Diğer
    Ana SayfaSağlıkHeimlich manevrası nedir? Nasıl uygulanır?

    Heimlich manevrası nedir? Nasıl uygulanır?

    -

    İlk yardım uygulamalarının en önemli ve hayat kurtarıcı yöntemlerinden biri olan Heimlich manevrasının amacı, nefes borusuna kaçan herhangi bir cismin karın boşluğuna baskı uygulayarak çıkarılmasıdır.

    Küçük çocukların, bebeklerin ya da yetişkinlerin; boğazında bir besin kalması sonucunda nefes borusu tıkananınca acil uygulanması gereken hayat kurtarıcı bir manevradır. VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hamit Öztürk, “Heimlich manevrasının” nasıl uygulanması gerektiği konusunda önemli bilgiler aktardı.

    SIRTINA VURMADAN ÖNCE ÖKSÜRTÜN

    Dr. Öğr. Üyesi Hamit Öztürk, “Heimlich manevrası, bebeklerde sırta vurularak yapılır fakat yetişkinlerin sırtına vurduğumuzda soluk borusunu tıkayan cisim daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Bu yüzden boğazına bir cisim takılan birini gördüğümüzde sırtına vurmamalı ve onu öncelikle öksürtmeye teşvik etmeliyiz. Eğer kişi öksürdüğünde de soluk borusundaki cismi çıkartamıyorsa bu durumda Heimlich manevrasının uygulanması gerekir. 

    - Advertisement -

    Heimlich manevrasını uygulamak için kişiye ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılıp, bir elimizin başparmağını kişinin midesinin üstüne gelecek şekilde yumruk yapıp ve diğer elimiz ile bu eli kavrarız. Yumruk yaptığınız eli, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli bir şekilde kendimize doğru çekip cismi soluk borusundan çıkarmaya çalışmamız gerekir” dedi.

    BEBEKLERDE HEIMLICH MANEVRASI

    Heimlich manevrasının bebeklerde farklı şekilde uygulandığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, şu açıklamalarda bulundu:

    “Bebeği yüzü yere bakacak şekilde kolumuza yatırırız. Bu sırada bebeği yatırdığımız kolumuzdaki elimizle bebeğin başını ve boynunu desteklemeyi unutmamız gerekir. Tüm bunları yaparken bebeğin ağzını kapatmadığımızdan ve boynunu eğmediğimizden emin olmalıyız. Bebeği doğru pozisyonda kolumuza yatırdıktan sonra sırt kısmına, iki omzunun tam ortasına doğru avucumuzun içi ile 5 defa aşağıdan yukarıya doğru vururuz. Sonrasında soluk borusunu tıkayan cismin çıkıp çıkmadığını kontrol ederiz. Eğer cisim çıktıysa bebek ağlamaya, nefes almaya ve öksürmeye başlayacaktır. Eğer bebeğin soluk borusuna kaçan cismi sırtına vurarak çıkaramazsak, bu kez göğsüne vurarak çıkarmayı denemeliyiz. Bu hareketi uygulamak için bebeği, yüzü yukarı bakacak şekilde dizimize yatırırız. Bu pozisyonda bebeğin kafasının vücudundan biraz daha aşağıda olması gerekir.

    Ayrıca bebeğin kafasını, tıpkı sırta vurma hareketindeki gibi desteklememiz gerekir. Pozisyonu doğru bir şekilde ayarladıktan sonra iki parmakla bebeğin göğüs kafesinin alt orta noktasına 5 defa baskı yaparız. Bu sayede yapılacak baskı ile sert cisim çıkabilir.”

    TRAVMALARDAN PANİK ATAĞA! KRİZLERDE PSİKOLOJİK İLKYARDIM AMA NASIL?

    TEK BAŞINAYKEN SAKİNLİĞINİZİ KORUMAK HAYATINIZI KURTARIR

    Boğazımıza bir cisim kaçtığında yanımızda her zaman birilerinin olmayabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hamit Öztürk, “Tek başımıza böyle bir durumla karşılaştığımızda ise yumruğumuzu başparmağımız aşağı bakacak şekilde göğüs kafesimizle göbek arasına yerleştirip, diğer elimizle yumruğumuzu tutmamız gerekir. Hızlı şekilde aşağıdan yukarı doğru yumruğumuzu itip cisim dışarı çıkana kadar bunu yapmaya devam etmeliyiz. 

    Alternatif olarak; bir masanın kenarı, bir sandalye veya bir korkuluğun üzerine doğru da eğilip yaslandığımız nesneyi, hızlıca belimizin üst kısmına doğru bastırabiliriz. Kendi kendimize Heimlich manevrası yapmak zor ve korkutucu olabilir ancak bu anlarda hızlı davranıp sakinliğimizi korumak hayatımızı kurtaracaktır. Herkesin öğrenmesi gereken bir yöntem olan Heimlich manevrası bir gün kendimize, ailemize ya da yardıma ihtiyacı olan birine lazım olabilir. Yaşamanın değeri ancak bu müdahalelerin doğru yapıldığı durumlarda anlaşılır” diye konuştu.

    ACİL DURUMLARA KARŞI ÖNLEM ALIN

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz