Diğer
    Ana SayfaGeziGizli Cennetler

    Gizli Cennetler

    -

    Hedefiniz sessiz, sakin ve bir o kadar da huzurlu bir tatilse, bu duraklar tam size göre. Türkiye’nin gizli cennetleri size aradığınız huzuru sunmak için bekliyor…

    İnsan kimi zaman kalabalık ve gürültülü yerlerde olmaktan sıkılmaz, kimilerinin tatil anlayışı tam da buradan geçer. Oysa kimi zaman tatil, huzurlu bir sessizlikte, kuş cıvıltılarına derelerin şırıltısının karıştığı yerlerde vakit geçirmektir… Tercihini ikinci şıktan yana kullananlara önerimiz bu yerleri not etmeleri…

    GÖCEK
    Dünyaca ünlü koyları, sakinliği ve doğasıyla bambaşka bir dünyadır Göcek. Akdeniz’in tertemiz sularıyla, yemyeşil çam ormanlarının birbirine karıştığı belde, gizli bir cennettir adeta. Yerli ve yabancı turistlerin her daim ilgilisini çeken Göcek, ülkemizin yat turizmi ile ünlü beldeleri arasında yer alır. Kapıdağı Yarımadası ile Göcek Körfezi arasında kalan doğa harikası koyları, mavinin her tonuna sahip denizi, mis gibi kokan çam ormanları, Lykia tarihinin antik kalıntıları beldeyi eşsiz kılan ayrıntılardan birkaçıdır… Doğal dalgakıranları denizini bir havuz gibi güvenli hale getirdiği için Göcek, denize ilk kez açılacaklar için en iyi yerdir denilir. Binalara tıkılmak yerine, doğa ve denizle içiçe, huzur dolu bir tatil isteyenler için Göcek ideal!
    Nasıl gidilir?
    Havayolu, Göcek’e ulaşmak için en kısa yol olsa gerek! Dalaman Havalimanı’na yalnızca 20 kilometre uzaklıktaki beldeye karayoluyla ulaşmak isteyenler ise özellikle yaz aylarında sefer sayılarını bir hayli artıran otobüs firmalarından birini seçebilirler. Kendi araçlarıyla Göcek’e gelmek isteyenler ise Fethiye üzerinden yöreye ulaşabilirler.
    Nerede kalınır?
    Birçok otel, apart, butik otel ve pansiyonun yer aldığı Göcek’in keyfini çıkartmak ve yeşille mavinin birleştiği yerlerde bulunmak için tatilinizi teknede geçirmek iyi bir fikir olabilir. Boynuzbükü, Taşkaya, Kille, Sarsala… Her biri birbirinden güzel bu koylara yapacağınız mavi yolculuk, yaşatacağı eşsiz deneyimlerin yanı sıra size gizli kalmış cennet köşeleri görme fırsatını da sunacak.
    Görmeden dönmeyin:
    Eğer Göcek’te bir otelde kalacaksanız, yörenin olmazsa olmazı 12 ada turuna katılmamazlık etmeyin. Mavi suların tadını çıkartmak için her gün düzenlenen ve dokuz saat süren bu turlardan birine mutlaka katılın!

    agustos-2011-gezi-resim-2AKYAKA-GÖKOVA
    Sıklıkla Gökova’yla karıştırılsa da, Gökova Körfezi’nde bulunan turistik bölgenin adı Akyaka’dır. Eşsiz güzellikteki Gökova Körfezi’nin doğusunda yer alan yöre, Gökova Ovası’nın sazlıklarına gelen yüzlerce değişik kuş çeşidi ile ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunar. 70’li yıllara dek kendi halinde bir balıkçı kasabası iken turizmle tanışan yörenin, emsallerinin aksine kışlık ve yazlık nüfusunda çok büyük farklar görülmez. Genellikle büyük şehrin karmaşasından kaçanların yerleşik hayata geçmeyi tercih ettiği Akyaka’nın bakir doğası, yazın bile hiç kesilmeyen tatlı meltemi ve ‘Azmak Nehri’nin sevimli konukları su samurları yörenin dikkat çekici unsurları arasında yer alır. Akyaka’nın güneyinde bulunan Gökova sazlığının göçmen kuşları, flamingoları ve pelikanları da Akyaka’ya ayrı bir güzellik katar. Yörenin kuzeyindeki Sakartepe ise yamaç paraşütü için uygun bir lokasyon. Akyaka’nın komşusu Gökova kıyıları ise eşsiz doğası ile yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel yerlerinden biri olarak kabul edilir. Her biri birbirinden özel koylara sahip körfez, kuzeyde Bodrum Yarımadası’na, güneyde de Datça Yarımadası’na doğru uzanır. Geçmişte körfezin doğu kesimini belirtmek için kullanılsa da, bugün bölgenin adı Gökova olarak anılır.
    Nasıl gidilir?
    İzmir, İstanbul ya da Ankara… Eğer otomobilinizle geliyorsanız, unutmamanız gereken en önemli şey, Muğla’yı geçtikten yaklaşık 28 kilometre sonra karşınıza çıkacak olan Akyaka sapağını kaçırmamak olmalı. Havayolunu tercih edecekseniz, Dalaman ya da Bodrum havaalanlarından Marmaris ya da Bodrum otogarlarına ulaşıp, oradan da Akyaka’ya gidebilirsiniz.
    Nerede kalınır?
    Yeşil ile mavinin kesiştiği Akyaka beldesinde her türden tatil imkanına sahipsiniz. İster Baga Boutique Hotel’de taş evlerde kalabilirsiniz, isterseniz yöredeki Apart Haus Begonvil’de begonvil çiçekleri arasında apart keyfi yapabilirsiniz.
    Baga Boutique Hotel (0252) 243 45 50 www.baga.com.tr
    Apart Haus Begonvil (252) 243 56 77
    Görmeden dönmeyin:
    Akyaka’ya kadar gidip de, Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası’na uğramamak olmaz. Mavilikler arasında yer alan adanın en önemli özelliklerinden biri de, bir eşinin Kızıldeniz’de olduğu bilinen özel kumu… Yerli ve yabancı turistlerin her dönem yoğun ilgi gösterdiği Sedir Adası, zeytin ağaçlarıyla kaplı doğal güzelliklerinin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerinden kalan antik kalıntılarıyla da dikkat çekiyor.

    - Advertisement -

    agustos-2011-gezi-resim-3

    agustos-2011-gezi-resim-4BÖRDÜBET
    Yerli ‘Amazon’ Bördübet, Marmaris’in en bakir yörelerinden biri. Saklı bir cennet olan Bördübet, sık çam ormanları; tavşan, sincap, kurbağa gibi yaban hayvanları; balıkçıl kuşları, saka, bülbül, kuğu gibi çok çeşitli kuşlarıyla büyüleyici bir atmosfer yaratıyor. Reşadiye Yarımadası’nda bulunan koylardan biri olan Bördübet’i diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise içinden geçen dere. Kano ya da teknelerle gezinti yapılabilen deredeki kuğular, ördekler, sülünler konuklarını bambaşka diyarlara götürüyor. Bol ağaçlıklı bir alanda yer aldığı için yazın en sıcak günlerinde dahi serinlikten ödün vermeyen Bördübet’te dere bir kilometre boyunca uzanan plaja açılıyor. Berrak denizi ve temiz havasıyla insanları kendine aşık eden Bördübet’e giderken yanınızda küçük de olsa bir olta götürmeyi ihmal etmeyin. Dere kenarında, yaban hayvanlarının arasında kendinizi Amazon ormanında hissederek, balık tutmanın keyfine varabilirsiniz.
    Nasıl gidilir?
    Otobüsle ulaşım için ilk durak Marmaris! Marmaris otogarından Bördübet’e giden araçlarla bu doğa harikası yöreye ulaşabilirsiniz. Şayet kendi aracınızla gidecekseniz, Marmaris’ten Datça istikametine giderken yaklaşık 30 kilometre sonra, Balıkaşıran mevkiinde göreceğiniz Amazon-Bördübet tabelasından saptıktan 9 kilometre sonra Bördübet’e ulaşabilirsiniz. En kısa yol ise uçakla Dalaman Havalimanı’na, oradan da 95 kilometre sonra Yerli Amazon’a ulaşmak!
    agustos-2011-gezi-resim-5Nerede kalınır?
    Doğanın kucağında binaların içine hapsolmak istemiyorsanız, Club Amazon’un ponza taşından bungalov evleri ya da ahşap çingene arabaları sizin için doğru seçim olabilir. Daha konforlu bir konaklama isteyenlere ise farklı tipte odaları, özel plajı, sportif aktiviteleri, masaj salonu ve zengin mutfağı ile Golden Key Bördübet’i tavsiye ederiz. Dere kenarında konumlanan otel, çam ağaçlarının gölgesinde sessizlik arayanlar için son derece ideal!
    Club Amazon Tel: (0252) 436 91 11
    www.klupamazon.com
    Golden Key Bördübet Tel: (0252) 436 92 30
    www.bordubet.com.tr
    Görmeden dönmeyin:
    Yıllar önce bölgede saklanan İngiliz askerleri, çevredeki kuş türlerinin çokluğu nedeniyle yöreyi ‘Bird the Bed’ (Kuş yatağı) olarak adlandırır ve bu ad zaman içinde yöre halkı tarafından Bördübet’e döner. Yeşillikler içindeki yerli ‘Amazon’a adını veren bu çok çeşitli kuşları görmeyi ihmal etmeyin.

    agustos-2011-gezi-resim-6(ESKİ) FOÇA
    İzmir’e 70 kilometre uzaklıktaki Foça, Ege’nin kendine has dokusunu nispeten de olsa koruyabilmiş nadir köşelerinden biri. Eski ve Yeni olarak ikiye ayrılmış olan ilçenin taş evlerini ve otantik yapısını korumaya devam eden kısmı, Eski Foça olarak adlandırılır. Antik çağdaki adı Phokaia olan Foça, bu adı Akdeniz foklarından alır. Ama sanılanın aksine, Foça’nın simgesi Akdeniz fokları değil, şehir merkezinde sizi tüm heybetiyle karşılayan heykele de sahip olan horozdur. Açıkta demirli tekneler, ufukta görünen küçük adalar, karada yeşille iç içe geçmiş taş evleriyle tipik bir balıkçı kasabasını andırıyor Foça. Yerleşim yeri olarak kullanılması M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan Foça, diğer sahillere göre daha sakin ve sessiz kalmayı başarabilmiş. İster deniz, ister doğa, isterseniz kültür tatili yapmaya karar verin. Foça’nın tüm isteklerinizi karşılayabileceğini unutmayın!
    Nasıl gidilir?
    Foça’ya otobüsle ulaşım çok kolay. Neredeyse tüm firmalar yöreye sefer düzenliyor. Otomobille gidecekseniz, İzmir-Çanakkale yolunun 39. kilometresinden sola saptıktan 26 kilometre sonra Foça’dasınız.
    Nerede kalınır?
    Eski Foça’ya gitmişken taş evde konaklamamak olmaz. Kumsala iki dakika mesafedeki İyon Pansiyon, 18. yüzyıldan kalma tarihi binasında ağırlıyor konuklarını. Focantique Boutique Hotel ise her detayıyla otantik bir hava sunan, 110 yılı aşkın süredir Ege Denizi’ne komşu olan, yeşillikler arasında yer alan tarihi bir binada hizmet veriyor. Seçim size kalmış!
    İyon Pansiyon Tel: (0232) 812 14 15
    www.iyonpansiyon.com
    Focantique Boutique Hotel (0232) 812 43 13
    www.focantiquehotel.com
    Görmeden dönmeyin: Adını mitolojiden alan Siren Kayalıkları, günümüzde Akdeniz foklarının yaşam alanlarıdır. Kayalıkların içinde ve arasında yer alan mağaralar fokların evleri, onların yuvasıdır. Rahatça yaşamlarını sürdürmeleri, üremeleri ve nesillerinin devamını sağlamak için bu bölgede karaya çıkmak yasaklanmıştır. Yine de yapılan tekne turlarıyla, uzaktan da olsa sevimli Akdeniz foklarını izleyebilirsiniz.

    agustos-2011-gezi-resim-7ÇANDARLI
    Dikili’yi, Foça’yı, Bergama’yı ve Aliağa’yı kollarının arasına alan körfezde yer alıyor Çandarlı. Belde, masmavi körfeziyle adeta gökyüzüne gülümsüyor… İzmir’in Dikili ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki beldenin antik çağda, kadın savaşçılar tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bu nedenle de uzun yıllar boyunca Amazon Kraliçesi Pitane’nin ismiyle anılmış. Tarım ve balıkçıkla geçinen Çandarlı halkı, son yıllarda geçim kaynakları arasına turizmi de kattı. Denizi, güneşi, rüzgarı, koyları ve adaları ile üç tarafı denizle çevrili Çandarlı, köy yaşamını kent yaşamıyla bir araya getiriyor. Sakin ve sessiz bir tatil isteyenler için ideal bir seçenek olan Çandarlı, küçük iskelesiyle sınırlı sayıda da olsa yat ve yelkenliye de hizmet veriyor.
    Nasıl gidilir?
    Özel aracınızla gidecekseniz, Dikili üzerinden Çandarlı’ya ulaşabilirsiniz. Otobüs ya da uçağı tercih edecekseniz önce İzmir’e; oradan da her saat başı hareket eden otobüslerle beldeye ulaşım sadece 1 saat 15 dakika sürüyor.
    Nerede kalınır?
    Turizmin son yıllarda popülerleştiği Çandarlı’da lüks oteller ve butik oteller bulunmuyor. Tatil anlayışınız lüks konaklamadan ibaret değilse, mütevazı pansiyonlar ve motelleri ile Çandarlı sizleri bekliyor…
    Otel Clup Şato Tel: (0232) 673 12 25
    www.otelclupsato.com
    Senger Pansiyon Tel: (0232) 673 31 17
    Görmeden dönmeyin:
    Şehir merkezinde bulunan ve manzarasıyla ziyaretçisini büyüleyen Çandarlı Kalesi görülmeye değer yerlerden biri. M.S. 13.-14. yüzyılda Cenovalılar tarafından şehri savunmak amacıyla yapılan kale, inşa edildikten yaklaşık 300 yıl sonra da Fatih Sultan Mehmet zamanında yenilendi. Son olarak 1955 yılında orijinaline sadık kalınarak restore edilen kale, ziyaretçilerini bekliyor…

    Ayşegül Uyanık Örnekal

    Formsante Dergisi Ağustos 2011 Sayısı



    1 Yorum

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz