Diğer
    Ana SayfaGüzellikGüzellik için bir ısırık

    Güzellik için bir ısırık

    -

    Şunu sevmem, bunu sevmem demeden önce, kuruyup solan cildinizin dermanı yiyeceklerin yüzüne bir kez daha bakın ve öyle karar verin. Burun kıvırdığınız besinler daha da güzel görünmenize yardımcı olacaksa önce manava sonra da aynanın önüne koşmakta fayda var.

    Yaz bitti bitmesine de etkileri devam ediyor. Özellikle cildimiz yazın rahatlığına o kadar çok alışıyor ki havalar soğumaya başladığında ve güneş sırtını döndüğünde ne yapacağını şaşırıyor. Buna karşı ilk tepkisini ise kuruyarak veriyor. Kuruyan cilt daha çabuk kırışan, solgun, parlamayan cilt anlamına geliyor. Bu durumla baş etmek için cildinizi dışarıdan kremlerle korurken içeriden de beslemeniz gerekiyor. Yediklerinizin cilt üzerindeki etkilerini hafife almadan cilde nem veren yiyeceklerin yardımına başvurabilirsiniz.

    ■ AVOKADO
    Avokado denilince içinize bilinmez bir korku mu düşüyor? Günlük almanız gereken yağ miktarının yüzde 15’ine sahip olan avokadodan korkmanız normal olsa da bunu yenmelisiniz. Çünkü yağlar cildin nemlenmesinde büyük rol oynuyor. Sadece bir avokado beden ölçünüzün değişimine neden olmaz. Tereyağı ile avokadoyu karşılaştırdığımızda iki yemek kaşığı avokadoda 50 kalori bulunurken tereyağında 240 kalori bulunuyor. Tereyağından feragat edip, cildiniz için avokado yiyebilirsiniz. Ayrıca avokado cildin nem dengesini sağlayan doymuş ve doymamış yağ oranlarına sahip.

    ➤ Nemlendirme
    Avokado birçok meyvede bulunmayan oranda cildi nemlendirici özelliği olan karoten luteine sahip. B vitamini bakımından da oldukça zengin ve bu vitamin metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlarken enerji de veriyor. Avokado muzdan yüzde 60 daha fazla potasyum içeriyor. Potasyum vücuttaki sıvı oranında önemli rol oynuyor ve cildin nemlendirilmesine yardım ediyor.

    - Advertisement -

    ➤ Biliyor musunuz?
    Journal of Nutrition dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; cildi koruyan karoten, alfakaroten, likopen ve lutein maddelerinin vücut tarafından hızlıca emilimi için bir kase salataya bir dilim avokadonun koyulması dahi yeterli olabiliyor.

    ekim-2012-guzellik-resim-2■ HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
    Yemek pişirmede kullanılan kanola ve ayçiçeği yağı Omega 6’dan zengin yağlar olarak biliniyor. Fakat bu yağlar çok ısıtıldığında sağlık açısından zararlı etkileri bulunabiliyor. Isıya oldukça dayanıklı olan Hindistan cevizi yağı ise daha sağlıklı bir cilt ve vücut için ideal görünüyor.

    ➤ Koruma
    Hindistan cevizi yağı cildin yumuşamasına yardımcı oluyor. Özellikle sedef hastaları tarafından şifa niyetine kullanılan bu yağ, cildin kurumasını engellerken bir bariyer oluşturuyor. Ciltte görülen ve çoğunlukla güneş nedeniyle ortaya çıkan keratoz isimli deri hastalığının tedavisinde nemlendirme amaçlı olarak da kullanılıyor. Cilde direkt olarak sürülebileceği gibi yemeklerde kullanılması da uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bu yağ yüksek kolesterol deposu olsa da yapılan araştırmalar diyetlerinde bu yağı kullanan kişilerin kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Bilim adamları bunun sebebinin antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahip laurik asit içeriğinin fazla bulunmasından kaynaklandığını düşünüyorlar.

    ➤ Biliyor musunuz?
    Yapılan araştırmalara göre; Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastaları üzerinde olumlu etkisi bulunuyor. Bu yağ hastaların enerjisini artırırken beyin işlevlerini de olumlu yönde etkiliyor.

    ■ MERCİMEK
    Baklagil ailesinin bir üyesi olan yeşil mercimek cildinizin canlı, parlak ve nemli kalmasına yardımcı oluyor. Unutmayın; içeriğinde bulunan B vitamini, beta karoten (A vitamini) ve demir sağlıklı bir cilt için gerekli olan maddelerdir.

    ➤ Hücre yenileme
    Mercimek, bir ya da iki mercimek tohumu içerisindeki kozalarda büyüyor. Bu küçük tohumların içerisinde ise B vitamin kompleksi olan folik asit ve tiyamin bulunuyor. Cilt, B vitamini yönünden eksik kaldığında nem bariyeri ve kendini yenileme gücü düşmeye başlıyor. Mercimek demir yönünden de oldukça zengin bir besin kaynağı. Demir ise enzim üretimi ve hücre yenileyici özelliği olan DNA ve RNA açısından önem taşıyor. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı oluyor. Mercimek cilde pırıl pırıl bir görünüş kazandırırken cildin fazla yağlı veya kuru olmasını dengeliyor. Ciltte meydana gelen kızarma sorunu B vitamini eksikliğinden kaynaklandığı için beslenme düzeninizde mercimeğe yer vermeye özen gösterin.

    ➤ Biliyor musunuz?
    Yeşil mercimeğin protein yuvası olduğunu duymuş muydunuz? Yeşil mercimekte, yüzde 24 oranında protein bulunuyor. 1 kilo mercimek, 1 kilo et ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albümin, karbonhidrat ve madenlere sahip.

    ekim-2012-guzellik-resim-3■ BALKABAĞI
    Parlak turuncu rengi güçlü bir beta karoten içeriğinin göstergesi olan balkabağı, bu madde sayesinde bitkilerdeki karetonoidlerin vücudun ihtiyacı olan A vitaminine dönüşümüne yardımcı oluyor. A vitamini cildimize zarar verecek serbest radikallerin ortadan kalkmasını sağlarken, kırışıklıkların oluşmasını engelliyor. Bu vitamin cildin daha genç ve daha parlak görünmesini de sağlıyor.

    ➤ Güzellik ve beta karoten
    Beta karoten sadece yüzümüz için değil tüm vücudumuz için gerekli bir antioksidan. Balkabağı B ve C vitaminlerini de içeriyor. Ayrıca içeriğinde güneşe karşı savaşan çinko da bulunuyor. Vitamin ve minerallerin emilimine yardımcı alan balkabağı özellikle kuru ciltler için faydalı yağlar içeriyor.

    ➤ Biliyor musunuz?
    Yapılan araştırmalara göre içeriğindeki yüksek doz beta karoten sebebiyle görme gücünü de artıran balkabağı, bilgisayar başında uzun süre çalışanlara tavsiye ediliyor. Çünkü bu sebze hem göz hem de beyin sağlığı için büyük önem taşıyor.

    Formsante Dergisi Ekim 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz