İlk olarak dizilerdeki oyunculuğuyla dikkat çeken Ayşe Tolga şimdilerde isminden aromaterapi alanındaki başarılarıyla bahsettiriyor. Kendine yepyeni bir marka yaratan Ayşe Tolga, aromaterapi hakkında merak edilenleri anlattı.
Aromaterapi ile nasıl tanıştınız? Nasıl oldu da bu alanda profesyonel bir eğitim almak istediniz?
Her zaman güzel kokuları sevmiş, şifa metotlarıyla ilgilenmiştim. 2004 yılında yolum aromaterapiyle kesişti ve çocukluğumda çok etkilendiğim öz yağlarla tekrar karşılaştım. Aromaterapi eğitiminden önce anatomi, fizyoloji ve temel masaj eğitimleri almıştım. Daha sonra Londra’daki The Institute of Traditional Herbal Medicine and Aromatherapy’de (ITHMA) hocam Gabriel Mojay ile tanıştım. Hammaddeler, fuarlar, kitaplar ve eğitimlerle geçen dolu dolu bir beş yılım oldu. Bu sürecin sonunda ise kendi ürünlerimin olduğu markam Aisha doğdu.
Aromaterapi genel olarak ne anlama geliyor?
Aslında bitkilerin farklı bölümlerinden elde edilen öz yağların bedensel, zihinsel ve ruhsal şifa için kullanımı anlamına geliyor. Ancak bu çok yüzeysel bir tanım. Misyonlarımdan bir tanesi de aromaterapinin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak. Bu nedenle Doğal Terapiler Akademisi’ni kuran kişilerden biriyim. Bu proje, kalifiye doğal terapi uzmanı eksikliğini, akademisyen ve uzman eğitmenler gözetiminde kapatacak bir okul ihtiyacı olduğu için ortaya çıktı. Bu okul spa eğitimleri, masaj eğitimleri, doğal terapiler, fitoterapi, aromaterapi ve estetisyenlik üzerine profesyonellere yönelik bir akademi. Ayrıca konuyla ilgilenen amatörlere yönelik de workshop’lar düzenliyoruz.
Aromaterapi nelere iyi geliyor?
Aromaterapinin iyi geldiği şikayetlerden bazıları: Stres, anksiyete, huzursuzluk, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk, dermatolojik problemler (deri kaşıntıları ve döküntüleri, egzama vb.), baş ağrısı, migren, regl sıkıntıları, regl öncesi sıkıntıları, menopoz sorunları, hamilelik sıkıntıları, bel ve sırt ağrıları, ödem ve dolaşım bozuklukları, kas, kemik ve eklem sorunları, bel ve sırt ağrısı, eklem iltihaplanmaları, spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıkları, solunum sorunları, dolaşım sorunları, sindirim sorunları, kulak, burun, boğaz, selülit ve kilo problemi. Bunun dışında psikolojik ve zihinsel pek çok şikayetin tedavi sürecinde de destekleyici rol oynuyor.
Aromaterapi seansları nasıl uygulanıyor?
Gelen danışanımızın sağlık, uyku, tuvalet alışkanlıkları ve duygusal yapısını öğreniyoruz. Bunun arkasından Çin tıbbı prensipleriyle diline, tırnaklarına bakıyor, eğer varsa enerji dengesizliğini teşhis ederek bunu dengelemeye yönelik karışımları hem evde kullanması için veriyoruz, hem de aromaterapi masajı ile uyguluyoruz.
Aromaterapide kullanılan yağlar hangi özelliklere göre seçiliyor?
Yağlar kişinin rahatsızlığına ya da gidermek istediği soruna veya etkiye göre seçiliyor. Akne tedavisi, doğumu kolaylaştırma, gaz giderme veya sinirsel rahatlama gibi.
Güzellik için aromaterapide hangi yağlar kullanılıyor?
Aromaterapide kullanılan ve baz yağlar adı verilen bitkisel yağlar, doymamış yağ asitleri ve amino asitlerce zengin oluyor. Bu yağlar gamma linoeik asit gibi Omega 3 ve 6, A, E vitaminlerini içeriyor. Ben cilt bakımında hepsini kullanıyorum. Ama öne çıkanlar arasında tatlı badem, jojoba, argan, kuşburnu çekirdeği, üzüm çekirdeği, kantaron ve kalendula yer alıyor. Bunun dışında öz yağlar yani uçucu yağlar da içerdiği farmakolojik özelliklere göre cilt ve gözenek sıkılaştırıcı, yüz konturunu toparlayıcı etkilere sahip. Sandal ağacı, petit grain (acı portakal), yasemin, gül ve lavanta gibi yağlar da kuvvetli anti aging yağlar arasında yer alıyor.
Bu yağları kullanmaması gereken kişiler var mı?
Hamileliğin ilk üç ayındaki anne adaylarına, yaşlılara ve bir yaş altı bebeklere bu yağların kullanımı önerilmiyor.