı oluyor. Cilt altı yağ dokusu fazla olan ağır yüzlerde kaldırma gücü yüksek kuvvetli ipler kullanılırken, ince ve hassas ciltlerde reaksiyon vermeyen hassas iplerin tercih edilmesi gerekiyor. Göz altı gibi yüzün en hassas alanı için “inch” adı verilen çok hassas yapılı özel ipler, yüzde herkesin rahatsız olduğu burun-dudak oluğu diye bilinen nazolabial sulkus içinse “octotwist” adlı güçlü sekizli örgü ipler kullanılabiliyor. “Double spear” iplerle de kaş askılama veya badem göz estetiğinde çok güzel sonuçlar alınabiliyor. “Süperembos” ipler de yüz toparlama ve boyun germe için ideal ipler olarak belirtiliyor.
Örümcek ağı ve ip askılama estetiğinin, yüz ve boyunda ihtiyaç duyulan tüm alanlarda, o bölgeye özel olarak geliştirilmiş ipler kullanılarak cilt yapılandırma, askılama ve toparlama amacıyla uygulanabildiğine dikkat çeken Dr. Şahin, “Materyal olarak önceleri altı ayda eriyen polidiakson (PDO) ipler kullanılırken, son zamanlarda kullanılan polilaktikasit (PLLA) ve polikaprolacton (PCL) iplerle eriyicilik süresi 1,5-2 yıla, etkisi ise 2,5-3 yıla kadar uzuyor” diyor.
KISA SÜREDE GÜNLÜK HAYATA DÖNÜLEBİLİYOR
İp askılama uygulamasının etki mekanizması düşünüldüğünde; kontrollü yara oluşumu, iğnenin sağladığı mekanik stimülasyon, ipin dokuya sağladığı yapısal destek, ipin sağladığı yabancı cisim reaksiyonu, kolajen stimülastonu ve cilt rejuvenasyonu sağlamaya yardımcı oluyor.
Uygulamadaki ilk etki mekanik oluyor ve ip takıldığı andan itibaren başlıyor. Hedeflenen asıl etkiye ise yaklaşık üç ay sonra ulaşılıyor. Çok ağrılı bir işlem olmamakla beraber, lokal anestezinin özellikle iplerin giriş noktalarına ve ipin geçtiği alana yapıldığına dikkat çeken Dr. Şahin, şöyle devam ediyor:
İŞLEM SÜRESİ NE KADAR SÜRÜYOR?
“İşlem süresi yaklaşık 30-35 dakika sürüyor. Günlük hayata hızla dönüş yapılabilmesi ciddi bir avantaj sağlıyor. Gerektiğinde ikinci seansla ip sayısı da arttırılabiliyor. İşlem sonrası buz uygulaması, yaklaşık bir hafta bandaj uygulaması ve yüksek yastıkta yatmak iyileşme sürecinde fayda sağlıyor. Uygulamayı takip eden bir-iki gün makyaj yapılmaması, aşırı yüz ve boyun hareketlerinden bir hafta süreyle kaçınılması da tavsiye ediliyor.”
FARKLI YÖNTEMLERLE KOMBİN EDİLEBİLİYOR
İp uygulamaları özellikle yüzdeki sarkmaları toparlamada, boyun germede, göz, kaş ve burun şekillendirmede cerrahiye alternatif olarak kullanılabiliyor. Popüler bir yüz gençleştirme ve şekillendirme yöntemi haline gelen bu yöntem; gerektiğinde diğer minimal invazif işlemlerle yani botoks ve dolgu uygulamaları, mezoterapi ile lazerle kombine edilerek de kullanılabiliyor.
Dr. Şahin, ip uygulaması için ideal yaş aralığının 35-55 olduğunu belirterek, “Aşırı sarkık, yıpranmış ve ağır ciltlerde sonuç almak zorlaşıyor. Aktif enfeksiyon, kanda pıhtılaşma bozukluğu ve kronik hastalıklar da ip işlemlerin yapılmasında kontrendikasyon oluşturuyor” diyor.
AVANTAJLARI NELER?
- Geleneksel yüz gerdirme operasyonuna göre daha düşük maliyetli.
- Ameliyat gerektirmediği için yan etkileri daha az oluyor.
- Geri döndürülebiliyor
- Etkisi hemen görülüyor.
- İşlem çok kısa sürüyor.
- Uygulama sonrası sosyal ve iş yaşamına dönüş hızlı oluyor.
Ayşegül Uyanık Örnekal