Diğer
    Ana SayfaSağlıkHPV cinsiyet ayrımı yapmıyor!

    HPV cinsiyet ayrımı yapmıyor!

    -

    Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV’nin sadece sizi değil, partnerinizi de tehdit ettiğini biliyor muydunuz? Virüsten korunmak ve erken teşhis ile tedavi şansını kaçırmamak için birlikte hareket etmenizde fayda var.

    Dünyada her yıl 500 bin kadında tanısı konulan ve rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan Human Papiloma Virüs (HPV), son 10 yılda daha fazla yetişkine hatta yeni doğan bebeklere bulaştı. Her gün yeni tiplerinin bulunmasıyla birlikte, günümüzde yaklaşık 120 adet HPV tipi bulunuyor ve yaklaşık 30 tanesinin kanserojen olduğu biliniyor. Elab Laboratuvarları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytaç Keskineğe, “HPV üzerine yapılan araştırmaların çoğu kadınlar üzerine odaklı. Oysa HPV virüsünün erkeklerde de çok ciddi hastalıklara zemin hazırladığı artık biliniyor.

    Erkeklerin daha çok virüsün bulaşmasında ve taşınmasında rol oynasa da genital bölgede kanserlere ve siğillere neden olabiliyor. ABD’de yapılan bir çalışmaya göre cinsel olarak aktif erkeklerin ortalama yüzde 50’sinde hayatı boyunca en az bir kez HPV enfeksiyonu görülüyor” diyor. Dünyanın birçok ülkesi ile aynı anda Türkiye’de de ilk kez kullanılan “Tam Sekans Analizi” ile virüsün varlığını kesin olarak saptamak mümkün oluyor.

    HPV HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
    Belirtileri nelerdir?
    HPV, genellikle genital bölgede siğillerle kendini belli ediyor. Bazı durumlarda hiçbir belirti olmadan da HPV enfeksiyonu görülebiliyor.

    - Advertisement -

    aralik-2012-saglik-resim-2Genital siğil nedir?
    Penis, testis, anüs veya kasıklarda bir veya birden fazla siğil, pütür veya kabarcık şeklinde görülüyor. Siğiller, ciltten kabarık, üstü düz veya pürüzlü olabiliyor. Genellikle ağrı veya acıya sebep olmayan genital siğiller, cinsel temastan 2-8 hafta sonra ortaya çıkıyor.

    HPV nasıl bulaşıyor?
    HPV virüsü ciltteki küçük çatlaklardan vücuda giriyor ve yüzde 90-95 ihtimalle bağışıklık sistemi tarafından yok ediliyor. Yüzde 10’luk grupta virüs uzun zaman yine uykuda kalıyor ve vücut direncinin kırıldığı durumlarda aktif hale geçiyor.

    HPV virüsü bulaşıp bulaşmadığı nasıl öğreniliyor?
    Genellikle belirti vermediği için ancak şüpheli durumlarda yapılan tarama testleriyle tanı konuluyor. Genital bölgede bir lezyon görüldüğü zaman mutlaka doktora başvurulması öneriliyor. Erkeklerin, eşlerinin yıllık pap smear testi yaptırması gibi düzenli muayene olması erken tanı ve tedavide fayda sağlıyor.

    Tanıda hangi test yöntemi kullanılıyor?
    Lezyondan, lezyonun olmadığı durumlarda da genital bölgeden özel bir şekilde alınan smear örneği ile test yapılıyor. Türkiye’de ilk kez kullanılan Tam Sekans Analizi ile kesin sonuç alınıyor. Bu sistem, toplam 95 HPV tipinin incelenmesini ve yanılma payı olmadan tanı konulmasını sağlıyor. Testin iki partnere de uygulanması öneriliyor.

    HPV nasıl tedavi ediliyor?
    Lezyon olduğu saptanan kişilerde tedavi olarak genelde siğiller yakılıyor. Siğilleri dondurma, cerrahi müdahaleyle çıkarma ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etme seçeneği de var.

    HPV’den nasıl korunulabilir?
    Cinsel açıdan aktif olan neredeyse tüm insanlar, HPV enfeksiyonu kapma riski taşıyor. Tek eşlilerde enfeksiyon riski daha az. Prezervatif kullananlarda ise enfeksiyon daha az görülmekle birlikte tam bir korunma sağlanamıyor. Kadınların korunması için 9-26 yaş arasında, altı ay içinde üç doz olarak uygulanan HPV aşısı yöntemi bulunuyor.

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz