Diğer
    Ana SayfaSağlıkHer 10 kadından birinin kabusu Vajinismus

    Her 10 kadından birinin kabusu Vajinismus

    -

    Ağrılı cinsel ilişki her 10 kadından birinin korkulu rüyası. Altta yatan pek çok neden olabildiği gibi çözüm de bazen sanılandan çok daha kolay gerçekleşebiliyor. Tedavi süreci; sorunla yüzleşilmesi, uzman kapısının çalınması ve altta yatan nedenlerin ortaya çıkarılması ile başlıyor…

    Yazı: Ruken Akbay Gürtaş

    Vajinismus, pelvik taban (vajina çevresi kasların) kaslarının istemsiz ve kontrolsüz biçimde kasılmasına bağlı ağrılı cinsel birleşme olması ya da cinsel birleşmenin gerçekleşememesi olarak tanımlanıyor. Dünyada görülme sıklığı erişkin kadınların yaklaşık yüzde 5’i ile yüzde 15’i arasında iken, Türkiye’de yapılan çalışmalara göre her 10 kadından birinde vajinismus problemi bulunuyor. Bu sorunun yaygın şekilde görülüyor olması tedavi yöntemleri hakkında birçok soruyu beraberinde getiriyor.

    Memorial Bahçelievler Hastanesi Pelvik Taban Ünitesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, vajinismus ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi: “Vajinismus sıradan ağrılı cinsel birleşme olarak değerlendirilmemeli. Pelvik tabandaki vajina etrafı kasların özellikle de Pubokoksigeus (PK) adı verilen kasın istemsiz olarak kasılmasıyla cinsel birleşmenin gerçekleşememesi söz konusu. Vajinismus, kadın sağlığı alanında çok sık gözlenen hastalıklardan biri. İşte bu noktada pelvik taban kaslarını ve özellikle Pubokoksigeus kasını kontrol etmek, istemli bir şekilde kasılıp gevşemesini sağlayabilmek, kontrolünü ele alabilmek büyük ölçüde vajinismus tedavisinde başarıyı beraberinde getiriyor. Bu doğrultuda uygulanması gereken en önemli ve verimli yöntemlerden biri, pelvik taban egzersiz ve rehabilitasyon sistemiyle bu kasların kontrollü olarak çalıştırılması.”

    BİOFEEDBACK ÇALIŞMASIYLA KASLAR NORMAL RİTMİNE ULAŞTIRIYOR

    Vajinismus tedavisinde temel yaklaşım, sebebin ortaya konulması ve uygun bir yol haritası belirlenmesi ile başlıyor. Prof. Dr. Ümit Dinçer, tedavi sürecini anlattı: “Sebep eğer ortadan kaldırılabilen tıbbi bir durum ise jinekoloji uzmanları tarafından tedavi edilecektir. Eğer bu alanda bir ilerleme kaydedilemiyorsa genellikle pelvik taban fizyoterapisini düşünmek gerekiyor, zira bu konuda son derece başarılı sonuçlar alınabiliyor. Bu açıdan uzmanlaşmış olan birimler ve fizyoterapistler gerek vajinismus gerekse disparoni (ağrılı cinsel birleşme) için bir rehabilitasyon programı hazırlayabilir. Zaman zaman kabızlık, üriner inkontinans (idrar kaçırma), gaita kaçırma gibi durumlarla kombine olan ya da her birinin tek başına görüldüğü durumlarda da pelvik tabanın en önemli kaslarından biri olan Pubokoksigeus kasının eğitimi büyük önem taşıyor. Vajinismusta en önemli kas olarak adlandırılan PK kasını da ilgilendirecek şekilde pelvik taban kaslarının eğitilmesi, gevşetilmesi ve güçlendirilmesi hedefine yönelik “görev temelli biofeedback” çalışmasıyla kasları normal fonksiyonel ritmine ulaştıran rehabilitasyon çalışmaları yapılabiliyor. Bu çalışmalar kişinin tıbbi değerlendirilmeleri yapıldıktan sonra yani arka planda cerrahi, nörolojik veya enfektif bir problemin olmadığı ortaya konulduktan sonra pelvik taban egzersizi ve rehabilitasyonu yapılan, özellikle pelvik taban konusunda uzmanlaşmış fizyoterapistlerin olduğu bir merkezde yapılmalı.”

    - Advertisement -

    PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU NE DEMEK?

    Pelvik taban dediğimiz kas yapısı bütün karın içi organları yer çekimine karşı yerinde tutan mesaneyi, rektumu ve cinsel organları olması gereken yere asan bir yapı. İşte bu pelvik taban kaslarının normal çalışabilmesi, refleks kasılmalardan kurtarılması ve istemli şekilde kontrolünü en üst seviyeye çıkarma hedefiyle yola çıkıldığında gerek vajinismusta gerekse ağrılı cinsel işlev bozukluklarında son derece başarılı sonuçlar alınabiliyor.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....