Diğer
    Ana SayfaSağlıkHer yaşta sağlıklı ve güzel bir gülümseme

    Her yaşta sağlıklı ve güzel bir gülümseme

    -

    Dişleriniz yüzünden suratı asık biri olduysanız üzülmeyin… Yetişkin ortodontisi ile en iyi görünüşe kavuşabilir, hiç çekinmeden hayata gülümseyebilirsiniz.

    Gülümsemek istiyor fakat dişlerinize yeterince güvenemiyorsanız yetişkin ortodontisinden yardım alabilir, her yaşta güzel dişlere sahip olmanın tadına varabilirsiniz. Ortodonti tedavisi yaşınızı sorun etmeden iyi yönde değişiminizi hedefliyor. Aynı zamanda bu tedaviyle diş ve diş etlerinin sağlığı da korunuyor. Ortodontist Barış Ünlü, diş eti problemleri tedavi edilmediğinde ortodonti problemlerinin daha kötü bir hal alabildiğini belirterek, “Bir kapanış bozukluğuna sahip olduğunuzda dişleriniz çapraşık olabilir, arasında geniş boşluklar görülebilir ya da birbirleriyle uyumsuz olabilirler. Çapraşık dişlerin temizlenmesi ve bakımı ise oldukça zor olabiliyor. Zaman içerisinde bu çapraşıklık diş çürüklerine katkı sağlayabiliyor, diş eti hastalıklarına ve hatta diş kayıplarına neden olabiliyor. Aynı zamanda kapanış bozuklukları diş yüzeylerinin anormal şekilde sıralanmasına, çiğnemede zorluklara, destekleyici kemik ve diş eti dokularına hasar verebiliyor. Dişlerin böyle zayıf bir biçimde dizilmiş olması çene eklemlerinde ağrılara da sebebiyet verebiliyor” diyor.

    Braket kullanmak
    Çoğu zaman braket (diş üzerine yapıştırılan parçalar) kullanımının sosyal hayatı zorlaştıracağı düşünülüyor. Oysa braketlerle neredeyse her şeyi yapabilirsiniz; şarkı söyleyebilir, dışarıda yemeğe çıkabilir ya da öpüşebilirsiniz. Ortodontist Barış Ünlü, “Metal braketler eskiden olduğunun aksine artık çok daha küçük üretilebiliyor. Daha az fark edilen braketler safir veya seramikten yapılıyor. Ayrıca bazı vakalarda lingual braketler (dişlerin arkasına yapıştırılan bir braket tipi) kullanılabiliyor. Dolayısıyla ortodontistiniz, bu tedavi opsiyonlarından hangisinin sizin için en iyi olduğunu söylüyor” diyor.
    Kullandığınız braket tipine göre bazı ayarlamalar yapmak gerekiyor. Örneğin buz çiğnemekten, karamel ve yer fıstığı yemekten uzak durmalısınız. Diş hekimize düzenli olarak gitmeye özen göstermeli ve bu ziyaretler sonrası dişlerinizin biraz hassaslaşacağını da dikkate almalısınız.

    Hayatınız için iyi bir gülümseme
    ● Her altı ayda bir mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız.
    ● Çocuğunuzun 7 yaşını geride bırakmadan önce ortodontik bir kontrolden geçmesine dikkat etmelisiniz. Burada eğer bir probleme rastlanırsa, ortodontistiniz tedaviye başlamak için en uygun zamana karar veriyor.
    ● Çocuğunuz 7 yaşını geride bıraksa da onu mutlaka ortodontik bir muayeneye götürmelisiniz. Her ne kadar erken bir muayene olağanüstü yararlı olsa da, birçok ortodonti hastası aktif tedavilerine 8 ile 14 yaşları arasında başlayabiliyor.
    ● Ortodonti terapilerinin yetişkinler için de yararlı olduğunu unutmamalısınız. Sağlıklı dişlere, kemiklere ve diş etlerine sahip hemen her yaştaki yetişkin, daha az görünür, estetik ve daha konforlu braketler ile tedavilere çok iyi yanıt verebiliyor.

    - Advertisement -

    Kimler braket kullanabilir?
    Barış Ünlü, “Muayenenin ardından, ortodontistiniz veya diş hekiminiz, ağzınıza ilişkin tanısal kayıtlar olarak, özel x-ray’ler, fotoğraflar ve dental modeller istiyor. Bu kayıtlar sonrasında; her bireyin kapanış bozukluğu birbirinden farklı olduğu için analiz yapılarak gülümsemenizi geliştirecek en uygun tedavi planı ayarlanıyor” diyor.

    Seninle Dergisi Kasım 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz