Diğer
    Ana SayfaSağlıkGeceleri sürekli uyanıp gün boyu halsiz hissedenler dikkat!

    Geceleri sürekli uyanıp gün boyu halsiz hissedenler dikkat!

    -

    Vücudumuzun en çok dinlendiği saat uyuduğumuz zamandır. Bu yüzden uykumuzun kaliteli olması çok önemlidir. Kaliteli uyku, dinç bir vücudu beraberinde getirir.

    Gün içinde kendinizi yorgun hissediyor, işinize odaklanmakta zorlanıyor, geceleri ise horlama, solunum yavaşlaması gibi sorunlar nedeniyle kaliteli bir uyku uyuyamıyorsanız OSAS hastası olabilirsiniz!

    Özellikle obezite nedeniyle giderek artış gösteren Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) hakkında bilgi veren Nişantaşı Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Ali Oğuz ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgür Karacan, bu iki branş tarafından uygulanan tedavilerle horlamanın yanı sıra, hastalığa bağlı olarak görülebilen kalp ve akciğer rahatsızlıkları risklerinin de azaltılabilir olduğunu belirtti.

    UYKU APNESİ NEDİR? 10 MADDEDE UYKU APNESİ

    - Advertisement -

    Türkiye’de ve dünyada hızla artış gösteren obezite, diyabetten kansere, cilt hastalıklarından depresyona kadar pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Bu rahatsızlıklardan biri de uyku hastalıkları arasında yer alan OSAS, yani Obstrüktif Uyku Apne Sendromu…

    Erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olarak saptanan OSAS, kendini en çok horlama, gündüz aşırı uyku durumu ve gece solunumda durma veya yavaşlama ile gösteriyor. Gece sağlıklı bir uyku uyuyamayan OSAS hastaları bu nedenle genellikle sabah uyandıklarında kendilerini dinç hissetmiyor, baş ağrısı ve dikkat toplamada güçlük gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Nişantaşı Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Ali Oğuz ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgür Karacan, OSAS hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

    Hastanın uyku esnasındaki tüm hareketleri takip edilerek tanı konuluyor

    OSAS tanısının polisomnografi adı verilen işlem ile uyku laboratuvarında konulduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Oğuz, “Bu işlemde elektrot olarak adlandırılan algılayıcılar sayesinde, hastanın tüm gece boyunca uyku esnasındaki horlama, solunum, beyin dalgası, oksijen yüzdesi, göğüs kafesi, karın, bacak ve göz hareketleri kaydediliyor. Uzman doktor tarafından OSAS tanısı konulduğu takdirde Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından hasta ayrıntılı olarak muayene ediliyor. Burun ve boğazda horlamaya neden olabilecek sorunlar araştırıldıktan sonra bu bölgelerde tıkayıcı bir unsur saptanırsa gerekli tedaviler uygulanıyor” dedi.

    UYKU APNESİ CİNSELLİĞİ ÖLDÜRÜYOR

    Tedaviyle birlikte pek çok sağlık sorunu ortadan kalkıyor

    Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgür Karacan ise “OSAS hastaları için ventilator tedavisi yapılıyor. Bu tedavide hasta, gece boyunca uygun alet ve maske altında tutuluyor. Bu sayede tıkanma ve horlama önleniyor, hasta sağlıklı uyku uyuduğu için sabah dinç hissediyor. Oksijen seviyesi düşmediği için kalp, akciğer hastalıkları riski de ortadan kalkıyor.

    Bunların yanı sıra, OSAS hastalarında yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi önemli sağlık sorunları daha sık gözlenir. Tedavi neticesinde bu hastalıklar da daha az ilaç veya dozla kontrol altına alınabiliyor. Kısacası OSAS tedavisi pek çok sağlık sorununu önlediği gibi kişinin yaşam kalitesini de artırıyor” diye konuştu.

     Bu belirtiler varsa dikkat!

    • Horlama yakınması olanlar
    • Aşırı kilosu bulunanlar
    • Boyun çevresi geniş, çenesi küçük, dili büyük, damağı çökük kişiler
    • Sigara içen / Sigaraya bağlı KOAH hastalığı bulunanlar
    • Alkol tüketen / Alkol tüketme öyküsü olan



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz