Yağda eriyen vitaminler sınıfından olan A vitamini; karaciğer, yumurta, süt, balık ve balık yağı ile tereyağı gibi hayvansal kaynaklarda bol miktarda bulunuyor. Bunların yanı sıra brokoli, havuç, biber, kabağın içinde bulunduğu sarı ve yeşil sebzeler ile sarı meyvelerden de elde edilebiliyor. Karaciğerde depolanan bu vitamin, retinol veya karoten alımı düşük olduğunda bu kaynaktan kullanılıyor. Göz sağlığını koruyan A vitamini, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek cilt sorunlarını engellemeye yardımcı oluyor. Fazla alınması halinde ise baş ve eklem ağrıları, bulantı, kusma, saç dökülmesi, karaciğer sorunları ve riskli doğuma neden oluyor. Bu nedenle hamilelerin önerilen doza uyması önem taşıyor.
Doğal sağlık deposu: Kuru baklagiller
Lifli yapısı ile uzun süreli tokluk hissi yaratan kuru baklagiller bu özelliğiyle kilo vermeye de yardımcı oluyor. Güçlü bir bitkisel protein kaynağı olan bu besin grubunun 100 gramında ortalama 20-25 gram protein, 5 gram da posa bulunuyor. Yağ ve kolesterol içermeyen kuru baklagiller, aynı zamanda vitamin ve mineralden zengin özelliğiyle dikkat çekiyor. Kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır mineralleri ile tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini içeriyor. Kuru baklagillerden yapılan yemekler, C vitamini kaynaklarıyla bir arada tüketildiğinde demirin vücuttaki emilimini ve faydasını artırıyor.
Hafızanızı vitaminlerle güçlendirin
Yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde 20’sini beyninizin harcadığını biliyor musunuz? Bu nedenle vitaminlerin desteğini alarak algılama yeteneğinizi artırmaya, hızlı düşünmeye ve konsantrasyonunuzu korumaya ne dersiniz?
Yaban mersini: Besin öğeleri açısından zengin olan yaban mersini beyindeki hücreleri ve sinirleri koruyarak hafızayı güçlendiriyor. A, B, C vitamini ile selenyum ve fosfordan zengin bu meyve, Alzheimer hastalığını engellemesinin yanı sıra çocukların öğrenme kapasitesini de hızla yükseltiyor.
Elma: A vitamininden zengin elma, kişilerin yaşlılık dönemlerinde keskin bir zekaya sahip olmalarını sağlıyor. Ayrıca hafıza kayıplarını önlemeye de yardımcı oluyor.
Ispanak: Folik asit açısından zengin bir besin olan ıspanak, yaşa bağlı oluşan hafıza kayıplarını azaltıyor.
Kırmızı soğan: İçerdiği quercetin ve antosiyanin sayesinde hafıza ile beyni güçlendiriyor.
Formsante Dergisi Ekim 2012 Sayısı