Sağlığınız için düzenli olarak yoga yapın. Hatta hiç denemediyseniz, bugün sizin için bir başlangıç olsun. Yoga, bel ağrılarından regl sancılarına kadar bir çok sorunla baş etmenizde size yardımcı olacak…
NATARACASANA İKİ
Nefes alırken, sol kolunuzu kaldırın; el avucunuz dümdüz, el parmaklarınız birbirine yapışık olmalı.
Nefes verirken, sol kolunuzu yere paralel şekilde tutun.
Nefes alırken, sağ bacağınızı yerden kaldırın ve sağ dizinizi bükün.
Nefes verirken, sağ ayak bileğinizi, sağ elinizle bedenin arkasında tutun; sırtınız dimdik, dizleriniz bir arada olsun.
Nefes alın ve nefes verirken, sağ bacağınızı yavaş yavaş geriye ve yukarıya doğru çekin. Kamburlaşmayın, sol bacağınızı dümdüz tutun, gözlerinizi karşıdaki bir noktaya dikin.
Nefes alırken, önce yavaş yavaş sağ bacağınızı aşağıya doğru yöneltin; sonra da nefes verirken, sol kolunuzu yana, sağ bacağınızı ise yere indirin. Başlangıç duruşuna geri dönün ve derin nefes alıp verin, gevşeyin.
YARARLARI: Bu duruş, kalça, bacak ve ayak kaslarını güçlendiriyor, canlandırıyor ve esnetiyor. Bedensel koordinasyon, özgüven, denge ve duruş biçiminin güzelliğini artırıyor. El ve el parmakları, kasık, siyatik sinirleri, rektum, baş, boyun ve alt beden lenf bezleri noktalarına bastırdığı için bu organları canlandırmaya yardımcı oluyor.
SUPTA VACRASANA VARYASYON 2
Fotoğrafta gördüğünüz gibi, vacrasana pozisyonu alın.
Nefes alırken, sırtınızı hafifçe dirseklerinizin üzerine yatırın, sonra başınızın tepesini yere dayayın ve sırtınızı kavis yapın.
Nefes verirken, ellerinizi uyluklarınızın üzerine yerleştirin.
Nefes alırken, avuçlarınızı birleştirin. Nefes verirken, ellerinizi göğsünüzün önünde tutun.
YARARLARI: Bu duruş, boyun sinirlerini ve tiroid bezini olumlu şekilde etkiliyor. Karın bölgesi şekilleniyor. Bu asana astım, bronşit ve diğer akciğer rahatsızlıkları olan kişiler için çok faydalı oluyor.
UYARILAR: Siyatik, disk kayması, bel ağrıları veya diz problemleri olan kişiler, bu duruşu yalnız tecrübeli yoga eğitmeni eşliğinde yapmalı.
UTTHİTA PARŞVAKONASANA
Nefes alın, omurganızı gerin, sırtınızı oyuklaştırmayın ve dizlerinizi sımsıkı tutun. Nefes verirken, ayaklarınızı yanlara açın, ayaklarınızı birbirine paralel tutun.
Nefes alırken, kollarınızı omuz düzeyinde yanlara açarak kaldırın. Nefes verirken, sağ ayağınızı 90 derece sağa döndürün.
Nefes alırken, sol kolunuzu dik bir şekilde yukarı kaldırın ve kulağınıza dayayın.
Nefes verirken, sağa doğru eğilin. Eğilirken sağ elinizi yere doğru uzatın ve el parmağınız yere dokunduğunda dizinizi, baldırınız yere dikey duruma gelinceye kadar bükün ve vücudu bükülü dizin üzerine yatırın. Yüzünüz öne doğru bakmalı. Sol kolunuzu avuç içi yere bakacak şekilde baş üzerinden sol kulağa yapışık olarak ileri doğru uzatın.
Nefes alırken, doğrulun, sağ kolunuz yere paralel sol kolunuz dik olmalı. Nefes verirken, sol kolunuzu indirerek yere paralel şekilde tutun.
Nefes alırken, sağ ayağınızı 90 derece sola döndürün ve ayakları birbirine paralel tutun. Nefes verirken sol ayağınızı 90 derece sola döndürün.
Sonra aynı duruşu bu kez sol tarafa yapın.
Nefes alırken, sırtınızı düz tutarak doğrulun.
Nefes verirken, kollarınızı indirin.
Dik duruşa geri dönün ve derin nefes alıp verin, gevşeyin.
YARARLARI: Sindirimi geliştirmeye, iştah açmaya, bağırsakları çalıştırmaya ve kabızlığı gidermeye yardımcı oluyor. Bu duruşun düzenli yapılması; karın, bel ve kalça yağlarının giderilmesine katkıda bulunuyor.
ARDHA TİTALİ ASANA
Nefes alırken, sağ dizinizi bükün, sağ ayağınızı tutun ve topuğunuz göbeğinize yakın gelecek şekilde sol uyluğunuzun üzerine oturtun. Sağ elinizi sağ dizinizin üzerine koyun. Sol elinizle sağ ayağınızı tutun.
Nefes verirken, sağ bacak kaslarını gevşetin ve sağ dizinizi sağ elinizle yere doğru itin. Sağ dizinizi mümkün olduğu kadar yere yaklaştırın.
Nefes alırken, sağ dizinizi yerden kaldırın. Nefes verirken, sağ bacağınızı öne doğru uzatın ve başlangıç pozisyonuna dönün. Sonra aynı duruşu sol taraftan yapın.
YARARLARI: Bu asana, ayak bileklerini, dizleri, diz ve kalça eklemlerini esnetiyor. Meditasyon asanaları için iyi bir hazırlayıcı uygulama. Bağdaş kurarak rahat oturamayan kişilerin bu duruşu her gün sabah ve akşam yapmaları öneriliyor.
Yoga Eğitmeni: Özlem Karaöz-Yoga Academy
Fotoğraflar: Melih Özbek
Duruşların açıklamaları Yoga Uzmanı Akif Manaf’ın Asanalar-Duruşlar kitabından alınmıştır.
Devamı Formsante Dergisi Haziran 2010 Sayısında…