Sağlığına önem veren, bedenine saygı gösteren bilinçli kadınlar doktorun kapısını çalmak için hastalanmayı beklemiyor, her şey yolunda giderken rutin kontrollerini yaptırıyor. Günümüzde teknolojik gelişmeler sayesinde birçok hastalık sizin için henüz sadece bir riskken dahi tespit edilip ortaya çıkması engellenebiliyor. Kadınlarda çok sık görülen meme, rahim ve rahim ağzı kanserlerinde ise erken teşhis yüzde 100 iyileşmeyi sağlıyor. Genç kızlıktan menopoza hangi dönemde hangi testleri hangi sıklıkta yaptırmanız gerektiğini sizler için derledik.
MAMOGRAFİ
Kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında meme kanseri birinci sırada yer alıyor. Mamografi taraması sayesinde kötü huylu tümör henüz birkaç milimetre çapındayken tespit edilebiliyor. Böylece hastanın sağkalım oranı yüzde 100’e yaklaşıyor.
– Risk faktörleri neler?
İlerleyen yaş, genetik faktörler, erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek, özellikle menopoz sonrası kilo alımı, sebzeden fakir yağdan zengin beslenme tarzını benimsemek, ilk doğumu 30 yaşın üzerinde yapmak, uzun süreli östrojen tedavisi görmek, sigara tüketmek ve düzenli alkol almak meme kanseri riskini artırıyor.
– Nasıl uygulanıyor?
İnceleme için meme, x ışınına duyarlı bir levha üzerine yerleştirilerek sıkıştırılıyor. Ardından bu bölgeye düşük dozda radyasyon verilerek, her iki memenin iç yapısının görüntüleri alınıyor ve görüntüler uzmanlar tarafından inceleniyor.
– Ne zaman yaptırmalı?
40 yaşından sonra yılda bir veya iki yılda bir mamografi çektirmeniz gerekiyor. Ancak anne ve kız kardeş gibi birinci derecede akrabalarınızda meme kanserine yakalanan varsa 30’lu yaşlarınızda en azından bir mamografi taraması yaptırarak saklamanız öneriliyor. 50’li yaşlardan sonra da yılda bir kez düzenli olarak mamografi çektirmeyi de ihmal etmeyin.
RAHİM TARAMASI
Özellikle kist veya miyom oluşumuna yatkın bir bünyeniz varsa, vajinal ultrason muayenesi sizin için çok önemli. Böylece iç organların çok daha net bir şekilde izlenmesi mümkün oluyor; cinsel ilişkide ağrı hissedilmesinden kısırlığa kadar pek çok soruna yol açan hastalıklar kontrol altına alınabiliyor.
– Risk faktörleri neler?
Miyom, endometriozis (çikolata kisti) ve diğer yumurtalık kistleri doğurganlık çağındaki her kadında görülebiliyor.
– Nasıl uygulanıyor?
Yumurtalıkları ve rahmi daha iyi görebilmek için steril bir kılıfa geçirilen ultrason başlığı vajinaya yerleştiriliyor.
– Ne zaman yaptırmalı?
Yakınmanız olsun veya olmasın, yılda bir kez ultrason muayenesinden geçmelisiniz.