Diğer
    Ana SayfaPsikolojiHayat arkadaşlarla daha güzel

    Hayat arkadaşlarla daha güzel

    -

     

    13092013 arkadaslar2Kadın ve erkek sadece arkadaş olabilir mi?

    Bazı kadınlar daha liseden itibaren kadınlarla ilişki kurmakta zorluk çektiklerinde daha az rekabet ve risk içermesi nedeniyle erkekleri arkadaş olarak tercih edebiliyor. Hayat deneyimlerini paylaşmak, kadınların ve erkeklerin farklı bakış açılarını keşfetmek iki tarafın da hoşuna gidiyor. Ancak Psikolog Dr. Ayşegül Önk Eray, karşı cins ile duygusal ilişki kurmakta başarılı olamayan insanların arkadaşlık ilişkisi içinde duygusal sürece dönme ihtimallerinin arttığını belirterek şunları söylüyor: “Arkadaşlardan biri diğerini tamamen arkadaş olarak görürken, diğeri platonik bir aşk yaşayabiliyor. Arkadaşlığı kaybetmemek için bunu ifade etmiyor ya da itiraf ediyor ancak karşı taraf böyle bir durum yokmuş gibi davranıyor. Bazen de bu yüzden arkadaşlık bitebiliyor” diyor. Psikolog Dr. Eray, bireyselleşmeye önem verilen ülkelerde, zaten herkesin sosyal ilişkilerde daha rahat, kalıpların daha esnek olduğunu, çocukların yetişkin olmasına ve arkadaşlıkla ilgili süreçlerin desteklendiğine dikkat çekiyor. Bizim toplumumuzda ise bu süreçler pek desteklenmeyebiliyor, “Bizim çocuğumuz çok dışarı çıkmaz, bizimle birlikte vakit geçirir” sözleri adeta övünülerek söyleniyor. Oysa burada bir sıkıntı olduğunu fark etmek gerekiyor.

     

    Çocukluk arkadaşlıklarının ömür boyu sürmesinin sırrı nedir?

    - Advertisement -

    Ortak paylaşım çok önemli. Yaş ilerledikçe geçmişe ait paylaşımları konuşabildikleri insanlarla birlikte olmak herkese iyi geliyor. Facebook da işte bu nedenle böyle popüler oldu. İş hayatına atılan insanlar ilkokuldaki, lisedeki grupları ile buluşmayı istiyor. O yaşantıları canlı tutmak, geçmişle bağlantıyı sağlamak arzusunda. Tıpkı albüme bakmak gibi… İlişkinin devam etmesinde o grubun nasıl bir enerjisi olduğu, uyumu, ortak paylaşımları ve bu paylaşımların onlar için ne anlama geldiği çok önemli.

     

    Çocuklukta başlayıp süren arkadaşlıklar bazen birinin evlenmesi gibi bir nedenle bitebiliyor değil mi?

    Kişilerin kendi hayatlarında, kendilerini gördükleri yer ve bununla tatmin olma dereceleri ile çok alakalı bir durum. Arkadaşlardan biri evleniyor ve ilişkinin içine bir başka kişi daha girmiş oluyor. Arkadaş öncelik sırasını arkadaşının eşine devrediyor. Bazen bununla ilgili çatışma da yaşanabiliyor. Ya da biri çocuk sahibi oluyor, görüşme sıklıkları kısıtlanıyor. Bir arkadaş bu durumda daha da yakınlaşıp yeni anneye çok yardımcı olabiliyorken bazısı ilişkinin lokasyonunun değişmesi nedeniyle sıkıntı yaşayabiliyor. Evlenilen eşin yapısı da önemli. Onunla anlaşılamayınca da sıkıntılar ortaya çıkıyor. Eğer evli çiftin ilişkisinde eksiklik varsa arkadaşa daha fazla ihtiyaç olabiliyor ya da tam tersi uzaklaşılabiliyor. Bir de kişinin kendi içindeki memnuniyeti, benlik saygısı, benlik değeri gibi kavramlar önemli… Kendi içinde dengede olan kişi diğerleri ile de daha kolay dengede oluyor. Kendi içinde dengeli değilse, ilişkilerini başarılı ya da başarısız diye sınıflıyorsa, “Bak beni aramadı demek ki bu ilişkide başarılı değilim” diye kendini etiketliyorsa daha büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ama her ikisi de dengede ise ilişkiler daha kolay oluyor, zayıflıklara çok odaklanılmıyor.

     

     

    Yetişkinlikte yeni sağlam arkadaşlıklar kurmak daha mı zor?

    Yeni insanlarla tanışmak da önemli… Ancak çocuklukta kriterler daha az, kabullenme daha yüksek oluyor, yetişkinlikte ise ilişkiler daha fazla filtreye takılıyor. Kendini savunma daha fazla, mazur görme daha az olduğu için hatalar affedilmiyor, “güvende değilim” hissi oluşuyor. Oysa güvenmek, anlaşılmak, paylaşımda bulunabilmek, destekleniyor olmak ve güvende olmak arkadaşlık için çok önemli kriterler… Yetişkinlikte kendimizle ilgili daha çok şeyi fark ettiğimiz için zayıf noktalarımızı, hassasiyetlerimizi biliyoruz ve duygusal olarak incitilebilir durumlardan kendimizi korumak için onca yıllık deneyimlerimizi de kriter olarak filtreleme sistemimize koyuyoruz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz