Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte sigara kaçıncı ayda bırakılmalı? Sigara içmenin zararları nelerdir?

    Hamilelikte sigara kaçıncı ayda bırakılmalı? Sigara içmenin zararları nelerdir?

    -

    Hamilelikte içilen sigaranın zararlarını neredeyse herkes biliyor. Peki, minik bebeğinizi bekleyen tehlikelerden ne kadar haberdarsınız? Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Özşeker, hamilelikte sigara kullanmanın zararlarını anlattı, anne adayları için çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

    Her anne adayının en büyük arzusudur minik yavrusunu sağlıkla kucağına almak… Bunun için azami özen gösterir, ona en küçük bir zarar gelmemesi için çabalar, beslenmesinden egzersizine dek her şeyi kurallarıyla harfiyen yerine getirmeye uğraşır. Hamilelik sürecinde hormonal ve yapısal değişikliklerle bazı sıkıntılar kapıyı çaldığında hekimiyle iletişime geçer. İş sigarayı bırakmaya geldiğinde ise kimi anne adaylarının zorlandıkları ve sigara içmeye devam ettikleri görülebiliyor! Ancak dikkat! Hamilelikte gerek aktif gerek pasif içici olmak bebeğe çok önemli zararlar veriyor hatta ölümüne neden olabiliyor!

    HAMİLELİKTE SİGARA İÇMENİN ZARARLARI

    • Dış gebelik
    • Düşük
    • Vajinal kanama
    • Ölü doğum
    • Erken doğum
    • Düşük doğum tartılı bebek
    • Yarık dudak
    • Ani bebek ölüm sendromu
    • Bebeğin akciğer gelişimini etkiler
    • Bebeğin beyin gelişiminde bilişsel bozukluklar
    • Dikkat eksikliği
    • Hiperaktivite
    • Davranış sorunları

    HAMİLELİKTE SİGARA NE ZAMAN BIRAKILMALI?

    Sigara içen annelerin çocuklarının, içmeyenlerin çocuklarına kıyasla iki kat fazla nikotin bağımlısı oldukları görülmüştür. Gebelik öncesi sigara bırakmak en doğru olanıdır. Eşi de sigara içen gebelerin eşiyle birlikte sigara bırakma desteği almaları ve işbirliği başarıyı arttırmaktadır. Gebeliğin ilk üç ayında davranışçı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlk üç aydan sonra sigara içmeyi sürdürüyorsa sigara bırakma için hekim desteği almalı, gerekirse nikotin replasmanı (yerine koyma) tedavisi düzenlenmelidir.

    hamilelikte sigara

    Sigara içen gebelerde dış gebelik, düşük, vajinal kanama gibi gebelik komplikasyonları daha sık görülmektedir. Sigara ölü doğum, erken doğum, düşük doğum tartılı bebek ve yarık dudak gibi doğumsal anomalilere de sebep olabilmektedir. Hamilelikte ve sonrasında sigara içen annelerin bebeklerinde ani bebek ölüm sendromu görülebilmektedir. Sigara anne karnında bebeğin akciğer gelişimini etkileyerek astım riskini arttırmaktadır. Gebelik ve emzirme döneminde sigara dumanına maruz kalan bebeklerde insülin direnci ve glukoz intoleransı gelişebilmektedir. Gebelikte sigara içimi bebeğin beyin gelişiminde de yapısal ve fonksiyonel etkilerle bilişsel bozukluklara sebep olmaktadır. Dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranış sorunları daha sık görülmektedir.

    - Advertisement -

    SİGARANIN İÇİNDE 4000’DEN FAZLA KİMYASAL MADDE VAR

    Son yıllarda sigara kullanımı kadınlarda hızla artıyor. Ülkemizde gebelik döneminde sigara içen kadınların oranı yüzde 15-25, pasif maruziyet ise yüzde 50 olarak bildirilmiştir. Anne adaylarında gebelik öncesi sigara içiciliği ve pasif maruziyetin sonlandırılması sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bebek sahibi olmak için önemlidir. Sigaranın içindeki direkt toksik maddeler, amonyum, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, vinil klorid, hidrojen siyanid, nitrojen oksit ve 4000’den fazla kimyasal madde, fetus için toksik etkilidir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz