Oya Özden’den iki glütensiz tarif
Vişneli Muffin
Malzemeler:
l 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış vişne
l 3 yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
l 1,5 su bardağı toz şeker
l 50 g margarin
l 1 paket süt kreması (200 ml)
l 1 paket vanilya
l 3 su bardağı glütensiz un
l 1 paket kabartma tozu
l Üzeri için 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
Yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaba koyarak yüksek devirdeki mikserle 1–2 dakika köpük köpük olana kadar çırpın. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve kremayı ekleyin. Vanilyayı da ilave edip 1-2 dakika daha mikserle çırpın. Un ile kabartma tozunu başka bir kapta karıştırın. Karışımı tel süzgeçten geçirerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Malzemeleri tahta kaşıkla akıcı bir kıvama gelene kadar harmanlayın. Dondurulmuş vişnelerin suyunu süzün ve hamura ekleyin, hafifçe karıştırın. Diğer yanda muffin kalıplarını yağlayın ve hamuru kalıplara, ağız kısmından 1 santim kabarma payı bırakarak paylaştırın. Muffin’leri 175 dereceye ayarlanıp ısıtılmış fırında 25-30 dakika üzeri sararıp kabarıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve üzerlerine pudra şekeri serpin.
Glütensiz Sade Dondurma
Malzemeler:
l 1 kg süt
l 1/2 paket sahlep
l 1,5 su bardağı toz şeker
l 1 tatlı kaşığı mısır ya da patates nişastası
l 1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Sütün içine toz şeker, sahlep ve nişastayı koyup karıştırarak pişirin. Ocaktan indirmenize yakın vanilyasını ekleyin. Biraz ılınınca kaba koyarak buzlukta dondurun. Dondurmanızı servis ederken meyve parçacıkları ya da fındıkla süsleyebilirsiniz.
✎ Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Ağustos 2013 sayısı