Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetHem hafif hem de leziz yılbaşı menüsü ile yeni yıla 'merhaba' deyin

    Hem hafif hem de leziz yılbaşı menüsü ile yeni yıla ‘merhaba’ deyin

    -

    Yılbaşını evde karşılayacak olanları şimdiden bir telaş sardı. Yılbaşı gecesi misafir ağırlamanın en zorlu yanı hem göze hem de midenize hitap edecek bir masa hazırlamaktır. Bu yüzden hazırlayacağınız yılbaşı menüsü çok önemlidir. Yılbaşı mezeleri, yılbaşı salatası, yılbaşı tatlısı hepsini sizin için bir araya getirerek yılbaşı menüsü hazırladık. Yılbaşında dostlarınızı ağırlayacaksınız ve hala bir sofra planı yapmadıysanız işte sizin için hem hafif hem de nefis bir yılbaşı menüsü…

    HAFİF VE SAĞLIKLI YILBAŞI MENÜLERİ

    YILBAŞI İÇİN  HAFİF ÇORBA TARİFİ

    FESLEĞENLİ DOMATES ÇORBASI

    Malzemeler:

    • 1 kutu domates püresi
    • 1 bardak süt
    • 1 bardak su
    • Bir tutam karabiber

    Üzeri için:

    • Bir tutam kıyılmış roka ya da fesleğen
    • 1 dilim çavdar ekmeği
    • 1 dilim çedar peynir

    - Advertisement -

    Hazırlanışı:

    Bir kutu domates püresine, süt ile suyu ilave edip pişirin. Normal yağlı süt kullanıldığı için yağ ilave etmeye gerek kalmıyor. Yine tuz ilave etmek de gerekmiyor. Bir-iki taşım kaynattıktan sonra üzerine karabiber serpin ve ocaktan alın. Kaseye koyduktan sonra üzerine kıyılmış roka veya taze fesleğenleri serpin. Ekmeğin üzerine çedar peyniri koyun, fırının ızgarasında peynir eriyene kadar kızartın. Bir bıçak yardımı ile küçük küplere böldükten sonra çorbanın üstüne koyup servis yapın.

    YILBAŞI İÇİN ZEYTİNYAĞLILAR MENÜSÜ

    ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

    Malzemeler:

    5 adet çanak enginar
    1 yemek kaşığı şeker
    1 orta boy patates
    1 adet havuç
    1/2 su bardağından biraz fazla bezelye
    1 baş büyük soğan
    1 su bardağından 2 parmak az zeytinyağı
    1 adet limon suyu

    Hazırlanışı:

    İnce doğranmış soğanları zeytinyağında biraz çevirip, küp küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekleyin. Çanak enginarları ve patatesi, limon suyu, şeker ve yarım bardak su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. İndirmeye yakın tuzunu ekleyin ve piştikten sonra bol dereotu ile süsleyin.

    ZEYTİNYAĞLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

    Malzemeler

    • 20-25 adet kabak çiçeği
    • 4 adet orta boy
    • rendelemiş soğan (rendenin iri tarafını kullanın)
    • Her çiçek için 1 yemek
    • kaşığı pirinç
    • Yarım demet nane
    • Yarım demet maydanoz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 yemek kaşığı dolusu
    • domates salçası
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay bardağı zeytinyağı

    Hazırlanışı:

    Kabak çiçeklerinin ortasındaki çiçek tohumlarını çiçekleri zedelemeden çıkarıp su dolu kabın içersine atın. Tüm dolma malzemelerini çiğden hazırlayıp karıştırın. Suyun içinden hafifçe silkerek aldığınız çiçekleri tatlı kaşığı yardımı ile fazla doldurmadan tam ortasını kaplayacak şekilde tek tek hazırlayın.

    Doldurduğunuz dolmaları geniş, yayvan pilav tenceresine yatık ve sık yerleştirin. Üzerini tencere  ebadında tabakla kapatıp üç su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını da kapatın. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Dolmaları soğuduktan sonra servis tabağına boşaltın.

    YILBAŞI İÇİN MEZE TARİFİ

    HAYDARİ

    Malzemeler:

    • 1 dilim beyaz peynir
    • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
    • 1 yemek kaşığı normal yoğurt (yoğunluğu biraz inceltmesi için)
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 diş sarımsak
    • 1 tutam dereotu
    • 1 tutam tuz

    Hazırlanışı:

    Önce 1 dilim beyaz peynir iyice ezilerek ufalanır ve dereotu incecik kıyılarak karıştırılır. Bir kaba aldığımız süzme yoğurdun içine normal yoğurdu da ekledikten sonra ezilen sarımsak, tuz, peynir ve dereotu eklenir. İyice hepsini karıştırdıktan sonra zevkinize göre süsleme yapabilirsiniz.

    YILBAŞI İÇİN SAĞLIKLI SALATA TARİFİ

    YOĞURTLU KEREVİZ SALATASI

    Malzemeler:

    • 1 adet orta boy kereviz
    • 1 su bardağı süzme yoğurt
    • 2 yemek kaşığı mayonez
    • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 çay bardağı ceviz
    • 1 iri diş sarımsak

    Hazırlanışı:

    Kerevizi soyup rendeleyin. Sarımsağı ezin ve yoğurt, yağ, mayonez, ceviz ve zeytinyağını da ekleyip rendelenmiş kereviz ile karıştırın. Tuzunu isteğinize göre ayarlayın.

    YILBAŞI İÇİN ANA YEMEK MENÜSÜ

    KAZ CİĞERİNDE HİNDİ KONFİT (2 porsiyon için)

    Malzemeler: 1 hindi but, 30 gr kaz ciğeri , Tuz, karabiber, biberiye

    Risotto için malzemeler: 100 gr arborio riso pirinci, 10 gr dolmalık fıstık, 10 gr kuş üzümü, 3 gr yenibahar, 3 gr tarçın, Tuz, karabiber, 50 ml tavuk suyu, Rendelenmiş parmesan peyniri, 5 ml zeytinyağı, 5 gr tereyağı

    Hindi konfitin hazırlanışı:

    • Hindiyi kemiklerinden ayırıp iyice açın. Ortasına kaz ciğeri ve biberiyeyi yerleştirip sarın.
    • Tavada döndürerek hafifçe kızarttıktan sonra 70 dereceye ayarlı fırında 8 saat pişirin.

    Risottonun hazırlanışı:

    • Risotto için zeytinyağını tavada ısıtıp ince kıyılmış soğan ve sarımsakları kavurun.
    • Dolmalık fıstık ve kuş üzümlerini ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
    • Azar azar beyaz şarabı ekleyerek suyunu çekene kadar sürekli karıştırmak suretiyle kavurmaya devam edin.
    • En son olarak azar azar sıcak tavuk suyunu ilave edin. Krema kıvamına gelene dek pişirin.
    • Baharat, tereyağı ve peyniri ekleyip lapa kıvamında pişirin. Süsleyip servise sunun.

    YILBAŞI GECESİ İÇİN DİYET TATLI MENÜSÜ

    KARATAY USÜLÜ ŞEKERSİZ KABAK TATLISI

    Malzemeler

    • 2 dilim tatlı balkabağı
    • 1 adet elma
    • 2 adet portakal
    • 1 çay bardağı ceviz
    • Yarım çay bardağı kuru üzüm
    • 1 çubuk tarçın
    • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Hazırlanışı

    Kabakları üçe, elmaları sekize bölün. Portakalların kabuklarını soyup, arzu ederseniz kabuklarıyla dilimleyin.

    Tüm malzemeleri kapaklı bir fırın kabına koyun. Malzemelerin üstüne tereyağını küçük küçük dağıtarak ilave edin.

    180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Tatlınız servise hazır. (Bu tarif ‘Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si: Karatay Diyeti’ kıtabından alınmıştır.)

    İLGİNİZİ ÇELEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz