Hamilelik, kendine has özellikleri olan ve her kadında farklı seyreden bir süreç. Mutluluk verici ve heyecanlı bir durum olmasının yanı sıra bazen karşınıza sıkıntılı durumlar da çıkarabiliyor. Hamilelikte genel olarak yaşanan bir belirti de adet benzeri sancılar. Özellikle gebeliğinizin ilk zamanlarında yaşadığınız her durum, en ufak bir ağrı sizin için çok önemli bir hâle gelebiliyor. Peki Hamilelikte adet benzeri sancı neden olur? Doğum belirtisi midir? Açık kırmızı kan, kahverengi kan gelmesi ne anlama gelir? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Işıl Gencer bu konuda merak edilenleri anlattı…
Hamilelikte adet sancısı olur mu? Adet benzeri sancı neden olur?
Hamilelikte adet sancısına benzer ağrılar, karın alt bölgesi ve kasıklara yayılan tarzda sık görülen, genelde zararsız ağrılardır ve normal bir durumdur. Gebeliğin özellikle ilk haftalarında çok sık görülür.
Gebelikte bu adet benzeri sancılar , normalde gebe değilken içi boş olan rahimin hızla büyüyen fetüsü taşıyabilmesi için özellikle gebelik hormonu olan progesteronun etkisi ile rahimin büyümesi ve yumuşaması nedeni ile oluşur. Bu ağrılara eşlik eden bir kanama ve şiddetli bir sancı olmadığı sürece normal bir durumdur. Ağrı hafifliyor ve kısa sürdü ise dikkate almanıza gerek yoktur. Bu tür ağrılar gaz sancısı, kabızlık, fetüsün büyümesi, nedenli rahmi tutan bağların gerilmesi, yalancı kasılmalar, ve ya doğuma hazırlık kasılmaları da gebelikte sık görülen zararsız kasık ağrılarına neden olur.
Hamilelikte adet sancısı doğum belirtisi midir?
Hamilelikte adet sancısına benzer bu ağrılar giderek sıklığı ve şiddeti artıyor ve istirahat ile geçmiyorsa doğum ağrılarına dönüşebilir. Rahim düzenli ve sık kasılıyorsa ve ve bu kasılmalara eşlik eden vajinal yoğun kıvamda nişan dediğimiz bir akıntı ve ya az miktarda bir kanama ve ya su gelişi eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.
Fakat karın ağrınız aniden başladıysa, sizi kıvrandıracak kadar şiddetli ve istirahat ile geçmiyorsa, beraberinde eşlik eden yoğun, pıhtılı bir kanama varsa acilen vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Bu tür riskler düşük riski, dış gebelik, plasentanın ayrılması, gebelik zehirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonu, apandisit, böbrek taşı ve ya safra kesesi taşı gibi daha ciddi sebepler olabilir.
Açık kırmızı kan gelirse ne anlama gelir?
Gebelikte %30-40 oranında görülen vajinal kanamalar, gebelik haftasına göre farklı nedenlere bağlıdır.
İlk üç ayda olan kanamalar düşük riski, embriyonun yerleşme kanaması, gebelik hormonu progesteronun plasentadan yetersiz salınması, dış gebelik ve ya molar gebelik nedenlidir.
Düşük riski oluşturan kanamalar daha sıklıkla açık kırmızı renkte, miktarı fazla ve ya pıhtılı ve eşlik eden adet sancısına benzer şiddetli sancılar olabilir. Bu tür düşük tehdidi nedeni olan kanamaları; hastanede yatarak düşük önleyici progesteron tedavisi ve rahim kasılmaları ve sancıyı önleyecek ilaç tedavisi ve damardan sıvı tedavisi vererek tedavi etmek isteriz. Fakat doktorunuz gerekli her tür tedaviyi vermesine rağmen %15 oranında fetüsteki kromozomal anomaliye bağlı düşük olması kaçınılmazdır.
Pembe kan-lekelenme olursa ne anlama gelir?
Gebeliğin erken haftalarında az leke tarzı pembe olan kanamalar gebelik kesesinin ve embriyonun rahim içerisine yerleşmesi nedenli olan zararsız ve tedaviye gerek olmadan kendiliğinden 1-2 gün içinde düzelen kanamalardır.
İleri gebelik haftalarında görülen kanamalar ise rahim ağzı yani servikal yetmezliğe bağlı erken doğum riski oluşturan kanamalardır. Bu durumda gerekli ise rahim ağzına serklaj dikişi koyulabilir.
Kahverengi kan gelirse ne anlama gelir?
Bunun yanı sıra gebelerde; rahim ağzı enfeksiyonu, rahim ağzı yaraları ve ya servikal polip nedenli olan genelde daha az miktarda ve kahverengi olan kanamalardır.
Bundan başka daha yoğun miktarda, açık kırmızı, pıhtılı olan; anne ve bebek hayatını riske sokan acil müdahale gerektiren kanamalar ise dekolman dediğimiz plasentanın bebek doğmadan önce erken ayrılması ve ya plasenta previa dediğimiz bebeğin eşinin doğum kanalının önünü kapatmasına bağlı olan kanamalardır.
Fakat genellikle gebelikte görülen bu kanamaların açık ve ya koyu renkli olması, miktarının az ve ya çok ya da pıhtılı olması gebelikte kesin düşük ve ya kesin erken doğum olacağı hakkında bir bilgi vermez. Kanamanın miktarı ve ya rengine bakarak yorum yapılması doğru değildir. Çok yoğun ve tekrarlayan kere kanamaları olan bir gebe gayet sağlıkla bebeğini kucağına alabildiği gibi tam tersine az miktarda lekelenme ve ya hiç kanama olmadan düşük ve ya erken doğum yapan ve ya doğmadan anne karnında bebek kaybı olan durumlar olabilir. Tüm bu patolojilerin erkenden anlaşılıp tedavinize riskli aşamaya gelmeden erken başlanması için mutlaka doktorunuzun sizi vajinal olarak muayene edip, ultrason ile bebeğinizin iyilik halini değerlendirmesi gereklidir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi! Hamilelik belirtileri ilk hafta nasıl anlaşılır?
- Doğum çantasında neler olmalı? İşte doğum çantası listesi
- Hamilelikte vajina ağrısı neden olur?
- Hamilelikte yenilmemesi gereken meyveler
- Hamilelik ve adet ağrısı farkı nedir?