Diğer
    Ana SayfaSağlıkGenetik Check-Up sağlığınızı korumak için yol haritanızı çiziyor

    Genetik Check-Up sağlığınızı korumak için yol haritanızı çiziyor

    -

    mayis-2012-saglik-3-4GENLERİMİZ YOĞURT YEMEMİZİ SÖYLÜYOR
    Genetik Check-Up, gıda reaksiyonlarını da test ediyor ve bunların başında kafein geliyor. Karaciğerdeki enzimler tarafından metabolize edilen kafein, enzimleri kontrol eden genlerde bozukluk olduğunda vücuttan yavaş atılıyor ve bu durum kalp çarpıntılarına sebep olabiliyor, uygun ortamda kalp krizini tetikleyebiliyor. Ayrıca kişinin şekerli tatları nasıl algıladığı ve tatlı yemeye buradaki bir farktan dolayı meyilli olduğu anlaşılabiliyor. Dr. Nurhayat Gül, Türk toplumunun yaklaşık yüzde 70’inin laktozu (süt şekeri) genetik olarak işleyemediğini ve bu nedenle süt ve peynirde bulunan laktozun gaz, şişkinlik, ishal gibi sorunlar yaratabildiğini belirterek, “Oysa yoğurtta laktoz yok. Bu da yoğurdun neden dünyaya bu topraklardan yayıldığını açıklıyor” diyor.

    Genetik Check-Up sayesinde kişilerin kendilerine uygun egzersizi seçebildiklerini belirten Dr. Gül, “Yapılan egzersizlerin etkisi kişiden kişiye değişiyor. Aynı egzersiz birisinde hızla kilo vermeyi sağlarken diğerinde daha yavaş etki ediyor. Bazıları kardiyodan olumlu sonuç alırken bazılarının güç ve dayanıklılık egzersizlerini yapması öneriliyor. Bu durum da genetik farklılıklar nedeniyle ortaya çıkıyor. Aynı şekilde örneğin bir yüksek tansiyon hastası yürüyüşten çok olumlu sonuç alırken bir başkası aynı etkiyi göremeyebiliyor” diyor.

    Genetik Check-Up’ın beslenme ayağında hangi bilgiler elde ediliyor?
    ● Yeme davranışı özellikleri belirleniyor.
    ● Beslenme gereksinimleri saptanıyor.
    ● Gıda reaksiyonları öğreniliyor.
    ● Uygun egzersiz programları çıkarılıyor.
    ● Kilo kontrolü ile ilgili veriler elde ediliyor.

    Öğrenilen bilgiler kişiye ne kazandırıyor?
    ● İdeal kiloya ulaşılmasına yardımcı oluyor.
    ● Kişi doğru beslendiği için iştahı artmıyor.
    ● Kişinin yatkınlığı olan hastalıklara göre beslenme düzeni oluşturulabiliyor.
    ● Kişi kendine özel bir beslenme şekline sahip oluyor.
    ● Kişisel ihtiyaca uygun egzersiz programını öğrenebiliyor.

    Yaprak ÇETİNKAYA

    - Advertisement -

    Formsanté Dergisi Mayıs 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz