Diğer
    Ana SayfaSağlıkGünde 1 litre madensuyu ve haftada 1 kez kaplıca...SUYLA TEDAVİ REÇETELERİ

    Günde 1 litre madensuyu ve haftada 1 kez kaplıca…SUYLA TEDAVİ REÇETELERİ

    -

    Uzmanlar, içerdikleri mineral ve eser elementler sayesinde çok zengin olan madensularını tüketmek için neredeyse seferberlik ilan edilmesinden yana. Bu davete biz de katılıyoruz; bu sayede pek çok hastalıktan korunmak mümkün çünkü. Prof. Dr. Zeki Karagülle, hangi hastalıklar için mineralli suları nasıl tüketmemiz gerektiğine dair reçete değerinde bilgiler verdi.

    Magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, iyot, demir ve diğerleri. Mineral ve eser elementlerden birinin gereğinden az olması, vücudumuzun dengesini altüst edebiliyor. Bu da bize hastalık olarak geri dönüyor! Mineralleri bir arada topluca ve düzenli olarak alırsak hastalıkları önleyebilir miyiz? Evet!
    Bu konuda binlerce yıldır bir silahımız var aslında, o da madensuları. İçerdiği mineraller ve karbondioksit gazıyla birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkan doğal sular olarak tanımlanan madensuları, günümüzde teknolojinin imkanlarıyla yapay olarak bile elde edilebiliyor. Maden sularının en büyük özelliği, kaynağından elde edildiği anda, çeşitli oranlarda mineral ve eser element içermeleri. Bu sayede yüzyıllardır şifa niyetine kullanılıyor. Dünyada kabul edilen alt sınıra göre, bir litre maden suyunda en az bir gram mineral bulunmalı.
    Bizim sofralarımızda genel olarak içme suyu olarak tabir ettiğimiz bu minerallerden yoksun sular var. Ama yurtdışında pek çok sofrada su dendi mi akla sadece ve sadece maden suyu geliyor. İstatistiklere göre Avrupa'da 1 yılda kişi başına düşen madensuyu tüketimi 150 litre. Mineral bakımından coğrafi olarak çok daha avantajlı olmamıza rağmen, bu sayı Türkiye'de kişi başı 5 veya 6 litre olarak ifade ediliyor. Bu da ülkemizde madensuyu tüketiminin bir alışkanlık olmadığının göstergesi.

    Mineralli suların sağlığımız üzerindeki faydası hastalıklara göre değişiyor. Bu da içerdikleri mineralin yoğunluğuna göre değişiyor. Bu yoğunluğa göre, örneğin kükürtü daha fazla olan mineral sular romatizmal hastalıklara, hem kükürt hem de bikarbonat açısından daha yoğun olan mineral sular ise cilt hastalıklarına iyi geliyor. Üstelik mineralli sulardan iki türlü yararlanmak mümkün. İçme suyu ve kaplıca kürü. Bu sulardan yararlanayım, şifa bulayım derken olumsuz tablolarla karşılaşmamak için dikkat etmemiz gereken şeyler de var.
    Burada hafınızda tutmanız gereken reçete şu: Günde 1 litre maden suyu ve haftada en az bir kez kaplıca banyosu. Bunları da yazımızın içinde göreceksiniz.
    Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle'den aldık. Karagülle'ye sağlık ve güzellik iksiri olarak nitelendirilen mineralli sularla ilgili bilinmesi gereken her şeyi sorduk. Mineralli sulardan hangi hastalıklara karşı ne şekilde yararlanacağız? İşte mineralli su dosyası…

    Devamı 2006 Mayıs sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....