FIRINDA AKDENİZ USULÜ MAKARNA
– 250 gr kepekli kalem makarna
– 1.5 kg domates
– 4 yeşil zeytin
– 4 siyah zeytin
– 1 çorba kaşığı zeytinyağı
– Tuz, kekik
Hazırlanışı:
Domatesleri soyup dilimleyin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Makarnayı diri kıvamda haşlayıp süzün. Dikdörtgen fırın kabını yağlayıp dibine domates dilimlerinin yarısından fazlasını döşeyin. Zeytinlerin yarısını ilave edip tuz ve kekikle tatlandırın. Makarnayı ekleyip kalan zeytinyağını gezdirin. Kalan domatesleri dizip zeytinleri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
ELMALI TATLI
– 1 orta boy elma
– Bir tutam tarçın
– 1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
– 1 top diyet dondurma
Hazırlanışı:
Elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün. Üzerine tarçın serpiştirerek fırınlayın. Piştikten sonra üzerine dövülmüş cevizi serpin. Diyet dondurmayla servis yapın.
YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA
– 1 su bardağı yeşil mercimek
– 4 yemek kaşığı ayıklanmış nar
– 1 demet semizotu
– 1 iri kuru soğan
– 3-4 dal taze soğan
– 1/2 demet dereotu (ya da maydanoz)
– 1/2 demet taze nane
– 1/2 yemek kaşığı sumak (ya da nar ekşisi)
– 4 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 limon, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Yeşil mercimeğin üstünü 1 parmak geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın. (Pişmemişse su ekleyip haşlamaya devam edin) Pirinci yıkayıp 1 su bardağı suyla haşlayın. Mercimeği süzün. Soğanı piyazlık doğrayın. İçine 1 demet semizotu koyun. Yeşillikleri doğrayın, baharatlar ve limon suyu ile salataya ekleyin.
NOT: Buzdolabında dinlendirilip ikram edilince daha lezzetli oluyor.
FIRINDA BİFTEK
Malzemeler:
– 50 g yağsız ince biftek dilimi
– 50 g karnabahar
– 50 g brokoli
– 1 diş sarımsak
– 1/2 soğan
– 1 yemek kaşığı rendelenmiş dil peyniri
– 50 ml yağsız süt
– Tuz, karabiber
– 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Hazırlanışı:
Sebzeleri yıkayın, doğrayın ve haşlayın. Biftek dilimini suda haşlayın. Fırın tepsisine bifteği üzerine de sebzeleri yerleştirin. Süte mısır nişastasını ve rendelenmiş peyniri karıştırıp baharatları ekleyin. Sütlü karışımı biftek ve sebzelerin üzerine dökün. 200 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Mayıs 2011 sayısı