Orgazmı engelleyen nedenler neler? Vajinal kuruluk neden olur? Kadınlarda gerçekten G noktası var mı? Seks hayatı ve Cinsellikle ilgili merak edilen soruların yanıtlarını Formsanté arşivinden (2013) derledik:
Cinsel ilişki hakkında her kadının merak ettiği, yanıtlarını çeşitli kaynaklarda aradığı soruları Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver’e sorduk. Yüzünüz kızarmasın; cinsel yaşam her insanın en doğal ihtiyaçlarından biri; bunu en sağlıklı ve keyifli şekilde yaşamak için bu yazıdakiler size yeterli gelmiyorsa uzman desteği almaktan çekinmeyin.
ORGAZM OLMAYI ENGELLEYEN NEDENLER NELER?
Bugüne kadar hiç orgazm olamadım. Neden?
Orgazm olmayı engelleyen nedenlerden bazıları
- Aşırı gerginlik, kaygı ve endişe hali…
- Cinsellikten korkma ve utanma da orgazmı engelleyebiliyor.
- Orgazmın gerçekleşebilmesi için verilen uyarının süresi yetersiz olabiliyor.
- Kadınlarda daha çok klitorisin parmakla uyarımı orgazma neden oluyor ve eğer bu uyarım çok sert ya da yumuşaksa veya kısaysa kişi orgazma ulaşamıyor.
- Yanlış yerin uyarılması da orgazm olamamanın bir diğer nedeni…
- Bazı ilaçların yan etkileri de orgazmı engelleyebiliyor.
- Orgazma engel olan bazı fiziksel sorunlar için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekiyor.
Kadın ve erkeğin her birleşmede aynı anda orgazm olması mümkün mü?
Çoğunlukla bu mümkün değil çünkü kadın ve erkeğin orgazma ulaşma süresi ve şekilleri farklı… Ayrıca erkeklerden farklı olarak kadınlar arka arkaya orgazm olabiliyor.
Cinsel terapiye ihtiyacımız olduğunu nasıl anlarım?
Genel olarak cinsel hayatınızdan memnun değilseniz ve eşinizle bu sorununuza ürettiğiniz çözümler yetersiz kalmışsa terapi gerekiyor demektir. Vajinismus, erken boşalma, sertleşme sorunu, cinsel ilişkiden korkma, cinsel ilişkiye girme sıklığının çevresel faktörlerden (iş yoğunluğu, fiziksel hastalıklar, ev şartları, gebelik…) bağımsız olarak uzamış olması, cinsel hayat sorunları nedeniyle evlilikten duyulan memnuniyetin azalması cinsel terapiye ihtiyaç duyulan önemli sebepleri oluşturuyor.
KADINLARDA GERÇEKTEN G NOKTASI VAR MI?
Kadınlarda gerçekten bir G noktası var mı? G noktasının fonksiyonu nedir?
Grafenberg noktası (G noktası) denilen bu bölgenin, vajinanın ön duvarında ve erkekteki prostatın bir benzeri olduğu söyleniyor. Bazı araştırmacılar varlığına kuşkuyla bakıyor. Klitorisin bir uzantısı olduğu ve bu sebeple uyarılmasının haz verici olduğunu öne sürenler de var. Birçok kadında G noktası fazla uyarılabilir değil ve bu anormal kabul edilmiyor ancak G noktası hakkındaki mitler nedeniyle bu kadınların bir kısmı kendilerini cinsel yönden yetersiz hissedebiliyor.
Vajinal orgazm ile klitoral orgazm arasındaki fark nedir?
Orgazm beyinde duyusal bölgelerdeki faaliyet ve otonom sinir sistemi arasındaki ilişkinin bir sonucu… Orgazm halini, orgazm öncesinde bedenin ve beynin uyarılmasıyla oluşan artmış gerginliğin boşaltılması olarak tanımlayabiliriz. Orgazm öncesinde kan dolaşımı hızlanıyor, meme uçları dikleşiyor, solunum hızlanıyor, klitoris şişiyor, kaslar gerginleşiyor ve orgazm anında tüm bu gerginlik bitip gevşeme meydana geliyor. Bütün bunlar beyinde duyusal alanda uyarılma hali sayesinde gerçekleşiyor. Klitoriste çok sayıda sinir ucu bulunması nedeniyle orgazm birincil olarak klitoral oluyor. Vajinada ise sinir uçları az sayıda olduğu için uyarılma zorlaşıyor. Eğer vajinal uyarılma klitoral uyarılma gibi beyindeki aynı duyusal alanı uyarabilecek güce ulaşırsa vajinal orgazmın varlığı mümkün oluyor.
VAJİNAL KURULUK NEDEN OLUR?
Vajinal kuruluk neden meydana geliyor? Tedavisi var mı?
Menopoz döneminde hormonal değişiklikler sebebiyle vajinal kuruluk meydana geliyor. Tedavide eğer hekiminiz gerekli görüyorsa hormon kullanımı bir seçenek. Bol sıvı alınması ve hormonal dengeyi destekleyen bir diyet uygulamak da yardımcı olabiliyor. Bunun yanı sıra hekiminizin onayladığı kayganlaştırıcılar da kullanabilirsiniz.
Onun bana dokunmasından hoşlanmıyorum. Ne yapmalıyım?
Bunun nedenlerinin anlaşılması gerekiyor. Çocukluk çağı cinsel ya da fiziksel tacizi, cinsel korkular, eşle iletişim sorunları, eşin ihmali ya da fiziksel tacizleri dokunulmaktan rahatsız olmanın önemli sebepleri arasında yer alıyor. Psikiyatrik bazı hastalıklarda da kişi kendisine dokunulmasından rahatsız olabiliyor. Eğer bunlardan biri varsa öncelikle bir psikiyatr ile görüşmeniz ya da çift terapisi almanız gerekiyor. Eğer bu sebeplerden biri yoksa o zaman kademeli olarak dokunma egzersizleri yapmak fayda sağlıyor. Cinsel birleşme olmadan eşinizin öncelikle cinsel uyarılabilir olmayan (erojen olmayan) bölgelere yumuşakça dokunması ve böylece dokunmaya alışması uygulanacak bazı egzersizlerden.
Partnerime isteklerimi söylemekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım?
Eşler cinsel ilişki sırasında birçok fantezi kurabiliyor. Bunların bir kısmı dile dökülmesi utandırıcı olabilecek ama hayal edilmesinin kişiyi uyardığı fanteziler oluyor. Bunların mutlaka eşle paylaşılması gerekmiyor. Eşinize davranışlarınızla bunu belli edebilirsiniz. Eğer eşiniz ilişki sırasında yönlendirdiğinizde rahatsız olmuyorsa aslında istediğinizi söze dökmeden anlatmış olursunuz. Örneğin dokunmasını istediğiniz yere elini götürebilirsiniz. Eğer söylemek istediğiniz şey size muamele etme şekliyse bunu da öncelikle davranışla anlatmayı deneyebilirsiniz. Fakat canınızın yanması gibi bir durum söz konusuysa bunu o anda sakince belirtmenizde fayda var.
ERKEN BOŞALMA SORUNU VAR MI?
Partnerimin erken boşalma sorunu olduğunu nasıl anlarım?
Eğer eşiniz birleşme olmadan boşalıyorsa ileri derecede erken boşalma var anlamına geliyor. Birleşme oluyor fakat eşiniz beş dakikadan kısa sürede boşalıyorsa buna da erken boşalma deniliyor. Bir erkek ne kadar geniş aralıkta cinsel ilişkiye giriyorsa boşalma süresi de o kadar kısa oluyor, bu sebeple eğer geniş aralıklarla cinsel ilişkiye giriyorsanız ve eşiniz kısa sürede boşalmışsa buna erken boşalma denmiyor.
O her gün sevişmek istiyor, bana haftada bir-iki kez yeterli geliyor. Cinsel birleşme sıklığımız ne olmalı?
Sağlıklı cinsel hayatı olan çiftlerin ortalama cinsel ilişkisi haftada iki ya da üç olarak kabul ediliyor. Haftada bir ilişkiye girilmesi de normal sayılıyor. İlişki sıklığını belirlerken bu aralık dikkate alınabilir. Eğer çiftlerin ihtiyaçları birbirinin tam zıttı uçlardaysa o zaman iki taraf da bir adım atıp, birbirine yaklaşmayı deneyebilir. Eğer biri her gün diğeri haftada iki gün istiyorsa belki iki yerine haftada üç gün denenebilir.
Sevişmenin bitiminde orgazm olmadığımı partnerime nasıl söylemeliyim?
Orgazm olmadığınızı eşiniz fark edebilir. Her sevişmede mutlaka iki tarafın da orgazm olması şart değil. Eğer orgazm olmak istiyorsanız ve kendisi durumu fark etmediyse eşinize bunu doğrudan “Ben henüz orgazm olmadım, biraz daha yanımda dur” ya da “Beni biraz daha uyarmanı istiyorum” diyebilirsiniz. Orgazm olamadığınızı her seferinde eşinize söylemek zorunda değilsiniz.
PREVERVATİF ZEVKİ AZALTIYOR MU?
Prezervatif kullanmanın zevki azalttığı söyleniyor. Doğru mu?
Yanlış. Bu sorunun yanıtını araştıran pek çok anket çalışması prezervatif kullanımının hem kadın hem de erkekte cinsel hazzı düşürmediğini gösteriyor. Ancak prezervatif taraflar rahat değilken takılırsa, erkek yeterince sertleşmeden takılmışsa, ön sevişme olmamışsa zevk azalabiliyor.
HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ
Hamileyim… Cinsel ilişkiye girmemde sakınca var mı?
Normal akışındaki bir gebelikte cinsel ilişkiye girmek sakıncalı bulunmuyor. Eğer anne adayının geçmişte düşük ya da erken doğum öyküsü, vajinal kanama ya da genital bölge enfeksiyonu, erken doğum tehdidi varsa cinsel ilişkiye girmek sakıncalı olabiliyor. Gebeliğin son dört haftası ise erkek menisindeki bazı maddelerin rahim kasılmasını tetikleyebilmesi sebebiyle cinsel ilişki önerilmiyor.
Hamilelikte cinsel ilişki için ilgili içeriğimize de bakabilirsiniz
Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Temmuz 2013 sayısı