Diğer
    Ana SayfaPsikolojiHayatınızın dümeni kimin kontrolünde?

    Hayatınızın dümeni kimin kontrolünde?

    -

    Eğitiminizi tamamladınız, şanslıysanız bir işe girdiniz, hayat eşinizi buldunuz, evlendiniz hatta bir de çocuk sahibi oldunuz Şimdi bir durup düşünün; tüm bunlar sizin hedefleriniz miydi yoksa öyle olması gerektiğini düşündüğünüz için mi buradasınız? Hayatınızın dümeni sizin ellerinizde mi yoksa dalgalı bir denizde sallanıp duruyor musunuz?

     

    Strateji kavramı çoğumuza soğuk geliyor. Hele vizyon ve misyon denildiğinde kişisel hayatımla ne ilgisi var dememiz çok mümkün… Ancak birileri bize bu kavramları kişisel hayatımıza da sokabileceğimizi hatta böylece gerçekten istediğimiz hayatı yaşayabileceğimizi söylüyor. Kendinize bir sorun; Hayat stratejiniz nedir? Hayatınızın amacı var mı? Bu amaca ulaşmak için bir vizyon belirlediniz mi? Bu hayatın içinde kimler için ne fayda yaratıyorsunuz? Yoksa geminizin dümenini tesadüflere göre mi çeviriyorsunuz? Bu son soruya da cevabınız Evet ise endişelenmeyin çünkü yalnız değilsiniz. Türk toplumunda 10 kişiden 9u bir hedef belirlemeden yaşıyor, hedefi olan kişi ise bunu tesadüfen ya da bir yakınının yönlendirmesi ile belirlemiş oluyor.

    Bu gerçekten yola çıkan Stratejist İsmail Haznedar ile Profesyonel Koç Serpil İkiz, hayatını değiştirmek isteyen ancak çeşitli nedenlerle bu yolda adım atamayan kadınlara mentörlük programı çerçevesinde bireysel stratejik plan hazırlamayı ve uygulamayı öğretiyor. Hayatın her alanında başarıyı şansa bırakmadan yakalamanın herkesin isteği olduğunu ancak kadınların bu desteğe daha fazla ihtiyacı olduğunu düşündüklerini belirten Serpil İkiz, Bu programı tüm bireyler için planlarken Neden kadınlar için özel bir çalışma yapmıyoruz? diye düşündük. Çünkü biz kadınlar daha çok şey düşünüyoruz, daha derin yaşıyoruz, daha çok şey bekliyoruz ve hayatımız çok yönlü O hayatın içinde kendimizi hep bir eksiklik içinde hissediyoruz. Evlenmeyi bekliyoruz, evleniyoruz. Sonra çocuğumuz olmasını bekliyoruz, çocuğumuz oluyor. Ve bir gün geliyor Ben ne yapıyorum? diyoruz. Kadınlar bir yandan çalışmak, bir yandan çocuğu ile çok iyi ilgilenmek, bir yandan özgür olmak, diğer yandan evde her şey yolunda gitsin istiyor. Bir de şiddet gören kadınlar var… Biz bu program ile kadınların hayatlarına bir farkındalık katalım, hedeflerini belirlemelerini sağlayalım istiyoruz. İş hayatında hep korktuğumuz hedef, iş planı gibi kavramları da bunun içine alıp insan hayatını nasıl değiştirebilir ve güzelleştirebilir diye düşünmelerini destekliyoruz diyor.

    - Advertisement -

     

    26112013 psikoloji2Önce kendisi değişti

    Profesyonel Koç Serpil İkiz de aslında değişimden önce çekinen sonra bunu başaran kadınlardan İnsan kaynakları uzmanlığı yaparken artık farklı işler yapmak istediğini fark edip yönünü değiştiren ve aldığı eğitimlerin ardından profesyonel koçluk yapmaya başlayan İkiz, insanların hayat amaçlarını belirlediği zaman hem kendi hayatlarına hem de topluma yaptıkları katkının arttığını söylüyor. İkiz, Biz kadınların yaşamlarındaki dengeyi kurmalarını istiyoruz. Çünkü genellikle eve odaklanan kadın işte sıkıntı yaşıyor, işe odaklanan kadın evine yetemiyor. Bunun bir denge olduğunu, bunu kendi kendilerine nasıl kuracaklarını, hedef belirleyip bu hedeflere ulaşmak için maddi ve manevi kaynakları nasıl bulacaklarını göstermek istiyoruz. Kadınların içsel kaynağı o kadar çok ki Hayatta birçok şeyi aynı anda başaran kadının mutlaka kullanabileceği daha fazla potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Biz de bunu ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyoruz. Ancak bunu bir eğitim şeklinde değil mentörlük sistemi ile yapıyoruz diyor.

     

    Biz kadınlar daha çok şey düşünüyoruz, daha derin yaşıyoruz, daha çok şey bekliyoruz ve hayatımız çok yönlü…”

     

     

    Stratejide biz üç aşamadan bahsederiz: Düşünme, karar alma ve uygulama Düşünme aşaması çok kıymetlidir. Dar çerçevede, mecburiyette kalınca kişi kendi hayatını seçememiş oluyor, sunulan hayatı yaşıyor. Biz diyoruz ki: Kendi planladığın geleceği yaşa. Bunun için mecburiyeti, sınırları nasıl aşarsın, önce bunu düşünmeye başla.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz