Elmanın faydaları neler? Formsante arşivinden (2014) derledik: Yapılan araştırmalar her geçen gün elmanın faydalarına bir yenisini ekliyor. Günlük en az bir elma tüketiminin, özellikle, kalp-damar rahatsızlıkları riskine daha açık olan 50 yaş üstü kişiler için faydalı olduğu açıklanmıştı. Günde iki adet orta büyüklükte elma yemek ise kolesterol seviyesini yaklaşık yüzde 16 oranında düşürüyor. İçeriğindeki çözünebilir lif pektin, kötü kolesterolü (LDL)’yi düşürürken, iyi kolesterol (HDL) oranını yükseltiyor.
Yeni gözdemiz
Kinoa ve Hindistan cevizi suyu bildiğiniz üzere geçtiğimiz yılın sağlık gözdeleriydi. Pazar araştırmalarına göre 2014’ün yıldızının badem sütü olacağı konuşuluyor. Dövülmüş çiğ bademden elde edilen bu içecek inek sütü alerjisi olanlar için iyi bir alternatif. Bir bardak badem sütünde 1 g lif ve protein, 30-40 kalori ve 2,5-3 g yağ bulunuyor. Bu yağlar doymamış olduğu için ayrıca kalp problemi olan kişiler için de sağlıklı bir seçenek. İçerdiği protein bedenin büyümesi ve kendini yenilemesine yardımcı oluyor. Badem sütü ayrıca beyine ve hafızaya faydalı, kötü kolesterolü düşüren Omega-3 yağ asitleri içeriyor, vücudu alkali de yapıyor.
Popüler olduğunu düşündüğü için hayatlarının bir döneminde vejetaryenliği deneyenlerin oranının yüzde 17 olduğunu biliyor muydunuz?
Tahıllı ürünlernasıl seçilmeli?
Bir yiyeceğin etiketini okuyarak kalp sağlığımız için faydalı tahıllar içerip içermediğini nasıl anlarız? The Harvard School of Public Health, her 10 gramlık karbonhidrat için 1 g diyet lifi ölçüsünün sağlık göstergesi olduğunu belirtiyor. Yani hesaplama yolu olarak karbonhidrat miktarını 10’a bölün, elde ettiğiniz rakam etiketteki diyet lifi miktarıyla eşit ya da fazlaysa bu ürünü gönül rahatlığıyla alışveriş sepetinize atabilirsiniz. Örneğin bir dilim ekmek 20 g karbonhidrat ve 4 g diyet lifi içerdiği için kesinlikle tam tahıllı bir besin.
Formsanté Dergisi Nisan 2014 sayısı