• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Prof. Dr. Emine Nur Tozan

Hamilelikte ton balığı yenir mi? Zararı var mı? Faydaları nelerdir?

Ton balığına dair en çok merak edilen soruların başında “Hamilelik döneminde ton balığı tüketimi anne ve bebek için faydalı mı, hamilelikte ton balığı yemenin zararları var mı?” geliyor. Biz de Formsante.com.tr okuyucuları için bu konuyu Prof. Dr. Emine Nur Tozan’a sorduk… İşte tüm detaylarıyla hamilelikte ton balığı…

HAMİLELİKTE TON BALIĞI YENİR Mİ? *

Hamilelik dönemi boyunca doğru, doğal ve katkısız beslenme hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için en önemli konuların başında geliyor. Anne adaylarının bu önemli dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmeye özen gösterirken, bebeğinin hayati fonksiyonlarını destekleyecek, fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunacak beslenme tarzını tercih etmelerinde büyük fayda var.

Yapılan araştırmalar hamilelik, döneminde doğal Omega-3 ve protein kaynağı olarak öne çıkan ton balığının bebeklerin beyin ve zeka gelişiminde de önemli bir rol üstlendiğini ortaya koyuyor. Omega-3, doğal amino asit ve doğal mineraller bakımından zengin içeriğiyle ton balığı, bağışıklık, sinir, kas ve dolaşım sistemini destekleyerek anne adayı ve bebeğin sağlığına mucizevi katkılar sunuyor.

HAMİLELİKTE TON BALIĞI TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? *

Hamilelikte ton balığı tüketiminin sağlığa katkılarına dikkat çeken Prof. Dr. Emine Nur Tozan, “Gebelik sürecinde doğal protein ve Omega-3’ün bebeğin gelişiminde önemli yararları var. Sinir sisteminden beyin gelişimine, göz sağlığından kas gelişimine kadar onlarca faydasından bahsedebiliriz. Dokosaheksaenoik asit (DHA) dahil olmak üzere birçok balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Diğer taraftan Omega-3 ve protein açısından zengin olan ton balığı, annelerin sağlıklı gebelik süreci geçirmesinde ve kilo alımı kontrolünde de önemli. Hatta araştırmalar, Omega-3’ün erken doğum riski ve doğum sonrası depresyonunu azaltıcı etkilerini de ortaya koyuyor. Aynı araştırmalar bu bebeklerin fiziksel ve ruhsal açıdan daha az sağlık problemi yaşadığını; yetişkin dönemlerinde ise kansere yakalanma oranlarının daha düşük seyrettiğini gösteriyor” diyor.

Bu nedenle gebelikte haftada 2 kez ton balığı tüketilmesinde sakınca görmeyen Tozan, dikkat edilmesi gereken konularda da uyarılarda bulunuyor:

“Gebelik döneminde antibiyotik ve yapay yem ile beslenen çiftlik balıklarından (levrek ve somon) yüksek civa içermesi sebebiyle uzak durulmalı. Türkiye’de üretilen ton balıklarında civa bulunmuyor, bu ton balıkları 1 ile 3 kg ağırlığında daha küçük ton balığı ailesinden elde ediliyor. Sağlıklı ve kolay açılabilir ton balığını güvenilir ve kaliteli kaynaktan tüketmek büyük önem taşıyor. Çanakkale’de üretilen, Hint ve Atlantik Okyanusu’nun tertemiz sularından sofralarımıza gelen katkısız ve koruyucusuz ton balıkları, çiftlik balığı olmadığı gibi, içerdiği doğal Omega-3 ve proteinle rahat bir gebelik süreci geçirmenize yardımcı olacak.” diye ekliyor.

Bizler de anne adayı olan formsante.com.tr okuyucularına özel, ton balığını Akdeniz’in mucizesi olarak nitelendiren ve sosyal medya hesaplarından da sıklıkla iştah açıcı ton balıklı yemek tarifleri paylaşan Gezgin Chef Halil Şımır’dan, besin değeri yüksek, kolayca hazırlanabilecek, sağlıklı ton balıklı yemek tarifleri derledik.

TONLU BELLUGA MERCİMEKLİ SALATA

hamilelikte ton balığı

İçindekiler:

  • 1 kutu Zeytinyağlı Ton
  • 1 su bardağı haşlanmış belluga mercimeği
  • 4 yaprak kıvırcık marul
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı dilim siyah zeytin
  • 1 yemek kaşığı dilim yeşil zeytin
  • 4-5 yaprak taze nane
  • 1 yemek kaşığı Limon suyu
  • Tuz

Yapılışı:

  • İlk olarak bir tencerenin içerisine iyice yıkanmış olan belluga mercimeklerini ekleyip yaklaşık 15 dk kadar pişirin.
  • Ardından mercimekleri süzüp soğumasını bekleyin.
  • Marulları ve domatesleri dilimleyip bir kaseye ekleyin, üzerine diğer tüm malzemeleri de ekleyip iyice harmanlayıp servis edebilirsiniz.

TONLU LAZANYA

hamilelikte ton balığı

İçindekiler:

  • 1/2 paket lazanya
  • 300 gram kaşar peyniri

Tonlu iç harcı için;

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates
  • 2 kutu ton Zeytinyağlı
  • Karabiber
  • Tuz

Beşamel sosu için;

  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2,5 su bardağı süt
  • Muskat rendesi
  • Karabiber
  • Tuz

Bir tavanın içerisine yağı, ince ince doğranmış olan kuru soğanları ve sarımsakları ekleyip kavurun. Ardından salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin. Sonra kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış olan domatesleri ekleyin ve suyunu salana kadar pişirin. Suyunu salınca suyu ve  zeytinyağlı ton balığını ekleyip karıştırın. Tuzunu karabiberini de ekleyip 4-5 dakika pişmeye bırakın. Ardından beşamel sos için bir sos tenceresine unu ve tereyağını ekleyip un kokusu gidene kadar kavurun. Ardından sütü ekleyip kıvam alana dek devamlı karıştırın. Kıvam alınca baharatlarını da ekleyip ocaktan alın. Bir fırın kabına biraz beşamel sos sonra lazanya sonra tekrar beşamel sos ve ardından tonlu harcı ekleyip az miktarda peynir ekleyin. Tüm malzemeler bitene dek aynı işlemleri uygulayın. Son kata beşamel sos ve bolca peynir ekleyip 180 derecelik fırında üzerine kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz.

TONLU KABAK DOLMASI

hamilelikte ton balığı

İçindekiler:

  • 1 adet kabak
  • 1 kutu ton balığı zeytinyağlı
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı:

Kabağı 3 parçaya bölüp ortasını oyun. Ardından kabakları hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Daha sonra ton balığını, karabiberi ve tuzu bir kabın içerisinde karıştırıp ton balığı ile kabakların içini doldurup üzerine çörek otu ve maydanoz serperek servis edebilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here