Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetGıda etiketlerini anlama kılavuzu

    Gıda etiketlerini anlama kılavuzu

    -

    14112013 etiketokuma3Nasıl alışveriş yapacağız?

    Gıda Güvenliği Hareketi, sağlıklı alışverişin ilkelerini dört başlıkta topluyor:

    1. Üretimini sorgulayın.

    Geleneksel tohumdan üretilen, üretiminde tarım kimyasalı kullanılmayan, minimum işleme tabi tutulmuş, pastörizasyon ve rafinasyon işlemi görmeyen, yapay hiçbir gıda katkı maddesi içermeyen ürünler satın alın.

    2. Ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun.

    - Advertisement -

    3. Sağlıklı olup olmadığını sorgulayın.

    Katkı maddesi içerip içermediğine ve işlemden geçip geçmediğine bakın. Bir ürünün raf ömrü uzadıkça sizin ömrünüzü kısalttığını unutmayın. Meyve alışverişi yaparken kusursuz görünüme bakmayın. Bir üründe kurt olması en iyi deneydir. Kurdun dahi tenezzül etmediği ürünü siz de tercih etmeyin. Sebze alışverişi yaparken, doğanın insan›n ihtiyacına uygun ürünler sunduğunu aklınızda tutarak, mevsimlik ürünler satın alın.

    4. Miktara dikkat edin.

    Sağlıklı gıdaları dahi gereğinden fazla yemenin sağlığa zarar verebileceğini unutmayın.

     

    BAZI ÜRÜNLERİN “İÇİNDEKİLER”İNİ MERCEK ALTINA ALDIK

     

    Hindi sosis

    Patates nişastası: Üründe ne kadar et ne kadar nişasta kullanıldığı açıklanmıyor.

    Kıvam artırıcı (sodyum kazeinat): Kimyasal bir ürün, E kodu yazılmamış. Ürün hacminin ne kadar artırıldığı belirtilmiyor.

    Baharat karışımı: Hangi baharatlar olduğu belirtilmediği için bazı baharatlara alerjisi olanlar için risk oluşturuyor.

    Stabilizatör (sodyum polifosfat): Ürünün her tarafındaki yapıyı aynı kılmak için kullanılan kimyasal bir katkı maddesi.

    Antimikrobiyal madde (sodyum nitrit): Et ürünlerinde bakteri üremesini engellemek üzere kullanılan kimyasal bir madde.

     

    Hindi salam

    Patates nişastası: Üründe ne kadar et ne kadar nişasta kullanıldığı açıklanmıyor.

    Baharat karışımı: Hangi baharatlar olduğu açıklanmıyor.

    Soya proteini: Dünyada şu an Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermeyen soya ve içeriğinde soya bulunmayan ürün neredeyse bulunmuyor. İyi bir dolgu malzemesi olan soya, aynı zamanda iyi bir koruyucu ve bir bukalemun gibi girdiği her gıdanın şeklini alıyor. Gıda endüstrisinin ‘altın bileziği’ olarak tanımlanıyor.

    E452 (stabilizatör): Bu üründe biraz daha dürüst bir biçimde E kodu ve ne için kullanıldığı belirtiliyor.

    E250 (antimikrobiyal): Sodyum nitrit, E kodu ile belirtilmiş.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz