Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikHamileler Covid aşısı olmalı mı? Aşıyı ne zaman yaptırmalı?

    Hamileler Covid aşısı olmalı mı? Aşıyı ne zaman yaptırmalı?

    -

    Tüm dünyayı etkisi altına alıp, kasıp kavuran pandemi elbette en çok gebelerin korkulu rüyası oldu. Bilinmezliğe giden bu yolculukta her gebenin en çok merak ettiği: “Covid-19 bebeğimi ve beni nasıl etkileyecek?” sorusu üzerine de odaklandı. Tüm dünya Covid- 19 için uğraşıyor. Çeşitli aşılar çalışmalar sonucunda bulundu ve halen de araştırmalar devam ediyor. Tedavi protokolü düzenleniyor. Halen net belirlenmiş kanıta dayalı bir tedavi protokolü yok. Peki, hamileler ne yapmalı? Hamileler Covid-19 aşısı olmalı mı? Kordon kanı ve plasmanın önemi nedir? Op. Dr. Elif Ganime Aygün, ”hamileler covid aşısı olmalı mı?” sorusunu yanıtlıyor…

    SOLUNUM HASTALIĞI OLMAYAN HAMİLELER COVİD-19’U HAFİF ATLATIYOR

    Bu süreçte, biz kadın doğum uzmanları da çok ağır yükü sırtımızda taşır olduk. Sağlıklı anne ve bebek ikilisini muhafaza etmeye çalıştık. Enfeksiyonun anne ve bebek üzerindeki etkilerini bilmeden. Fakat, bize ışık tutan en önemli parametre plazma tedavilerine alınan olumlu yanıtlar oldu. Dolayısıyla en genç plasma olan fetal plasma gebelerin tam da yanıbaşındaydı. Daha önce yapılmış olan bilimsel çalışmalardan da bildiğimiz gibi ileri anne yaşındaki gebelerde ve kronik hastalığı olan gebelerde fetomaternal dolaşım (yani anne ile bebek arasında plasenta sayesinde olan dolaşım) sayesinde annelerin kronik hastalıkları düzeliyor ve fetomaternal dolaşımın  iyileştirici etkisi ortaya çıkıyordu. Bu etkiyi dikkate aldığımızda, aslında zeminde çok ciddi otoimmün hastalığı olmayan ya da solunum hastalığı olmayan gebelerde Covid-19 enfeksiyonunun çok daha hafif seyrettiğini gözlemlemiş olduk. İlaveten yoğun bakım hastalarında plasma tedavilerinin kullanılması ve tedaviye alınan olumlu yanıtlar da bu tezimizi desteklemiş oldu.

    Gebelerde vücudu enfeksiyona karşı koruyan savunma hücrelerinin de viral enfeksiyonu daha iyi alt edebilecek şekilde artış gösterdiği de bilinen bir gerçektir. Keza gebeliğin en önemli hormonlarından biri olan progesteron da bu hücrelerdeki dengeyi korumakta ve desteklemektedir.

    Elbette tüm bunlar gebelik sürecinde enfeksiyondan korunma konusunda tedbirsiz olmamızı gerektirmez. Her daim korunmaya ve maske takmaya hatta sosyal mesafeyi korumaya özen göstermeliyiz. Fakat enfekte olan gebelerin panik yaşamadan kontrolü tedavi alabileceğini de bilmemiz gerekiyor. Anne olmanın ayrıcalığını Covid- 19 enfeksiyonunda da yaşayabiliyor olacaksınız.

    HAMİLELER COVİD AŞISI OLMALI MI?

    Özellikle vurgulamak isterim ki aşı karşıtlığı gebelikte size fayda değil zarar olarak geri dönecektir. Gebelerde aşı güvenliği klinik ve laboratuvar araştrımaları ile doğrulanmıştır. Bu nedenle embryogenez dönemini yani ilk 12 haftayı tamamlayan her gebe 2 doz m-RNA aşısını olmalıdır. Unutmayın bu sayede bebeğiniz de antikor sahibi olarak dünyaya gelecek. Ülkemizde Maternal-Fetal Tıp Derneği de aşıyı desteklemektedir. Tüm bu yazdıklarımı dikkate alarak lütfen aşınızı olunuz kıymetli anneler.

    - Advertisement -

    Gelecek yıllar pek çok enfeksiyona ve çözümsüz hastalığa yelken açacak gibi görünüyor. Dünya değişiyor, iklim değişiyor ve küresel ısınma tüm dengeleri değiştiriyor. Bu da tahmin edemeyeceğimiz çeşitli organizmaların yüzeye çıkmasına neden oluyor. Elimizden gelen ise ancak tedbir almak, inceleme ve araştırmaya devam etmek olmalıdır.

    Hamileler Covid aşısı

    KORDON KANI VE PLASMASI

    Bu noktada en çok odaklanmamız gereken konunun kordon kanı ve plasması olduğunu da vurgulamak isterim. Kordon kanı bankacılığı günümüzde pek çok alanda kullanılıyor. Özellikle plasma tedavisi gibi seçeneklerin arttığı şu günlerde sanırım kordon kanı tedavide altın standart haline bile gelebilecek. Bu kadar kıymetli bir servetin dikkatli korunması konusunda ısrarcıyım.

    Şu an hali hazırda kendi üniversitemiz bünyesinde yaptığımız ve patent başvurusu yaptığımız çok sayıda çalışmada da kordon kanındaki genç kök hücrelerin etkisi paha biçilemez.

    Kordon kanının hayat kurtardığını asla unutmamak ve saklanması konusunda hastalarımızı teşvik etmek yaşadığımız güncel sorunları düşününce çok önemlidir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz