Hayatımızın her alanında dayanılmaz olan diş ağrıları, gebelik döneminde ilaç kullanımındaki kısıtlılıklar ile oldukça problem yaratır. Peki, hamilelikte diş ağrısı yaşandığı zaman neler yapılabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, anlattı.
HAMİLELİKTE DİŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Diş ağrıları, gebelik döneminde ilaç kullanımında kısıtlılıklar, anne adayının karnındaki bebek için endişeleri nedeniyle daha da trajik bir hal alabilir. Gebelik ile birlikte vücuttaki progesteron ve östrojen seviyelerinin artmasına bağlı olarak dişlerde bakteriyel plak birikimi de artar. Bu plak birikimini diş etleri ve dişlerden uzak tutmak için gereken önlemler alınmaz ise gebelik boyunca dişler ile ilgili sıkıntılı süreçler yaşanabilir.
Gebelik sürecinde diş ağrılarının birçok sebebi olabilir. Gebelik döneminde yaşanan diş ağrılarının en önemli sebeplerinden birisi çürüklerdir. Ağız bakımı için gereken özen gösterilmediği takdirde dişler çürür. Özellikle gebelikte tüketilen şeker içeren yiyecekler ürettiği asit nedeni ile dişin koruyucu tabakasına zarar verir. Diş minesi aşınması da diş ağrılarını meydana getiren etkenlerdendir. Diş minesi, dişi sararak içerideki tabakaların zarar görmesini engeller. Mine sert yapıdadır ancak sert kabuklu gıdalar, asitli içecekler, diş gıcırdatma gibi kimyasal ya da fiziksel etkenler mineye zarar verir. Zarar gören diş minesi, soğuk sıcak uyaranlarına karşı hassaslaşır.
HAMİLELİKTE KALSİYUMUN ÖNEMİ
Diş ağrılarının en büyük faktörlerinden bir tanesi de diş eti iltihabıdır. Yapışkan, renksiz ve yumuşak yapıdaki plaklar toksin üretir. Üretilen toksinler diş eti dokusuna zarar verir. Bu da diş eti iltihabının oluşması demektir ve gebelik sürecinde diş eti kanaması, diş eti şişmesi gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Hem bebeğin hem de anne adayını sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmesi için yeteri kadar kalsiyum son derece önemlidir. Beslenme takviminde kalsiyum ağırlıklı yiyeceklere yer verilmez ise vücutta daha önceden biriken kalsiyum kullanılır. Dolayısıyla vücuttaki kalsiyum tükenir ve dişlerde birtakım rahatsızlıklar baş göstermeye başlar.
HAMİLELİKTE DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Gebelikte şiddetli diş ağrıları var ise kesinlikle kendi kendinize müdahale etmemeli; mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız. Ağrı kesiciler diş ağrılarını durdurmada son derece etkilidir. Dişin ağrıyan bölgesini fırçalayarak ya da diş ipi ile temizleyerek ağrıyı geçirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak fırçanın yumuşak olmasına çok dikkat edilmelidir. Tuzlu suyla yapılan gargara çoğu zaman ağrıyı dindirir. Tüketilen yiyecekleri ağrıyan dişe temas ettirmek ağrıyı artıracaktır. Bu yüzden yemek yerken çok dikkatli olmalı, yemeği ağrıyan dişten uzak tutmalısınız. Soğuk uygulama da ağrıyı kesmede kullanılan bir diğer yöntemdir. Çene üzerine ya da iltihap varsa yüzünün şişen kısmına soğuk kompres yapmak ağrıyı azaltacaktır. Eğer bir iltihap varsa antibiyotik kullanılması gerekir. Bununla beraber ağrı kesiciler de diş ağrısını dindirici ilaçlardır. Ancak kullanacağınız ilaç ne olursa olsun asla doktor tavsiyesi olmadan kullanmamanız gerekir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Ne iyi gelir?
- Hamilelikte topuk ağrısı neden olur? Tedavisi nedir?
- Şeker yükleme testi nasıl yapılır? Anne ve bebeğe zararı var mıdır?
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi… Hamilelik belirtileri en erken ne zaman başlar?
- Yerleşme kanaması (İmplantasyon) ne zaman, neden olur?
- Hamilelik hesaplama cetveli 2020! Kaç haftalık hamileyim?