Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsHavaların ısınması ve sıcak hava Koronavirüs'ü bitirir mi?

    Havaların ısınması ve sıcak hava Koronavirüs’ü bitirir mi?

    -

    Dünya Koronavirüs salgınıyla büyük mücadele veriyor. Şuana kadar dünya genelinde enfekte sayısı 530 bini aşmış bulunuyor. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 24 bini buldu. İnsanların aklında ise tek bir soru var Koronavirüs ne zaman bitecek? Bazı araştırmalar sıcak havanın Koronavirüs’ü öldüreceği yönündeydi. Bunun üzerine insanlar bir umut havaların ısınmasını bekliyor. Peki havaların ısınması Koronavirüs’ü bitirir mi?

    Washington merkezli Türk Miras Vakfı (THO) tarafından “Koronavirüsün Küresel Etkileri” başlıklı panel, telekonferans yöntemiyle düzenlendi. Unutmaz, panelde, Kovid-19 salgını ve virüse yönelik aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ölüm oranının, 2000’li yıllardaki SARS salgını kadar yüksek olmadığını ancak bu virüsün bulaşma hızının daha yüksek olduğunu söyledi.

    Kovid-19’un, aslında 2000’li yıllarda ortaya çıkan SARS virüslerine benzediğini ancak farklı bir şekilde işlediğini belirten Unutmaz, “Bu virüs, SARS ve daha sonra ortaya çıkan MERS kadar ölümcül değil. Bunların ölüm oranları, yüzde 30 civarındaydı. Ancak bu virüs (Kovid-19), oldukça bulaşıcıdır ve halen ne olduğunu, nasıl bulaştığını öğrenmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

    - Advertisement -

    HAVALARIN ISINMASI KORONAVİRÜS’Ü BİTİRİR Mİ?

    Unutmaz, havaların ısınmasının Kovid-19 salgınını etkileyeceğine dair spekülasyonlar olduğuna işaret ederek, henüz bunu destekleyen bir veri bulunmadığını vurguladı. Kovid-19’la ilgili aşı çalışmalarına değinen Unutmaz, birçok ülkenin bu virüsü yeterince ciddiye almadığının ve bu nedenle aşı çalışmalarında geç davranıldığının altını çizdi.

    BBC FUTURE’DAN ÇARPICI ARAŞTIRMA

    Bir çok bulaşıcı hastalık salgını mevsimler değiştikçe sönümlenir. Bu konudaki tipik bir örnek olan grip ve mide bulantısıyla gelen norovirüs soğuk kış aylarında ortaya çıkar. Tifo gibi diğer bazıları yaz aylarında, özellikle tropik bölgelerde ise yağışsız aylarda en çok yayılır.

    Tabi şu anda bir çok kişi bunun Covid-19 için de geçerli olup olmayacağını merak ediyor. Çin’de Aralık ayı ortalarında ilk ortaya çıktığında bu yana hızla dünyaya dağılan virüs şu anda en çok Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yayılıyor.

    Şimdiye kadar hastalığın en çok yayıldığı yerlerin çoğunun havanın daha soğuk olduğu bölgeler olması, virüsün etkisinin belki de yaz aylarında azalabileceği umutlarını besledi. Ama bir çok uzman bu varsayıma çok güvenmemek gerektiği konusunda uyarılar yapıyor.

    Temkinli konuşmakta da haklılar. Covid-19’a sebeb olan ve resmi adı Sars-CoV-2 olan virüs hakkında henüz yeterince bilgi yok. Şimdiye kadar buna en yakın olan bilinen ve 2003 yılında salgına dönüşen Sars virüsü çok büyümeden kontrol altına alınabilmişti. Bu kadar hızlı kontrol altına alınması nedeniyle mevsimlere nasıl tepki verdiği konusunda bir ölçüm yapılamadı.

    ‘SITMA İLACI KORONAVİRÜS İÇİN ÇÖZÜM MÜ?’



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz