Hamilelikte sık yaşanan problemlerden biri de kalça ağrılarıdır. Peki, hamilelikte kalça ve pelvik ağrısı nedenleri nelerdir? Hamilelikte kalça ve pelvik ağrısı için ne iyi gelir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, pelvik ağrı veya kalça ağrısı yaşamamak için hamilelerin yapması gerekenleri anlattı.
HAMİLELİKTE KALÇA VE PELVİK AĞRISI NEDEN OLUR?
BÜYÜYEN BEBEĞİN YAPTIĞI BASKI
Hamilelikte kalça ağrılarının ya da kalçadan başlayıp bacağa doğru yayılan ağrıların en büyük nedeni büyüyen bebeğin dolayısıyla rahmin siyatik siniri üzerine yaptığı baskıdır.
AĞIR KALDIRMA VE ALINAN FAZLA KİLOLAR
Yine ağır kaldırmanın ve alınan fazla kiloların da siyatik sinirinin yarattığı ağrıları tetiklemesi kaçınılmazdır. Uzun süreli oturmalar, yanlış duruş ve postür bozuklukları da kalçada ağrıya neden olabilir.
Ağrı belinize, kalçanıza ve bacağın arka kısmına vurabilir. Bu tür ağrılar bebek doğduktan sonra kendi kendine geçebilmektedir. Hamileliğin erken dönemlerinde pelvik ağrı genellikle endişelenecek bir durum değildir. Büyüyen bebeğinizi kaldırmak için kemiklerinizde bağlarınızdaki değişiklikler ve rahmi tutan bağlardaki gerilmeler sonucu oluşabilir.
HAMİLELİK HORMONLARI
İkinci üç aylık dönemde pelvik ağrının nedeni fazla kiloların yanı sıra hamilelik hormonları olabilir.
ERKEN DOĞUM BELİRTİSİ
Hamileliğin sonraki dönemlerinde meydana gelen diğer bir değişiklik de bebeğin doğuma hazırlık için aşağıya pelvise doğru inmesidir. Bunun sonucunda da pelvis, kalça ve mesanede daha fazla baskı hissedilir. Bebeğin doğmaya hazırlandığı ve doğumun yakın zamanda başlayacağı anlamına gelir ve göğüs kafesinde ve akciğerlerde baskı azaldığından anne adayı biraz daha rahat nefes alabilir.
Henüz hamilelik süresinin sonuna gelinmediyse pelvik bölgede veya alt karın bölgesinde baskı olması erken doğum belirtisi olabileceğinden bunu fark etmek ve doktor ile iletişim kurmak önemlidir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
Pelvik ağrı, bazen idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. İdrarı yaparken yanma hissi olması ve ateş de var ise mutlaka tedavi olmak gerekir.
HAMİLELİKTE KALÇA VE PELVİK AĞRISINA NE İYİ GELİR?
- Uzun süre ayakta kalmamak ve ağır eşyalar kaldırmamalı
- Düzenli egzersiz yapmalı
- Gün içinde ılık bir duş almalı
- Günlük hayatta duruşu iyi ayarlamak
- Ağrıyan bölgelere sıcak torbası koymak
- Kegel egzersizleri
- Karın destek kuşağı kullanmak
- Yüzme
- Osteopati
- Akupunktur
- Masaj terapisi
- Sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları
- Dizlerin arasına bir yastık koyarak uyumak ağrının azalmasına yardımcı olacaktır
Takip eden hekim gebeye ağrı kesici ilaç, fizik tedavi veya kalça ağrısını veya pelvik ağrıyı önleyecek egzersizler verebilir. Hamilelikte doğru egzersiz en önemli ilaçtır. Değişen bedenin ihtiyaçlarına yönelik yapılan egzersiz seçimleri ile ağrılı gebe kısa sürede rahatlar, güçlenir. Bunun yanı sıra yüzme, osteopati, akupunktur, masaj terapisi, sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları ve dinlenme siyatik semptomlarını azaltmak mümkündür. Kalça ağrısı veya pelvik ağrısı hamilelikte yaşadığınız rahatsız edici ağrılardan biri olabilir ama bazen bunun hamileliğin bir parçası olduğunu bilmek yararlı olabilir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hamilelik soru ve cevapları: 16 soru, 16 yanıt
- Hamilelik hesaplama cetveli 2020! Kaç haftalık hamileyim?
- Hafta hafta hamilelik sürecinde neler oluyor?
- Hamilelikte rahim, genital bölge, vajina ağrısı neden olur?
- Hamilelikte böbrek ağrısı nasıl anlaşılır? Bebeğe zarar verir mi?
- Hamilelikte baş ağrısı ilaçsız nasıl geçer? Neden olur?
- Hamilelikte diş ağrısı ve diş eti ağrısı nasıl geçer?
- Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Ne iyi gelir?
- Hamilelikte topuk ağrısı neden olur? Tedavisi nedir?