Göbek eriten yoğurt kürü

Yoğurt kürüyle ilgili merak edilenleri Formsanté arşivinden derledik: Yoğurt kürü nedir? Herkes yoğurt kürü yapabilir mi? Yoğurt kürünün zayıflatıcı etkisi var mı?

Hemen herkesin sevdiği, mutfaklarımızdan eksik olmayan yoğurtla zayıflamaya var mısınız? Kolay, uygulanabilir ve sağlıklı yoğurt kürüyle kurtulamadığınız son üç-dört kiloya elveda diyebilirsiniz.

Bazen işten eve gelirsiniz ve yemek pişirecek haliniz olmaz. Ne yaparsınız? Buzdolabından yoğurt alıp, içine bir şeyler katıp güzelce karnınızı doyurursunuz. Yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olan bu lezzetli besinle hem basit hem de zaman almayacak tarifler oluşturabilirsiniz. Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, semizotundan keten tohumuna yoğurtla hem sağlıklı hem de besleyici tarifler hazırlayıp özellikle kadınların sorunlu bölgesi göbeği hedefleyerek bir kür oluşturdu. Pek çok faydası olan yoğurt kürünün uzun süre yapılmaması gerektiğini de belirten Dyt. Şengel, hem kürle ilgili merak ettiklerimizi anlattı hem de tariflerle beslenme planı oluşturdu.

HIZLA GÖBEK ERİTEN 7 EGZERSİZ

YOĞURT KÜRÜ NEDİR? *

Yoğurt kürü son zamanlarda çok popüler hale geldi. Obezitenin hızlı artışı insanların da kilo vermek için yeni yöntemler aramasına sebep oluyor. Yavaş zayıflamak daha sağlıklı iken insanlar sağlıklı ve hızlı zayıflamanın formülünü arıyor. Türk mutfağının geleneksel ve eski lezzetlerinden biri olan yoğurt; yüksek kalsiyum oranına sahip, potasyum, çinko, manganez ve riboflavin açısından oldukça zengin. Ayrıca yapılan araştırmalara göre yağ yakımını hızlandırıyor, zayıflamaya olan etkisi, çok sağlıklı olması ve tok tutması özelliği ile kilo vermek isteyenlerin yeni gözdesi olmuş durumda. Yoğurt bağışıklığı arttırıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.Yoğurt kürü ise ek bazı zayıflamaya etkisi olan besinler ile karıştırılarak tok tutan ve zayıflatan öğün olarak kullanılıyor.

HERKES YOĞURT KÜRÜ YAPABİLİR Mİ? *

Yoğurt kürleri uzun süredir diyet yapan bireylerde duran kilo kaybını hızlandırmak, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamak, vücutta yağ yakımını desteklemek ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak için direnç göstererek gitmeyen son iki-üç kilogramı kaybetmek için sıklıkla tercih ettiğimiz yöntemlerden birisi. Yoğurt kürünün vücuda ve metabolizmaya olumlu pek çok etkisi bulunuyor. Ancak bu tarifler uygulanmadan önce kişinin sağlık durumuna ve fiziksel özelliklerine dikkat edilmesi gerekiyor. Yeni doğum yapmış anneler, çocuklar, Tip 1 diyabet hastaları, bebeği altı aydan küçük olup emziren anneler, gebe kadınlar, böbrek hastaları, anemi rahatsızlığı bulunanlar, kanser tedavisi görenler yoğurt kürünü uygulamamalı.

İNEK SÜTÜNE İNTOLERANSI OLANLAR NE ŞEKİLDE UYGULAYABİLİYOR?

İnek sütü alerjisi bulanan bireyler keçi, koyun veya manda sütünden yapılmış yoğurtlardan tercih ediyor. Ancak inek sütü alerjisi bulunan bazı bireylerde, keçi ve manda sütüne karşı alerji de sık görülüyor. Bu yüzden küre başlamadan önce dikkat edilmeli ve denendikten sonra düzenli tüketimine başlanmalı.

YOĞURT KÜRÜNÜN ZAYIFLATICI ETKİSİ VAR MI? *

Yoğurdun yağ yakıcı etkisinden dolayı eğer sağlıklı beslenmeye de dikkat ederseniz, gerçekten zayıflatıcı etkisi bulunuyor. Yoğurdun karın bölgesinde yağları yakmada etkili olduğu uzunca bir süredir biliniyor. Genelde hızlı zayıflama sağlıksız kabul ediliyor ama yoğurt ile yapıldığı zaman sağlıklı hale gelmiş oluyor. Çünkü yoğurt en güçlü probiyotiklerden yani bağırsaklarımıza çok faydalı ve bağırsaktaki iyi bakterileri besliyor. İkinci beynimiz olarak kabul edilen bağırsak, yaşam kalitemizi belirliyor. Yoğurt, içerdiği kalsiyum sayesinde vücutta yağ yakan enzim lipazın aktive olmasına yardımcı olarak yağ yakmayı sağlıyor. Ama tabii ki bu kürün çok uzun süre yapılmaması gerekiyor.

NE KADAR SÜRE UYGULAMALI VE NE KADAR ZAMANDA BİR TEKRARLANABİLİYOR?

Hazırlanan yoğurt kürlerinin uygulama süresi içerisindeki besinlere göre farklılık gösterebiliyor. Ancak bu yoğurt kürlerinin dört günden fazla uygulanmaması daha doğru oluyor. Sağlıklı ve doğru sonuçların alınabilmesi için yoğurt kürünün üç gün tüketilmesi yeterli. Bu kürler iki haftada bir tekrarlanabilir.

UZUN SÜRE YAPILDIĞINDA NE GİBİ BİR SAKINCALARI OLABİLİR?

Vücuttaki doku ve organların düzenli şekilde çalışmayı sürdürebilmesi için protein, yağ, karbonhidrat ve mineral kaynaklarından yeteri kadar alınması gerekiyor. Bu besin öğeleri; sebze ve meyve çeşitlerinden, kuru baklagillerden, beyaz ve kırmızı et yemeklerinden karşılanabilir. Uzun süre yoğurt kürünün uygulanması gün içerisinde diğer besin çeşitlerinin yetersiz tüketimine neden olabiliyor. Aynı zamanda yüksek kalsiyum, besinler ile vücuda alınan demir mineralinin emilimini de olumsuz yönde etkiliyor. Kalsiyum ve demir mineralleri etkileşime girerek vücuttan emilmeden dışarı atılıyor. Bu da hem kalsiyum hem de demir mineralinin yetersizliğine neden olabiliyor. Dolayısıyla yoğurt kürlerinin sınırlı günlerde uygulanması gerektiğinin altını çiziyoruz.

YOĞURT KÜRÜ İNSÜLİN SEVİYESİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Kalsiyum minerali ile pankreastan salgılanan insülin hormonu arasında doğru orantı var. Kalsiyum eksikliğinin görüldüğü durumlarda insülin hormonunun salgılanmasında da düzensizlikler olabiliyor. Yoğurt kürü özellikle kalsiyum mineralinden zengin olduğundan insülin seviyesi üzerinde de olumlu etki yaratıyor ve kan şekerinin daha uzun süre dengede kalmasını sağlıyor.

AÇLIK KRİZLERİNİ BASTIRMA KONUSUNDA NE İŞE YARIYOR?

Yoğurt kürü; kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum minerallerinden ve protein açısından oldukça zengin bir tariftir. Vücutta kan şekerinin daha uzun süre dengede kalmasını sağlıyor. Bu sayede doygunluk hissi daha uzun sürer ve açlık krizleri bastırılabiliyor. Sindirim ve hazımsızlık sorunları da yaşatmayacağı için tüketildikten sonra daha rahat hissedilmesini sağlayacaktır.

BU DİYETİN ÖZELLİKLE GÖBEK ERİTEN OLDUĞUNU SÖYLÜYORSUNUZ, KADINLARIN DA EN SORUNLU BÖLGELERİNDEN. GÖBEK VE BEL ÇEVRESİNDE NE KADARLIK BİR İNCELME SAĞLANABİLİR?

Kalsiyum mineralinin vücutta yağ kaybını sağlayan lipaz enziminin çalışmasına olumlu etkisinin olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcut. Yoğurt da kalsiyum minerali açısından oldukça zengin olan bir süt ürünüdür. Özellikle elma tipi dediğimiz karın bölgesi yağlanması fazla olan bireylerde yoğurt kürünün çok daha etkili sonuçlar verdiğinizi görüyoruz. İncelme kişilerin yaş, boy, kilo ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebiliyor ancak karın bölgesinde ortalama 3-5 cm arasında incelme sağlanabiliyor.

BU KÜRÜ YAPARKEN SU TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Metabolizmanın düzenli çalışması, kabızlık gibi sindirim sorunlarının yaşanmaması için içilen su miktarı çok önemli. Her bireyin günlük içmesi gereken su miktarı farklılık gösteriyor. Kişiler kilogram cinsinden vücut ağırlıklarını 0,033 ile çarparak günde kaç litre su içmeleri gerektiğini hesaplayabilirler. (Örneğin, 61 kg olan kadın bireyin günde 2 lt su içmesi gerekir.) Ancak ortalama bir değer verecek olursak yoğurt kürü diyetini yaparken günde 6-8 bardak su içilmesi yeterli olacaktır. Aynı zamanda yeterli miktarda içilen su baş ağrısı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını da engeller. Yeterli su içen bireylerde metabolizma yüzde 5 hızlanabiliyor.

EKSTRA FAYDA İÇİN HANGİ SPOR VEYA EGZERSİZLERİ ÖNERİYORSUNUZ?

Düzenli yapılan fiziksel aktivite vücudun fazladan enerji harcamasını, yağ kaybının desteklenmesini ve kas hacminin artmasını sağlıyor. Bu noktada önerebileceğimiz ilk egzersiz tempolu yürüyüş. Vücutta termogenez yani vücut ısısının artması ile birlikte metabolizma hızlanıyor ve vücut enerjisiyle fazla olan yağ kütlesinden sağlamaya başlıyor. Bunun gerçekleşmesi için de tempolu yürüyüşün 25 dakikanın altında yapılmaması gerekiyor.

YOĞURT KÜRÜT İLE ORTALAMA KAÇ KİLO VERİLİYOR? *

Bu kürler genelde hızlı kilo vermeyi sağlıyor. Fakat her zaman olduğu gibi verilen kilolar kişinin metabolizma hızı ile doğru orantılı. Ayrıca kilo oranı ile doğru orantıda bulunuyor. Yani 80-90 kilo civarı bir birey yoğurt kürü ile haftada üç veya dört kilo verebiliyor. Ama daha zayıf yani 60-70 kilo civarı olanlar haftada bir veya iki kilo verebiliyor.

YOĞURT KÜRÜYLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER *

• Yoğurt kürünün diyabete son verdiği bilgisi kesinlikle doğru değil. Yoğurt kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu için diyabet diyetlerinde çok sık kullanılıyor. Aynı zamanda glisemik indeksi düşük bir besin. Yani kan şekerini ani bir şekilde yükseltmez ama diyabet hastalığına çare değil.

• Yoğurt kürleri birçok zayıflama küründen daha sağlıklı kabul ediliyor. Detoks yaparak hızlı kilo verebilirsiniz ama kalorisi düşük kalır ve birçok kişi tarafından tüketimi zor bir karışımdır. Yoğurt kürü birçok diyetisyenin vücudu şaşırtmak için kullandığı tariflerden olduğu için gönül rahatlığı ile süresine dikkat edilerek yapılabilir.

• Yoğurt kürü yapılırken eğer zayıflamak istiyorsanız gün içindeki beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Gün içinde her şeyi tüketerek gece ara öğününde sadece yoğurt kürü tüketerek zayıflamanız mümkün olmaz. Gün boyunca sağlıklı beslenmeli ve ara öğünler yapmalısınız. Yoğurt kürü yapılırken yağda kızartma besinlerden, çok fazla ekmek, tatlı ve abur cubur tüketiminden kaçınmalısınız. Bunlar, kalorisi yüksek ve kilo aldıran besinlerdir.

EVDE YOĞURT MAYALAMAK NİYE ÖNEMLİ? YOĞURT MAYALARKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?

“Paketli ürünler, raf ömrünün uzun olması için birçok koruyucu madde içeriyor. Doğru mayalanan ev yoğurtları içeriği ve hijyeni açısından çok daha sağlıklı olabiliyor. Ev yoğurdu; bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor, yüksek miktarda probiyotik içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığına iyi geliyor, hazımsızlık, şişkinlik, ishal gibi şikayeleri minimuma indiriyor, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde olumlu etkiler sağlıyor. Ancak ev yoğurdundan bu olumlu sonuçların alınabilmesi için bazı önemli unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor.

• Yoğurt yapımında tercih edilen süt hijyenik olmalı. Eğer açık süt tercih edilecek ise sütün güvenilir ve temiz yerden alındığına özen gösterilmeli.

• Yoğurt mayalanmadan önce süt mutlaka kaynatılmalı Kaynatılmamış sütte pek çok hastalık bulunabiliyor.

• Kaynamaya başlayan süt, ocağın altı kısıldıktan sonra en fazla 5-10 dakika daha kaynatılmalı. Uzun süre kaynatılan sütte mineral ve vitamin kaybı olduğu unutulmamalı.

• Kaynatılan süt daha sonra ılımaya bırakılmalı. Sonrasında mayalanabilir.❜❜

DİYET YAPARKEN KİLO VERMEYİ ENGELLEYEN 5 HATA *

Diyet uzun soluklu bir süreç. Bu süreci sadece kilo verme dönemi olarak düşünmemek gerekiyor. Yanlış beslenme alışkanlıklarını düzelterek sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli halini getirmek olarak düşünüldüğünde diyetin sürdürülebilirliği de daha kolay oluyor. Diyet sürecinde bireylerin kilo vermek uğruna pek çok yanlış yaptıklarını görüyoruz. Bunlardan beşini sıralayacak olursak;

1. Diyetin kişiye özel olduğu göz ardı edilerek; bireyin sağlık durumuna, boy, kilo ve yaş gibi özellikleri ile günlük fiziksel aktivite düzeylerine uymayan diyet listesini uygulaması.

2. Gün boyu vücudun ihtiyacı olandan çok daha düşük kalorili beslenerek metabolizmanın çalışmasının yavaşlatılması ve tembelleşmesi, ki bu ileri dönemlerde vücuda çok zarar veriyor. Ayrıca düşük kalorili diyetler ile vücutta kas kaybı oluşabiliyor.

3. Su içme alışkanlığının edinilmemiş olması.

4. Sadece gün içinde alınan toplam kaloriye dikkat edilmeyip tercih edilen besin
çeşitlerine özen gösterilmemesi.

5. Yemekler hazırlanırken yanlış pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi.

FIRIN MÜCVER

Malzemeler:
• 3 adet taze, rendelenmiş kabak
• 3 adet yumurta
• 60 g rendelenmiş beyaz peynir
• 1 tutam doğranmış dereotu
• 2 yemek kaşığı tam buğday unu
• 1 tatlı kaşığı çörek otu
• 1 paket kabartma tozu
• Az tuz
• İsteğe göre az pulbiber
Hazırlanışı:
Kabağı rendeleyip iyice suyunu sıkın. Sonra diğer tüm malzemeler ile kabağı bir kapta iyice karıştırın. Karışımı yağlı kağıt üzerine birer kaşık, yuvarlak şekilli (büyük kurabiye boyutunda) koyun. 200 derecede ısıtılmış fırında, üstü ve altı kızarana kadar pişirin.

MAYDANOZ KÜRÜ

Malzemeler:
• Yarım demet maydanoz
• 1 adet yeşil elma
• 1 adet badem salatalık
• 1 nohut kadar taze zencefil
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 su bardağı demlenmiş yeşil çay veya maden suyu

Hazırlanışı:
Çay veya maden suyunun içine tüm malzemeleri ekleyin ve blendırdan geçirin.

YULAFLI KURABİYE

Malzemeler:
• 2 adet yumurta
• 1,5 su bardağı yulaf ezmesi
• Yarım çay bardağı sıvı yağ
• 1 çay bardağı az yağlı yoğurt
• 1 çay bardağı yaban mersini
• 1 çay bardağı doğranmış kuru kayısı
• 1 çay bardağı doğranmış kuru erik
• 1 paket vanilya
• Yarım çay bardağı sıvı yağ
• Yarım paket kabartma tozu
• 1 çay bardağı kepekli veya tam buğday unu
• Toz tarçın

Hazırlanışı:
Yağ, yoğurt veya yumurtayı iyice çırpın. Sonra unu, kabartma tozu veya vanilyayı ekleyip iyice homojen dağılmasını sağlayın. Yulaf ezmesi, kuru meyveleri ve toz tarçını da ekleyin. Yağlı pişirme kağıdı üzerine büyük kurabiye boyutunda koyarak, 180 derecede 15-20 dakika pişirin.

BİTTER TADINDA FİT TOPLAR

Malzemeler:
• 6 adet kuru kayısı
• 2 yemek kaşığı kuru yaban mersini
• 10 adet fındık
• Yarım çay kaşığı tarçın
• 1 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı:
Kuru kayısı ve yaban mersinini sıcak suda biraz beklettikten sonra bütün malzemeleri ezip top haline getirebilirsiniz.

KİNOA SALATASI

Malzemeler:
• 3 kaşık suda haşlanmış kinoa
• 3 yemek kaşığı ayıklanmış nar
• 3 yemek kaşığı lor peyniri veya
• 1 dilim az yağlı beyaz peynir
• 2 adet ceviz
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Bol körpe ıspanak veya roka ile hepsi karıştırın, salata haline getirin.

7 GÜNLÜK YAĞ YAKAN YOĞURT DİYETİ

1. GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su + 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı (bağırsakları hızlandırması için)
KAHVALTI
1 kase süt veya laktozsuz süt (200 ml)
5-6 adet böğürtlen veya
2 ince dilim ananas
Yarım muz
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
6 adet çiğ badem/fındık veya 1 yemek kaşığı çiğ kabak çekirdeği içi
ÖĞLE YEMEĞİ
1 kase sebze çorbası
150 g ızgara veya fırında yağsız tavuk göğüs
Yeşil salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı serbest)
ARA ÖĞÜN
Yeşil çay veya şekersiz kahve
3 adet bitter tadında fit toplar
AKŞAM YEMEĞİ
1 porsiyon göbek eriten yoğurt kürü (1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz veya probiyotik yoğurt +
1 tatlı kaşığı keten tohumu, öğütülmüş de olabilir + 1 adet yeşil elma + 2 tam ceviz)

2. GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su + 2 adet kuru kayısı veya gün kurusu
KAHVALTI
Mantarlı-biberli tavada yumurta (1 adet yumurta + 2-3 adet dilimlenmiş doğranmış mantar + yarım yeşil veya kırmızı biber + 1 dilim kaşar peyniri (40 g) + 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya fındık yağında tavada pişirin)
Maydanoz-dereotu-roka
1 dilim ekşi mayalı köy ekmeği
Şekersiz çay
ÖĞLE YEMEĞİ
2 adet az garnitürlü enginar yemeği
1 su bardağı kuru naneli ayran
ARA ÖĞÜN
1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi
Yarım muz
1 dilim kepekli etimek
AKŞAM YEMEĞİ
Yağ yakan ve tok tutan yoğurt kürü (1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz veya probiyotik yoğurt + 3 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday + 2 adet ceviz + 1 adet yeşil elma)

3.GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su + 1 çay kaşığı elma sirkesi
KAHVALTI
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim beyaz peynir (40 g) veya 1 su bardağı tam yağlı süt
Söğüş yeşillik, domates, salatalık
Çeyrek avokado veya 6 adet az tuzlu zeytin
1 dilim ekşi köy ekmeği
ÖĞLE YEMEĞİ
200 g fırın somon veya
fırın levrek
Garnitür pazı kavurma veya mevsim salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı)
ARA ÖĞÜN
1 adet armut
12 adet çiğ badem veya fındık
AKŞAM YEMEĞİ
Kinoa salatası
1 su bardağı ayran veya
1 kase ev yoğurdu

4. GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su + 1 tatlı kaşığı keçi boynuzu pekmezi
KAHVALTI
1 büyük bardak maydanoz kürü
1 dilim kepekli etimek
ÖĞLE YEMEĞİ
200 g ızgara bonfile
2-3 adet elma dilim küçük boy fırın patates veya ızgara sebze (brokoli, karnabahar gibi)
1 kase sebze çorbası
ARA ÖĞÜN
Sütlü kahve
3 adet kuru hurma
AKŞAM YEMEĞİ
1 tabak dereotlu kabak yemeği
1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz yoğurt

5. GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su + 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı
KAHVALTI
Yulaf ezmesi (4 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 çay bardağı süt ile pişirin + 1 adet doğranmış muz + 1 tatlı kaşığı kakao ekleyin)
ÖĞLE YEMEĞİ
5 adet ızgara veya fırın köfte
4-5 adet fırın mücver
1 su bardağı naneli ayran
ARA ÖĞÜN
2 dilim ananas
12 adet çiğ fındık veya badem
AKŞAM YEMEĞİ
Yağ yakan yoğurt kürü (1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz veya probiyotik yoğurt + 2 adet küp küp dilimlenmiş kabak, 1 yemek kaşığı yağda tavada pişirin + 2 adet ceviz + dereotu veya maydanoz)

6. GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su + 1 çay kaşığı elma sirkesi
KAHVALTI
1 adet haşlanmış yumurta
6 adet az tuzlu zeytin
1 dilim kaşar peyniri
Domates, salatalık
1 dilim ekşi mayalı köy ekmeği
Yeşil çay
ÖĞLE YEMEĞİ
150 g tavuklu veya bonfileli salata
1 kase mercimek çorbası
ARA ÖĞÜN
1 su bardağı laktozsuz süt
2 adet kuru hurma
AKŞAM YEMEĞİ
Göbek eriten chia’lı yoğurt kürü (1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz veya probiyotik yoğurt + 3 tatlı kaşığı chia tohumu +
1 küçük boy armut +
2 adet ceviz)

7. GÜN
SABAH UYANINCA
1 su bardağı ılık su
4-5 adet kuru erik
KAHVALTI
2 adet yulaflı kurabiye
1 su bardağı laktozsuz süt
ÖĞLE YEMEĞİ
Izgara karnabahar, brokoli ve fasulye
1 kase yoğurt
ARA ÖĞÜN
1 adet mandalina
10 adet çiğ badem
AKŞAM YEMEĞİ
Tok tutan yoğurt kürü
(1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz veya probiyotik yoğurt + 3 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek + 7-8 dal doğranmış semizotu + 2 adet ceviz
veya
Kerevizli yoğurt kürü
(1 kase ev yoğurdu veya laktozsuz yoğurt + yarım adet çiğ rendelenmiş kereviz + 2 adet ceviz + pul biber veya sarımsak)

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here