Hibiskus Çayı’nın faydaları neler? Nasıl hazırlanır?

Yeşil çaya rakip olan Hibiskus çayında kafein bulunmuyor. Peki, Hibiskus Çayı’nın faydaları neler? Hibiskus Çayı nasıl demlenir? Hibiskus çayı için tarifler nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Formsanté arşivinden derledik:

HİBİSKUS ÇAYI’NIN FAYDALARI NELER? *

Hibiskus çiçeğinin kurutulmasıyla elde edilen bu çay, A ve C vitaminlerinin yanı sıra vücuttaki demir seviyelerini de yükseltiyor. Antioksidan etkili bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sindirim sistemini çalıştırıyor. Dolayısıyla kilo verirken size iyi bir yol arkadaşı olmaya aday. (Formsanté 2015)

HİBİSKUS ÇAYI NASIL HAZIRLANIR? *

Dışarıda hazır satılanını alabileceğiniz gibi kurutulmuş hibiskus çiçeğine bir miktar zencefil, tarçın veya limon suyu katarak da hazırlayabilirsiniz. Bir bardak kaynar suya bir-iki çay kaşığı hibiskus yaprağı atın. 15 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Buzdolabında üç güne kadar tazeliğini koruyan bu çayı bol buzla tüketmenizi tavsiye ederiz.

METABOLİZMA HIZLANDIRICI HİBİSKUS ÇAYI  *


Metabolizma Hızlandırıcı Hibiskus Çayının tarifi ise şöyle:

Malzemeler:
1 tatlı kaşığı kadar hibiskus (büyük market ve aktarlardan kolaylıkla bulabilirsiniz, kan şekerini dengeleyici özelliği var ayrıca bitki çayına doğal kırmızı bir renk veriyor)
1 tatlı kaşığı kadar yeşil çay
1 adet çubuk tarçın
1 tutam (8-10 adet) kiraz sapı
1 çay kaşığı boyutunda taze zencefil

Hazırlanışı:
Malzemelerin hepsini karıştırın ve üzerine 2 su bardağı (400 ml) kadar sıcak su ekleyin. 7-8 dakika kadar demlenmesini bekleyin, daha sonra malzemeleri süzüp içebilirsiniz. Yeşil çayın demlenme süresi 3-4 dakika olduğu için, onu sonradan ekleyebilirsiniz.
Not: Metabolizma hızlandırıcı çayınızı tok iken içmeniz gerekiyor.

HİBİSKUSLA ALTERNATİF DİYET TARİF *

Malzemeler
2 yemek kaşığı hibiskus çayı
5 adet çilek
1/2 limonun suyu
3 yemek kaşığı bal
Maden suyu

Hazırlanışı
Çayı 500 ml sıcak su ile demleyip soğutun. Çilek, bal ve limon suyu ile birlikte blenderdan geçirin. Karışımdan bardağınıza dilediğiniz kadar koyup, üstünü sade maden suyu ile tamamlayın.

HİBİSKUS ÇAYIYLA FİT AYVA TATLISI *

Hibiskus çayının kullanıldığı diyet tatlılar da var. Hibiskus Çayı’nın eklendiği diyet ayva tatlısı tarifimize ilgili haberden bakabilirsiniz.

EN ETKİLİ 10 BİTKİ REÇETESİ *

Sizler için derlediğimiz ve bitkilerle yapılabilecek birbirinden farklı 10 tarif için ilgili haberimize bakabilirsiniz:

ARŞİVDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER

Tuzun yerine ne koysak?
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada yüksek tansiyon hastası olmayan kişilerde bile fazla tuz tüketiminin kan hücrelerine zarar verdiği ortaya kondu. Yemekleri çok tuzlu yiyenlerde kan hücrelerinin fonksiyonları bozuluyor ve bu da bağışıklık sistemini etkiliyor. İleri dönemlerde kalp, böbrek ve sinir sistemi problemlerine de yol açabiliyor. Tuz yerine tüketebileceğiniz baharatlar ise size sağlıklı bir hayatın kapısını aralıyor. İşte tuzun yerine geçecek baharatlar:

• Anason

• Biberiye

• Defne yaprağı

• Dereotu

• Fesleğen

• Kekik

• Kırmızı biber

• Kimyon

• Köri

• Rezene

• Tarçın

• Zencefil

Enerjiniz mi düşüyor?
Enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız, tahammülsüz ve sinirli olmaya başladıysanız, sorun magnezyum eksikliği olabilir. Memorial Wellness Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, enerji metabolizmasındaki çoğu enzim için önemli bir mineral olan magnezyumun vücut asit-baz dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğunu, kas ve sinir sisteminde etkin rol oynadığını belirtiyor. Sert kabuklu yemişler, kurubaklagiller, tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, çilek, ahududu, karpuz magnezyum depoları.

Stresinizi yiyerek azaltın
Evet, yanlış okumadınız. Stresinizi doğru besinleri yiyerek azaltabilirsiniz… Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, sağlıklı beslenirken stresten de korunabileceğinizi söylüyor. 

KOMPLEKS KARBONHIDRATLAR
Tüm karbonhidratlar mutluluk kaynağı olan serotonin salgılamamızı sağlıyor. Kendinizi iyi hissetmek için daha yavaş sindirilen tam tahıllı kahvaltı gevrekleri, yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratları seçin. Bu tür karbonhidratlar kan şekeri düzeyinizi korurken kendinizi de dengeli hissetmenize yardımcı oluyor. 

YAĞLI BALIK
Stresinizi kontrol altında tutmak için yağlı balıklarla arkadaş olun. Somon ve ton balığı gibi balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, stres hormonları artışını önlerken; kalp hastalığı, depresyon gibi duygudurum bozukluklarına karşı da korunmanıza yardımcı olabiliyor. Kendinizi iyi hissetmek istiyorsanız haftada en az iki kez yağlı balık tüketin. 

ISPANAK
Magnezyum deposu olan ıspanak stresin baş ağrısı, yorgunluk gibi etkilerini azaltıyor.

AVOKADO
Yüksek kan basıncını azaltmanın en iyi yollarından biri yeterli potasyum almak. Yarım avokado ya da bir orta boy muzda da fazlasıyla potasyum bulunuyor.

Formsanté – 2015 Eylül sayısı

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here