Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetHamilleler ne yemeli?

    Hamilleler ne yemeli?

    -

    Hamilelik döneminde beslenme büyük önem taşıyor. Çünkü anne karnındaki bebeğin tek besin kaynağı annesinin yedikleri oluyor. Bu nedenle hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması, hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması için dengeli ve sağlık bir beslenme düzeni benimsemek gerekiyor. İdeal kiloda hamile kalan sağlıklı bir kadının, doğru beslenmeyle gebeliğin sonunda ortalama 9-12 kilo alması öngörülüyor. Medicana Anne, Çocuk Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Can Şener, sağlıklı bir bebek gelişimi için annelerin kalsiyum ve protein kaynağı süt, yoğurt, peynir, balık; C vitamini, lif ve folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler ve portakal; demir içeren yağsız kırmızı et ile kalsiyum kaynağı sardalyayı beslenme düzenine katması gerektiğini söylüyor. Öte yandan tatlı ve şekerlemeler, şekerli marmelatlar, gazlı, şekerli ve alkollü içecekler, kızartmalar ile aşırı kahve ve çay tüketiminden uzak durulması da önem taşıyor. 

    Yüzde 41.7
    Obezite, dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenme gibi değiştirilebilir faktörlerle bu sorunun önüne geçmek mümkün. Dünya Sağlık Örgütü de başta çocuklar olmak üzere toplumlarda obeziteyle mücadele edilmesi için üyesi olan 110 ülkeyi önlem almaya çağırıyor. Örgütün yaptığı araştırmalara göre, 1980’den beri çocuklarda görülen obezite vakaları yüzde 47,1 oranında artmış durumda… Bu da birkaç kuşağın daha şimdiden obezite tehdidi altında olduğunu gösteriyor. 

    Yaşınıza göre beslenin
    Her yaşın ayrı bir güzelliği olduğu gibi, ayrı bir beslenme düzeni de olması gerekiyor. Örneğin 30’lu yaşlarda, gençliği koruyan besinlere ağırlık verilmesi öneriliyor. Bu nedenle yiyeceklerin antioksidan, demir ve C Vitamini’nden zengin olması önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Olcay Barış, 40’lı yaşlarda bağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinlere yönelmek gerektiğini belirterek, “Bu yaşlarda kurubaklagil ve tahıldan zengin beslenip, B Vitamini kaynağı olarak her öğünde bir dilim tam buğday, çavdar veya tam tahıllı ekmek yemek, bir avucu geçmeyecek miktarda kavrulmamış fındık, ceviz ve badem ile E Vitamini almak gerekiyor. 50’li yaşlarda ise özellikle menopozun etkisiyle yıpranmaya başlayan kemikler için kalsiyum tüketimini artırmak önemli. En iyi kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peynirin her gün tüketilmesi; ikincil kalsiyum kaynağı olan yeşil yapraklı sebzelere de öğünlerde yer verilmesi gerekiyor” diyor. 

    Ayın güzeli 
    Baharın müjdecisi olan çağla badem, içerdiği zengin mineral ve vitaminler nedeniyle tüketilmesi önerilen yemişlerden biri. Protein, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve E Vitamini gibi pek çok besin öğesi barındıran çağla, antioksidan özelliği sayesinde cildi güzelleştiriyor. Her gün yenecek bir avuç çağlanın hem bağışıklık sistemini güçlendirdiği hem de birçok kanser türüne karşı vücudu koruduğu belirtiyor. Tüm bu yararlarına rağmen çabuk bozulabilen bir yemiş olduğu için hızlıca tüketilmesi gerekiyor. Tüketilmediği durumlarda buzlukta veya karanlık ortamlarda saklanması önem taşıyor. Tazesi çok sağlıklı olsa da kurutulmuş ve kavrulmuş bademin 100 gramı 600 kalori içeriyor. Bu nedenle aşırı miktarda tüketilmemesi tavsiye ediliyor. 

    - Advertisement -

    Formsanté 2016 – Nisan sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz