Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikEvde kesin sonuçlu hamilelik testi en erken ne zaman, nasıl yapılır?

    Evde kesin sonuçlu hamilelik testi en erken ne zaman, nasıl yapılır?

    -

    Hamile olduğumuzu anlamak için en çok başvurduğumuz yöntem eczaneden alacağımız idrar testi çubuğudur. İdrar testi çubuğunu kullanmak için doğru zaman çok önemlidir. Peki evde gebelik testi nasıl olur? Gebelik testi nasıl yapılır? Hamilelik testi kaçıncı günde yapılmalıdır? Hamilelik testi ne zaman kesin sonuç verir? İşte evde hamilelik testi ile merak ettiğiniz her şey içeriğimizde…

    Gebeliğin erken tespiti, anne adaylarının doğru beslenme kurallarına uyması, kaygı ve endişelerin giderilmesi adına önemli. Pek çok kadın ilk hamilelik testini evde yapar, ardından teyit için kan testine başvurur.

    HAMİLELİK TESTİ NE ZAMAN KESİN SONUÇ VERİR?

    Hamilelik testi için farklı süreleri veren cihazlar olsa da kullanım metotları birbirine yakın. Genel olarak gebelik testi yaptırmak için adet tarihinin 1 gün geçmesini beklemek gerekir. Kandan yapılan gebelik testleri 4. haftadan, idrardan yapılan gebelik testi ise 5. haftadan itibaren pozitif sonuç verir. Evde yapılan kimi testler beklenen adet gecikmesinden 5-6 gün öncesine kadar sonuç verebilir.

    EVDE GEBELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

    • Test çubuğunu emici uç, temiz kuru bir kaba alınan idrara temas edecek şekilde birkaç saniye tutun.
    • Kapağı geri takın ve çubuğu gösterge penceresi üste gelecek şekilde düz bir yüzeye koyun. 
    • Sonuç için yaklaşık üç dakika bekleyin. (Süreler için aldığınız testin kullanım kılavuzuna mutlaka bakın)

    HAMİLELİK TESTİNDE İKİ ÇİZGİ VAR

    Eğer ki test çubuğunda iki pembe çizgi oluşursa bu sonucun pozitif olduğu anlamına gelebilir. Bazı test sonuçlarında çizgilerden biri daha soluktur ancak bu durumda da sonuç pozitiftir.

    HAMİLELİK TESTİNDE TEK ÇİZGİ VAR

    Eğer test çubuğunda tek çizgi varsa sonuç negatiftir.  Ancak unutulmamalı ki gebeliğin tespiti için evde yapılacak idrar testi, kan testi kadar hamileliği erken tespit edemediği için negatif sonuç da çıkabilir. Bu durumda idrar testini 1 hafta arayla tekrarlayabilirsiniz.

    - Advertisement -

    GEBELİK NASIL HESAPLANIR? KAÇ HAFTALIK HAMİLEYİM?

    KANDAN GEBELİK TESTİ

    Kanda yapılan gebelik testleri ise evde yapılan testelere göre çok daha yüksek hassasiyete sahiptir. Kan testleri hormon seviyesinin rakamsal değerini de vererek hamilelik haftasının belirlenmesine yardımcı olur.

    HAMİLELİKTE HANGİ TESTLER YAPILIR?

    Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra bebeğin sağlığı ve olası riskleri belirlemek için de çeşitli testler yapılır.

    İKİLİ TARAMA TESTİ

    Gebeliğin 11-14. haftaları arasında down sendromu tarama testi yapılır. Söz konusu test anne kanında bakılan PAPPA ve serbest beta hCG düzeylerinin bebekte ultrason ile ense kalınlığı ölçüm değeri ve anne yaşı ile birlikte değerlendirildiği tarama testidir.

    ÜÇLÜ YA DA DÖRTLÜ TARAMA TESTİ

     Hamileliğin 15 ve 20. haftaları arasında uygulanır. Üçlü ya da dörtlü test; özetle anne adayında ikili kombine testin yapılmadığı durumlarda down sendromu riskinin taranması amacıyla yapılır.

    HAMİLELİKTE TARAMA TESTLERİNİN ÖNEMİ

     DETAYLI FETAL ULTRASON

    Hamileliğin 18-22. haftaları arasında yapılır. Bebekte oluşan herhangi bir anomalinin ortaya çıkartılması amacıyla bu dönemde özel bir anomali taraması gerçekleştirilir. Detaylı ultrasonografi ile ile bebeğin organlarına bakılır, beyinde-omurilikte, yüzde, kollar-bacaklarda, iç organlarda hayatı tehdit edecek ya da engelliliğe yol açacak önemli bir yapısal anormallik olup olmadığı değerlendirilir.

    ŞEKER TARAMASI

    Gebeliğin 24 ila 28 haftaları arasında bu test uygulanır. Bu test için anne adayına 50 gr. glukoz içeren su içirildikten 1 saat sonra kan şekerine bakılır.

    Glikoz seviyesi 140 mg/dl altında olduğunda anne adayında gebelik şekeri olmadığı belirlenir. Fakat kandaki glikozun bu değerin üstünde çıkması halinde 3 saatlik 100 gr glikozla testin yeniden yapılması gerekir. 3 saat sürecek yüklemenin ardından, anne adayının gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belirlenir.

    Tarama testlerinin düşük riskli hastalarda güvenilirliği ortalama yüzde 92’dir. Ancak yüksek risk grubunda daha ileri tetkikler yapılarak güvenilirlik yüzde 99’a kadar çıkabilir.

    İŞTE 8 ÖNEMLİ HAMİLELİK BELİRTİSİ

    HAMİLELİKTE HANGİ DİP BALIKLAR YENMELİ?

    FOLİK ASİT NEDİR? İŞTE İÇİNDE FOLİK ASİT BULUNAN YİYECEKLER

    Folik asit



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz