Vücudumuzda en fazla bulunan minerallerden biri olan magnezyum ile kasların çalışması ve kalp atım hızı düzenleniyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan bu mineral; kan şekeri seviyesi, kan basıncı ve enerji metabolizmasının dengelenmesine de yardımcı oluyor. Günlük 320-420 miligram olan magnezyum ihtiyacı günde beş porsiyon sebze ve meyve yiyerek karşılanabiliyor. Özellikle ıspanak, yer fıstığı, kepekli ekmek, patates, portakal, domates ile baklagil ve tahıllarda bol miktarda bulunuyor. Büyük oranda içme suyundan elde edilen magnezyum; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve ceviz gibi kaynaklardan alındığında diyabet riskini azaltmaya da yardımcı oluyor.
K vitamini alın varisten uzak kalın
Uzun süre antibiyotik kullananlarda ve sağlıksız diyet yapan kişilerde K vitamini eksikliği görülebiliyor. Bu vitaminin eksikliği bacaklarda varis oluşumunu artırıyor. Vücudumuz lahana, ıspanak, brokoli, karnabahar, yumurta sarısı ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan K vitaminine günde yalnızca 90 mikrogram ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacın karşılanması varis oluşumunu yavaşlatıyor.
Gebe ve emziren annelerin ihtiyacı: Selenyum
Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, kanser riskini de azaltıyor. Hücreleri koruyarak, yaşlanmayı geciktiren bu mineral, doku esnekliğini artırmaya yardımcı oluyor. Kalp ve damar sağlığının korunmasını destekleyen selenyum ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin etkisini azaltarak, atılmalarını sağlıyor. Eksikliği halinde ciddi kas zayıflıkları ile kalp ve damar sağlığında bozulmalara neden olan bu mineral; göz sağlığını olumsuz etkilemesinin yanı sıra erken yaşlanma, sinir sistemi hastalıkları ve zeka geriliğine de yol açabiliyor. Yetişkinlerde günlük selenyum ihtiyacı 80-100 mg iken, gebelikte ve emziren annelerde bu gereksinim 200 mg’a yükselebiliyor. İşte en zengin selenyum kaynakları: Arpa ve buğday gibi tahıllar, deniz ürünleri, et, karaciğer, pekmez, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, mantar, soğan, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ile tavuk eti…
Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı