✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Diyetisyen Berrin Yiğit


Ana Sayfa Sağlık Hamilelik Gebelikte protein kaçağı ve idrarda protein kaçağı tedavisi

Gebelikte protein kaçağı ve idrarda protein kaçağı tedavisi

Kadınların en özel dönemi olan hamilelik süresince vücutta fizyolojik olarak pek çok değişim gerçekleşir. Genellikle gebeliğin 20. haftasından itibaren tansiyon yükselmesi gözlemlenirken, bazı gebelerde bu idrarda protein kaçağı ile birlikte ilerler. Normalde böbrekler atık ürünleri ayrıştırırken proteinleri vücutta tutar. Fakat bazı durumlarda idrarda protein kayıpları olur ve bu tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Peki gebelikte protein kaçağı nedir? Protein kaçağı olanlar nasıl beslenmeli? İdrarda protein kaçağı tedavisi nasıl olur? Diyetisyen Berrin Yiğit, idrarda protein kaçağıyla ilgili tüm merak edilen soruları yanıtladı. 

GEBELİKTE PROTEİN KAÇAĞININ ZARARLARI *

Dünyada her 12 gebeden 1 tanesinde görülen idrarda protein kaybı hem gebeyi hem de bebeği oldukça etkiler. Gebede böbrek hasarı, karaciğer enzim yüksekliği, damar zedelenmesi ve çok ileri boyuta taşınırsa beyin kanamasına kadar gidebilecek bir tablo söz konusu iken, bebekte büyüme geriliği ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Dolayısıyla çok iyi takip ve tedavi edilmelidir.

İdrarda protein kaçağı dolaşım sorunlarına neden olduğu için bebeğin aldığı besin miktarında azalmalar olur. Dolayısıyla besin değeri olarak zengin beslenmek her zamankinden daha önemlidir.

Gebelikte bu ve benzeri durumları yaşayan anneler nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeli gelin hep birlikte bakalım…

GEBELİKTE PROTEİN KAÇAĞI VE BESLENME *

  • Öncelikle düzenli olarak doktor kontrollerine giderek, idrar tahlili ile protein kaybı takibine başlayın.
  • Tuz tüketiminde aşırıya kaçmamaya ve tansiyonunuzu çok yükseltmemeye çalışın.
  • Düzenli beslenmeye ve hamilelik süresince fazla kilo almamaya önem gösterin.
  • Kafein ve alkolden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Her gün antioksidan içeriği yüksek farklı renkte meyve ve sebzeleri tüketin.
  • İdrarda kayıp var diye protein tüketimini azaltmadan, hamilelik döneminde ortalama olan günde 80-100 gram kadar protein tüketin.
  • Paketli gıdalar, şeker içeriği yüksek besinler ve kızartmalardan uzak durun.
  • Hamilelik süresince haftada 2-3 kez düşük cıva içerikli Omega 3 zengini balık yediğinizden emin olun.
  • Her gün en az 2-3 porsiyon süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi kalsiyum kaynağı tüketin.
  • Ani hareketlerden kaçınarak, yatak istirahati olmadan doktorunuzun önerdiği doğrultuda hareket edin.

İdrarda protein kaçağı gebeliğin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Bu duruma neden olan risk faktörleri şunlardır;

  • Ailede protein kaçağı öyküsü
  • Obezite
  • İlk hamilelik
  • İkiz, üçüz hamilelikler
  • 40 yaş ve üstü hamilelik
  • İki gebelik arası 2 yıldan az veya 10 yıldan fazla olması
  • Yüksek tansiyon, migren, diyabet, böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar

Protein kaçağı yaşayan gebelerin muhakkak doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiği ve takibi iyi yapılırsa herhangi bir problemle karşılaşmayacakları unutulmamalıdır.

HAMİLELİK SÜRESİNCE HANGİ BİTKİSEL ÇAYLAR İÇİLEBİLİR?

HAMİLELİKTE HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI?

HAMİLELİKTE HANGİ DİP BALIKLAR YENMELİ?

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here