Ramazan geldi; şimdi hem bedenimizi hem de ruhumuzu dinlendirme, arındırma zamanı… Oruç tutmanın sağlığınıza olan katkısını engellememek için, iftar ve sahur sofralarının mümkün olduğunca sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Geleneksel lezzetlerimizin yağsız ve kalorisi düşük tarifleriyle bunu rahatça yapacaksınız…
| |
Prodüksiyon: Elİf Nazlı Duran – Fotoğraflar: Ahmet Gül
Balkabağı Çorbası
1 porsiyon 115 kalori
MALZEMELER
1.300 gram balkabağı, 4 su bardağı süt, 1 adet soğan , 2-3 diş karanfil, bir tutam toz muskat, bir tutam kırmızı biber, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ve tuz
HAZIRLANIŞI
Balkabağını soyun, ufak ufak dilimleyin ve büyük bir kaba alın. Üzerine sütü ve 1 bardak suyu ilave edin. Tuz, muskat, dilimlenmiş soğan ve karanfilleri ekleyin. Kabaklar iyice yumuşayana kadar kaynatın. Kabaklar yumuşadıktan sonra ateşi söndürün ve biraz soğuduktan sonra mikserden geçirin. Zeytinyağını ekleyip, karıştırın ve servis edin. Dilerseniz kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.
Bakla Çorbası
1 porsiyon 90 kalori
MALZEMELER
500 gram taze bakla, 4 su bardağı et suyu, 1 su bardağı süt, 2 adet soğan, 1 tatlı kaşığı nişasta, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tutam kekik, 3 dilim limon ve tuz
HAZIRLANIŞI
Ayıkladığınız baklayı kaynar suda 10 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra kabuğu yumuşamış olan bakla içlerini bıçak yardımıyla soyun. Tencereye yağı koyun ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Et suyu ve kekiği ekleyin. Et suyu kaynadıktan sonra, soyduğunuz bakla içlerini de ekleyin. Baklalar iyice yumuşuncaya kadar pişirin. Tencerenin altını kapatın, biraz soğuduktan sonra süzgeçten veya mikserden geçirin. Ayrı bir kapta, sütü ve nişaştayı eritin ve çorbaya karıştırın. Bir taşım daha kaynattıktan sonra zeytinyağını ekleyin. Dileyenler limon da sıkabilir.
Kepekli Erişte
1 porsiyon 259 kalori
MALZEMELER
500 gram kepekli erişte, 2,5 su bardağı su, 200 gram tulum peyniri, 100 gram ceviz, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 tutam taze fesleğen, 3 diş sarımsak ve 1 tutam kırmızı biber.
HAZIRLANIŞI
Önce suyu kaynatın ve birkaç dakikadır kaynayan suya eriştileri atın. Erişteler suyunu çekip, iyice yumuşadıktan sonra ateşin altını kapatın. Ayrı bir kapta, tulum peyniri, iri iri dövülmüş cevizi, sarımsağı, zeytinyağını ve doğradığınız fesleğen yapraklarını karıştırın. Bu karışımı erişteye ekleyin ve kaşıkla çevirin. Kırmızı biberle süsleyin.
Haberin devamı 2008 Eylül sayımızda…