Diğer
    Ana SayfaSağlıkHayat kurtaran 10 test

    Hayat kurtaran 10 test

    -

     

    05062014 sagliktest02KARDİYOLOJİK CHECK-UP 

    Tüm dünyada yılda 17 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişi, kalp ve damar hastalıklarına bağlı  olarak yaşamını yitiriyor. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek ve rutin testlerinizi de yaptırarak kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini yüzde 80 oranında azaltabilirsiniz.

    – Risk faktörleri neler?

    İlerleyen yaş, genetik yatkınlık, sigara tüketimi, hatalı beslenme, obezite, diyabet, hipertansiyon, hareketsiz yaşam biçimi ve stres kalp damar hastalıklarında risk faktörlerini oluşturuyor. 

    - Advertisement -

    – Nasıl uygulanıyor?

    Kardiyolojik check-up rutin kan tahlillerinden koroner anjiyoya kadar giden bir dizi testlerden oluşuyor. 

    – Ne zaman yaptırmalı? 

    Her kadının 40 yaşından itibaren yılda bir kez kardiyolojik check-up’tan geçmesi gerekiyor. Ancak eğer birinci derece akrabalarınızda bu hastalık genç yaşlarda ortaya çıkmışsa, doktorunuz sizi daha erken davet edebilir. 

     

    PAP SMEAR TESTİ

    Kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri nedeniyle dünyada her iki dakikada bir kadın yaşamını yitiriyor. Human Papilloma Virüsü (HPV) ise rahim ağzı kanseri oluşumunda önemli bir risk faktörü. Rahim ağzı kanseri, Pap Smear tarama testiyle klinik belirti vermeyen hücresel değişimlerin olduğu dönemde dahi tespit edilebiliyor. Bu sayede kanser öncesi dönemde tedavi olanağı doğuyor ve sadece rahim ağzındaki sorunlu bölgeyi çıkarmak yeterli geliyor. 

    – Risk faktörleri neler?

    Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, sık partner değiştirmek ya da çok partner değiştiren bir erkekle birlikte olmak ve sigara kullanımı rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında.

    – Nasıl uygulanıyor? 

    Jinekolojik muayene sırasında, özel bir fırça veya tahta çubuk yardımıyla hiçbir ağrıya yol açmadan rahim ağzı bölgesinden salgı alınıyor. Bu örnek lam denilen ince bir cam üzerine yayılıyor ve patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden geçirilen bu salgı mikroskop altında inceleniyor, kanser başlangıcı olabilecek herhangi bir hücresel değişiklik belirleniyor.

    – Ne zaman yaptırmalı? 

    Her kadının ilk cinsel ilişkiden bir yıl sonra başlayarak her yıl düzenli olarak Pap Smear testi yaptırması gerekiyor. Risk faktörü taşıyorsanız veya test sonucunda sorunlu hücreler görülmüşse testin altı ayda bir tekrarlanması öneriliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz