Hangi suyun pH değeri kaç? Hangi mineralleri içeriyor?

Derleyen: YAĞMUR TOPÇU

Kana kana içilen suyun yerini ne tutabilir? Hayatın devam etmesi için hava ne denli gerekliyse, su da bir o kadar önem taşıyor. Bir insan altı hafta yemek yemeden yaşamını sürdürebilse de, susuz kalmaya en fazla bir hafta dayanabiliyor. Vücut ağırlığının yüzde 10’u oranında su kaybetmek kişide şiddetli halsizlik ve sıcak çarpması yaratırken; bu oranın yüzde 20’ye çıkması hayati tehlike oluşturuyor.

Suyun bu kadar hayati önem taşıdığı bilinirken gün içinde elimizden düşermediğimiz pet şişelerdeki suların pH değeri kaç? İçinde hangi mineralleri barındırıyor? Ve kaynağı nereden geliyor? İşte bu soruların yanıtına içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

NOT: Veriler markaların web sitelerindeki son güncel rapoRlarından alınarak derlenmiştir.

SIRMA SU *

Yeri: Sapanca’da 1.800 m. yükseklikte bulunan Kartepe’den çıkıyor.

Sapanca kaynağı: 0,5 litrede pH oranı: 7,37

Mahmudiye kaynağı: 7,40 pH

Kırkpınar kaynağı: 7,40 pH

Aydın, Karaca: 7,12 pH

Burdur Eynazlı: 7,55 pH

Mineralleri: 0,5 litrede 2,06 sodyum, 28,4 kalsiyum, 2,5 magnezyum içeriyor.

HAYAT SU *

Yeri: 

Sakarya Hendek: 8 ph

Pozantı Şekerpınar: 7.55 ph

Cansu: 7.16 ph

Sapanca: 7.50 ph

Mineralleri: 0,5 litrede 4 mg sodyum bulunuyor. Aleminyum: 0.07, mangan: 0,001

NESTLE SU *

Yeri: Uludağ, Bursa

pH değeri: 7,78

Mineralleri: Sodyum oranı 1.42 mg./L.

ERİKLİ SU *

Yeri: 2300 metre yüksekliğindeki Uludağ’dan geliyor.

pH değeri: 7,67

Mineralleri: Sodyum oranı 1.4 mg./L.

DAMLA SU *

Yeri:

Uludağ kaynağı: 1100 metre yükseklikteki Uludağ’ın kuzey yamaçlarında çam, kestane ve meşe ağaçlarıyla kaplı bir doğanın içinden geliyor. 

pH değeri: 7,57

Mineralleri: 

Sodyum: 2,07 mg/L Mangan: <1,0 µg/L Alüminyum:<2 µg/L

Sapanca kaynağı: Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü, şehir merkezine 4 km uzaklıktaki Mahmudiye Köyü’nde yüzlerce metre yüksekten geliyor.

pH değeri: 7,6

Mineralleri: 

Sodyum: 2,3 mg/L, Mangan: tespit edilemedi, Alüminyum: tespit edilemedi

Köyceğiz kaynağı: Muğla’nın Köyceğiz ilçesinin kuzeyinde, 2294 metre yükseklikteki Sandras Dağı’ndan geliyor.

pH değeri: 8,9

Mineralleri: 

Sodyum: 1,2 mg/L Mangan: tespit edilemedi Alüminyum: tespit edilemedi

Elazığ kaynağı: Elazığ’ın 1250 metre yüksekliğindeki Hazar Baba Dağı’nın tepelerinden geliyor. 

pH değeri: 8,2

Mineralleri: 

Sodyum: 4,19 mg/L Mangan: tespit edilemedi Alüminyum: tespit edilemedi

ÖZKAYNAK SU *

Yeri: Doğal kaynak sularını Bursa’daki kaynaktan elde ediyor.

pH değeri: 6.42

Mineralleri: Sodyum oranı 5.978 mg./L, sertliği ise 2.6 fr.

PINAR SU *

Yeri: 

Akçaağaç: 7,96 pH

Gökçeağaç: 8,04 pH

Uludağ: 7,08 pH

Madran: 19 L damacana: 7,27 pH

Mineralleri: Amonyum: tespit edilemedi

GIDA GÜVENLİĞİ HAREKETİ’NİN TABLOSU TARTIŞMA YARATMIŞTI

2019 yılında Gıda Güvenliği Hareketi’nin yayınladığı su raporu tablosu ise büyük tartışmalara yol açmıştı. Toplam puan bazında yayınladıkları raporda en bilinir su markalarının yer almaması büyük ses getirmişti.

İşte Gıda Güvenliği Hareketi Türkiye Ambalajlı Su Raporu Tablosu

ALKALİ SU İLE ASİDİK SU ARASINDA FARK NEDİR?

pH cetveli bir maddenin asit mi, alkali mi olduğunu gösteriyor. 0-14 arasındaki derecelendirmede sıfır aşırı asidi, 14 ise aşırı alkaliyi gösteriyor. Yedi ise nötr bir değeri ifade ediyor.

Kanımız 7.35 ile 7.45 arasında hafif alkali bir nitelikte. Yani pH değeri düştükçe asidite artıyor, yükseldikçe su daha alkali bir yapıda oluyor. Skala logaritmik, richter ölçeğinde olduğu gibi 10 ile katlanarak artıyor.

pH’ı beş olan bir su, pH’ı altı olan sudan tam 10 kat daha asidik. Genel olarak işlenmemiş yeraltı suları biraz daha asidik bir özellik taşıyor. Bunun nedeni ise içerdiği mineraller. Alkali suyun kandaki asiditeyi nötralize ettiği, enerjiyi artırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve vücudun besinleri daha efektif bir şekilde absorbe etmesine yardımcı olduğu gibi iddialar bulunuyor. Ayrıca asiditenin yaşlanma sürecini hızlandırdığı, alkali suyun ise bu süreci yavaşlatmada etkili olduğu da savunuluyor. Bu nedenle suyu alkali hale getirmek için birçok ürün piyasada satılıyor.

Ancak kimi uzmanlar, bu asiditeye her durumda yediğimiz diğer besinler yoluyla da maruz kaldığımızı, suyun yarattığı etkinin bunların yanında çok küçük olduğunu ve normal değerlerdeki bir su tüketmenin yeterli olduğunu söylüyor. Bu görüşe göre sudaki pH değerinin vücudumuza etkisi son derece küçük. Midemizin asiditesi iki civarında. Tükettiğimiz birçok şey, işlenmemiş kaynak sularından çok daha asidik. Örneğin süt 6.2, kahve 5-6, limon suyu 2.5 gibi…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER

SUDAN GELEN GÜZELLİK

ARTIK SU İÇMEYİ UNUTMAYACAKSINIZ

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here