Diğer
    Ana SayfaSağlıkHer derdin bir bitkisi var!

    Her derdin bir bitkisi var!

    -

    1274709078-0Her başı ağrıdığında siz de ecza dolabına koşanlardan mısınız? Oysa aradığınız ilaç, meyve sepetinizde ya da mutfaktaki baharat dolabında olabilir… Üstelik doğanın armağanı bu tedavilerde yan etki riski de son derece az.

    Bugünlerde pek çok kişi yükselişe geçen doğallık akımıyla birlikte bitkilerin gücüne sığınıyor; oysa bitkilerle tedavinin sandığımızdan çok daha eski bir tarihi var. Öyle ki, bitkisel tedavi hakkında Antik Çağ’da verilen bazı eserlerin ekolü günümüzde bile bazı uzmanlarca benimseniyor. Biz de, bu ay hem bitkisel tedavi yani fitoterapiyi A’dan Z’ye ele almak, hem de meraklılarına çeşitli tarifler vermek istedik. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi ise Fitoterapi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Elif Güveloğlu’ndan aldık.

    Alternatif değil, tamamlayıcı tedavi
    Dr. Elif Güveloğlu’nun verdiği bilgiye göre; fitoterapide temel prensip, bitkilerden uygun yöntemle çıkarılmış ekstrelerin, bitki çayları, sıvı ekstre ve kapsül gibi farklı formlarda tedavide kullanılması anlamına geliyor. Genellikle klasik tıpta, kesin tedavisi olmayan hastalıklarda başvurulan bir yöntemdir. Aslında diğer tedavilerden önce denendiğinde hem tedavi masrafları, hem de yan etkiler önemli ölçüde azalabilir; ancak ne yazık ki, çoğunlukla bitkisel tedaviye, çok ileri evre vakalarda ‘son çare’ olarak başvurulur. Uygun ellerde yapılmadığı takdirde çok kötü neticeler de verebileceği unutulmamalı ve mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN MACUN
    Malzemeler

    -1 kg. süzme bal
    -10 gr. toz zencefil
    -20 gr. öğütülmüş çörekotu
    -25 gr. arı poleni (tercihen granül form)
    Hazırlanışı
    Bu malzemeleri bala karıştırıp bir macun elde edin, cam kavanozda saklayın, oda ısısında 6 aydan fazla dayanır. Sabah akşam, aç karna 1 tatlı kaşığı tüketip bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Macun sizi gripten de koruyabilir.

    UYKUSUZLUK SORUNUNA KARŞI BİTKİSEL ÇAY
    Malzemeler

    -1 tatlı kaşığı karabaş otu
    -1 çay kaşığı rezene
    -1 tatlı kaşığı toros nanesi
    -1 çay kaşığı anason
    Hazırlanışı
    Geceleri yatağınızda bir o yana, bir bu yana dönüp, uykuyla buluşamamaktan şikâyetçiyseniz bu çayı deneyin. Büyükçe bir kupada bitkileri karıştırıp üzerine kaynar su boca edin, kapağını kapatıp 5-10 dakika demleyin, yatmadan 1 saat önce tüketin.

    - Advertisement -

    STRESİ YENEN RAHATLATICI ÇAY
    Malzemeler

    -Birkaç dal adaçayı
    -1 tatlı kaşığı oğul otu (melissa)
    -5-6 adet karanfil
    Hazırlanışı
    Gün içerisinde çalışırken stresle baş etmek istiyor, ancak uykunuz gelsin istemiyorsanız, bu çay sizin için ideal. Sizi rahatlatırken, uykunuzu getirmez. Bitkilerin hepsini bir kupada harmanlayıp 5 dakika demleyip tüketin; 5 dakikayı geçmemeye çalışın; ancak sakın kaynatmaya kalkmayın; çünkü adaçayı fazla kaynatıldığında ‘tujon’ adı verilen sinir sistemi için toksik, acımsı tadı olan bir kimyasal madde açığa çıkar.

    Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan bitkiler aslında bugün eczanelerde satılan ilaçların da hammaddesi… Siz de, bitki karışımlarıyla çeşitli sağlık sorunlarınıza karşı fayda sağlayabilirsiniz. Ancak yine de öncesinde bir uzmana danışmalısınız; özellikle de kronik bir hastalığınız varsa…

    ZİHİN GÜÇLENDİRİCİ ÇAY
    Malzemeler

    -1 tatlı kaşığı yeşil çay
    -1 tatlı kaşığı biberiye
    -Birkaç dal adaçayı
    -5-6 adet kakule
    -1 kabuk tarçın
    Hazırlanışı
    Unutkanlığınız son zamanlarda başınıza bela oluyor, konsantrasyon güçlüğü çekiyorsanız, bu çayı en az 1 ay mutlaka deneyin; günde en az 2 fincan için. Bu malzemeleri porselen demlikte veya kupada 5 dakika demleyip tüketin.

    SELÜLİT GİDERİCİ MASAJ YAĞI
    Malzemeler

    -50 cc susam yağı
    -25 cc buğday yağı
    -10 cc portakal kabuğu yağı
    -10 cc biberiye yağı
    -5 cc kekik yağı
    Hazırlanışı
    Malzemeleri karıştırın ve cam bir şişede saklayın. Her kullanımdan önce çalkalayın. Ilık bir duştan sonra doğal yumuşak kıllı bir vücut fırçasıyla dairesel hareketlerle selülitli alanlara aşağıdan yukarıya doğru 15-20 dakika kadar masaj yaparak yedirin.

    Elif Nazlı Duran
    Haberin devamı 2009 kasım sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz