Diğer
    Ana SayfaSağlıkGenetik Check-Up sağlığınızı korumak için yol haritanızı çiziyor

    Genetik Check-Up sağlığınızı korumak için yol haritanızı çiziyor

    -

    NEDEN GENETİK CHECK-UP?
    ● Kronik hastalıkların henüz başlamadığı yaşlardaysanız hastalıklardan korunmak ve olumsuz etkilerini azaltmak için Genetik Check-Up yaptırabilirsiniz.
    ● Ailenizde sizden önceki kuşaklarda bulunan hastalıklara yatkınlığınızı öğrenebilirsiniz.
    ● Çok sayıda ilaç kullanıyorsanız, ilaçlara kişisel yanıtlarınızı öğrenmek için ilaç testini yaptırmak isteyebilirsiniz.
    ● Diyet ve egzersizi metabolik dengenize uyumlu halde organize etmek için Genetik Check-Up’tan yararlanabilirsiniz.

    mayis-2012-saglik-3-3GENETİĞİNİZE UYGUN BESLENİN SAĞLIKLI VE FORMDA KALIN
    Kişiye özel diyetler sizin çalışma şartlarınıza ve hayat düzeninize göre oluşturulurken genetik yapınız göz ardı edilebiliyor. Genetik Check-Up ile besinlere vücudunuzun verdiği tepki ortaya çıkarılıyor. Böylece beslenme düzeniniz genetik yapınıza göre oluşturuluyor.

    mayis-2012-saglik-3-5Genetik Check-Up’ın dördüncü ayağını ise beslenme şeklinin kişiye özel olmasını sağlamaya yarayan diyet ve egzersiz raporu oluşturuyor. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Aile Hekimi Dr. Nurhayat Gül, bu sonuçların kişiye özel diyetlerden farkını şöyle açıklıyor: “Genel yaklaşımda kişinin çalışma saatleri, yeme düzeni gibi dış faktörlere uygun bir beslenme programı hazırlanıyor. Genetik beslenmede ise kişinin taşıdığı riskler, genetik olarak vitaminleri düşüren ve yeme tarzını etkileyen daha içsel faktörler söz konusu oluyor. Bunları belirlemek için 73 gen test ediliyor. Çıkan sonuçlara göre kişilere dengeli, düşük karbonhidratlı ya da düşük yağlı diyetler öneriliyor.”
    İnsan türünün genlerine uygun olanın, kalori başına düşen besin oranının yüksek olduğu bir beslenme düzeni olduğunu belirten Dr. Nurhayat Gül, “Makro besinler olan protein, karbonhidrat, yağ ve suyu almak zorundayız. İyi bir beslenmenin aynı zamanda vitamin, antioksidan, fitokimyasallar ve mineral de içermesi gerekiyor. Bitkilerde bulunan kimyasalları ifade eden fitokimyasalların genlerle etkileşime girdiğini gösteren araştırmalar yayınlanıyor ancak bu grup hep ihmal ediliyor. Bir gıda işlendiği zaman fitokimyasal içeriği yok oluyor. On bin tane fitokimyasal olduğunu biliyoruz ancak ne işe yaradıklarını hala tam olarak bilmiyoruz. Bizlerin genetiğine uygun olan ise Akdeniz tarzı beslenme, yani bu topraklarda yetişen sebzelerden, meyvelerden, kuruyemişlerden, kurubaklagillerden oluşan bir beslenme…” diyor. İnsan genetiğine uygun olan bu beslenme düzeni kişiye özel olduğunda ise bazı farklılıklar ortaya çıkıyor. Örneğin bir kişinin genetik olarak taşıdığı bir hastalık nedeniyle B12 vitamini düşmeye meyil gösteriyor. Bir başka kişide ise sadece güneşten sağlanan D vitamininin hücreye bağlandığı yerde genetik bozukluk bulunuyor ve güneş D vitamini almaya yetmiyor. Genetik Check-Up sayesinde elde edilen veriler kişilerin B6 ve B12 vitamini, folik asit ile A, D ve E vitaminleri konusunda dikkatli olmalarını ve önlem almalarını sağlıyor. Genetik Check-Up’ı klasik bir zayıflama programı değil, bir yaşam tarzı tıbbı olarak görmek gerektiğini belirten Dr. Gül, “Genetik kodumuz değişmiyor ancak bu genlerin nasıl konuşacağını belirlemek seçilecek yaşam tarzı ile mümkün olabiliyor. Beslenmenin, yaşam tarzının yüzde 70’ini oluşturduğunu biliyoruz. Genetik kodumuzu tükenmez kalemle yazılmış gibi düşünürsek, bizim yapacağımız seçimlerle bunların üzerine kurşun kalemle koyacağımız işaretleri belirliyoruz. Bu test, işte bu bakış açısını da bize veriyor ve hayatımızın sorumluğunu almamızı işaret ediyor” diyor.
    Genetik Check-Up’ta hastalıklar başlığı altında taranan hastalıklara yatkınlık çıkması durumunda yine genetiğe uygun beslenme önem taşıyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz