Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelik ve koronavirüs: "Gebelik kontrolüne ne zaman gitmeliyim?"

    Hamilelik ve koronavirüs: “Gebelik kontrolüne ne zaman gitmeliyim?”

    -

    Çin’den yayılmaya başlayan koronavirüs tüm dünyayı esir aldı. 2 Nisan itibarıyla dünyada koronavirüs vaka sayısı 937 bini geçti. Bugüne kadar Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 47 bini aştı. Türkiye’de ise koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 277 oldu. Açıklanan son istatistiklere göre tüm illerde koronavirüs vakası var. En çok vakanın görüldüğü iller İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Isparta, Sakarya, Adana, Bursa ve Samsun. Türkiye’de bugüne kadar yaşamını yitirenlerin 80’i 60 yaş üstü. 1 Nisan’da açıklanan istatistiklere göre yaşamını yitirenlerden yüzde 69’u tansiyon hastası. 

    Koronavirüsün yayıldığı bir süreçte en çok endişe duyanlar arasında bebek bekleyen anne adayları da var. Hamileler özellikle “Gebelik kontrolleri ve muayene için hastaneye ne zaman gitmeliyim, riskli mi, bebeğimin koronavirüs riski var mı” sorularına yanıt arıyor. Hamilelerin en çok merak ettikleri soruları Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz’e sorduk. İşte Melih Gündüz’ün yanıtları: 

    HAMİLELİK DÖNEMİ VE KORONAVİRÜS

    Hamilelik dönemi koronavirüs için riski artırır mı? Dünyadaki örnekler neler söylüyor? 

    Hamilelik bu hastalık için bir risk faktörü değil. 

    Hamilelik döneminde anne adayları virüsten korunmak için ne gibi önlemler alabilir? 

    - Advertisement -

    Hamilelerle bizim aramızda hiçbir fark yok bu hastalıktan korunmak için.  En başta temizlik, hijyen, evde kalmak ve sosyal mesafeyi korumak.

    Anne adaylarının bu süreçte en çok merak ettikleri konu, ‘gebelik takibi sırasında hastaneye nasıl gitmeliyim, virüs kapar mıyım’ endişesi. Bu konuda önerileriniz neler? 

    Anne adayının gebelik takibi için hastaneye gidiş gelişleri ihtiyaç ve zorunluluk halinde olmalı. Bazı gebelik haftaları var ki; anne ve bebek için mutlaka yapılması gereken testler ve muayeneler olur. O zamanları anne adayı hekiminden öğrenmelidir. 

    Gebelik akciğer kapasitesini azaltan bir süreç. Gebelere bu dönemde özellikle önerebileceğiniz bir şey var mı akciğer sağlığı özelinde? 

    Özellikle gebeliğin 30. haftasından sonra hamilelerin akciğer kapasitesi azalıyor. Bu dönemden sonra anne adayı bu hastalığı alırsa ve zatürre bulguları gelişirse biraz daha zor atlatabilir. Ancak unutmayalım hamilelik yaşı 43’lü yaşlarda bitiyor; bu hastalığın ağırlıklı olarak problem oluşturma yaşı ise 65’li yaşlardan sonra.  

    Evde hareketsiz kalma riski var. Fakat gebelikte özellikle hareketsiz kalmamak öğütlenir. Hareket etme anlamında sizin önerileriniz var mı? 

    Hareketsizlik tamamen kişinin tembelliğidir. Evinizde bir koridor varsa; evinizde bir sandalye varsa çok basit hareket ve egzersizleri yapar hatta sırılsıklam terleyebilirsiniz. 

    BEBEKLER DOĞAL KALKANA SAHİP 

    Dr. Melih Gündüz, bebekler için “Bebekler doğal kalkana sahip  anne karnındayken. Başta çocuğun eşey yani plasenta ve gebelik kesesi onu sadece bu hastalığa değil diğer bir çok hastalığa karşı koruyor. Doğduktan sonra da anne sütü zaten var” diyor. 

    Çinli uzmanlar; koronavirüsten korunma anlamında bebeğin doğduktan sonra anneden 14 gün ayrılması gerektiğini savundular. Avrupa’da ise bebek-anne iletişiminin önemi vurgulanarak, annenin hijyen kurallarına uyduğu takdirde bebeğini emzirebileceği bildiriliyor. Sizin düşünceniz nedir? 

    Anne bu hastalığa sahipse bebeği korumak için maksimum önlemler alınır. Hasta olan bir kişi üç kişiye bunu yayıyor en yakınında da bebeği var; benim şahsi görüşüm anne hasta ise bebeği anne iyileşene kadar anneden uzak tutmak. Sütün içinde virüs olmadığı için emzirmesinde ya da o sütü almasında bir sakınca yok. Ağız yoluyla tabii ki alabileceği için bebek sütünün virüs içermemesi gerekiyor. 

    ANNE KARNINDAKİ BEBEK GÜVENDE 

    Bu hastalık toplumun çok büyük bir kesmini etkileyecek bunlar içinde hamilelerde olacak ve hamileler bu hastalık için genç hasta grubu içerisinde yer alacağı için kötü sonuçlar doğurmayacaktır. Anne karnındaki bebek zaten güvende. 

    ER VİRÜS VARSA NORMAL DOĞUM, SEZARYEN GİBİ BİR FARK VAR MI? 

    Bu hastalık olduğunda normal vajinal doğum ya da sezeryan yapılmalı diye hiçbir bulgu yok. Bu hastalık ve bu hastalığın sonuçları ile ilgili çok yeni bir düşmanla karşı karşıyayız. Düşmanımızı tanımaya ve onu yok etmeye kararlıyız. 

    Dr. Melih Gündüz, hamilelik sürecinde etraftan çok fazla öneri alan anne adayları içinse “Bilimsel karşılığı olmayan şeylere lütfen bel bağlamayın” uyarısında bulunuyor. 



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz