Diğer
    Ana SayfaSağlıkGirdiğiniz havuz sağlıklı mı?

    Girdiğiniz havuz sağlıklı mı?

    -

    Güneşin yakıcı sıcağından kurtulmanın en güzel yolu kendinizi havuzun serin sularına bırakmak.Ancak hijyen kurallarına özen gösterilmiyorsa, keyfiniz sizi yatağa bağlayacak hastalıklara dönüşebiliyor. O halde havuzun sağlıklı olup olmadığını test edin ve önleminizi alın.

    Oteller ve tatil köyleri, havuzlarında hastalıklardan korunmak için pek çok tedbir alıyor.Çünkü hijyen kurallarına dikkat edilmezse havuzlar mikrop yuvasına dönüşebilir. Peki ya siz girdiğiniz havuzun sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacaksınız.? İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle’den sizin için bilgiler aldık. İşte 7 sağlık koşulu ve püf noktaları;

    1-Düzenli klorlanıyor mu: Suyun her gün litre başına 0.2-0.3 mg klorlanması gerekiyor.İdeal olan klor düzeyini pH düzeyi ile bağlantılı düzenleyen otomatik sistemler kullanmak.Fazla klorlama tahriş ve kızarıklık yaratabiliyor. Yoğun kullanılan havuzlarda şok klorlama yöntemi uygulanıyor.Ancak bu işlem girilmeden en az üç hatta 12 saat önceden yapılmalı.

    Nasıl anlarsınız?: Oldukça zor. Ama yetkililerden otomatik sistem kullanılıp kullanılmadığı öğrenilebilir. Ayrıca keskin klor kokusu duyuyorsanız dikkat edin.

    - Advertisement -

    2-PH değeri uygun mu: Cildimiz pH değeri 5.5 civarında. Böylece cildin fizyolojik değeri korunuyor ve mikroplara karşı direnç sağlanıyor.Suyun pH değeri 6-8 değerleri arasında olmalı.

    3-Atıklardan arındırılmış mı: Suda mikroorganizma, saç, ter veya yağ gibi pek çok yabancı madde bulunuyor. Bu partiküllerden arındırılma işlemine flokülasyon ve filtrasyon deniyor.

    Nasıl anlarsınız: Suyun berraklığına dikkat edin. Saç, kıl, yağ gibi maddelerin olup olmadığını kontrol edin.

    4-Temiz su ekleniyor mu: Havuz suyu alttan ve kenarlardan verilmeli, su yüzeyinin taşarak ızgaralardan akması sağlanmalı. Böylece ölü noktalar harekete geçirilerek mikrop ve atıklardan arındırılması sağlanıyor. Üç gün içinde havuz suyunun tamamı değiştirilmeli.

    5-Havuz duvarları temiz mi: En ideali anti yosun maddelerle fırçalamak. Klor ya da asit özelliğe sahip maddelerle her gün temizlemek gerekiyor.

    6-Ayak havuzu var mı: Çevredeki yabancı maddeler enfeksiyon riski taşıyor. Ayaklar ve terlikler büyük etken. Dezenfekte işlemi için permanganat ya da klorlu su kullanılan ayak havuzları şart.

    7-Zemin hijyen mi: Yürünen zeminin temizliği önemli. Islak zeminde yalınayak yürüdüğünüz takdirde nemli ortamları seven mantarlara yakalanma riski yüksek. Havuz kenarında terliksiz yürümeyin.

    Hijyen kurallarına uyulmazsa kulak enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, mantar, uçuk, Hepatit A gibi hastalıklara davetiye çıkarılmış olunuyor.

     

     

     

     

     

     

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz