Sakın korkmayın ama şu anda içinizde onlarca anarşist dolaşıyor. Bu anarşistler yüzünden bazen kilo alıyor, bazen de terk ediliyorsunuz. Oysa ki bir nevi iç ses olan bu anarşistlere kulak verdiğiniz takdirde hayatınızın tıkanık noktaları çözüme kavuşacak…
Yeni yıla yeni kararlar ile girmiştiniz. Kilo verecektiniz, daha düzenli bir insan olacaktınız, artık işe hiç geç kalmayacaktınız, daha az para harcayıp daha çok tasarruf yapacaktınız… Ne oldu? Yeni yıla girdik ama siz bu konuda adım bile atmadınız mı? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Birçok insan hedeflerine bir türlü ulaşamamaktan yakınıyor; sağa bakıyor, sola bakıyor ama bir türlü nedenini bulamıyor. O zaman şimdi bir de kendi içinize bakın… İçinizde çeşitli sebeplerle sizi hedeflerinizden alıkoyan bir sürü anarşistin dolaştığını fark edeceksiniz. Kendinizden önce hep başkalarını düşünmenize neden olan fedakarlık anarşisti mi ararsınız, bir türlü doymayan mükemmeliyetçilik anarşisti mi; ne ararsanız var. Tıpkı çok uluslu bir ülke gibi içinizde konuşup duruyorlar ve siz onları dinleyip ihtiyaçlarını karşılamadığınız sürece hayat boyu başınıza bela oluyorlar. Psikolojik Gelişim Danışmanı Nur Meriç, içimizdeki anarşistlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
Diyete başladınız. Planınız hazır, şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan uzak duracak, haftada en az üç gün egzersiz yapacaksınız. İlk günler her şey yolunda gidiyor ama bir gün geliyor ve tam öğle yemeği siparişinizi verirken içinizden bir ses “Ye gitsin, bir kereden bir şey olmaz” diyor. O gün onu dinleyip yediğiniz bol tereyağlı döner, ne yazık ki sonun başlangıcı oluyor. Bir sonraki diyet macerasına kadar onun istediğini yemeğe devam ediyorsunuz. Kimin mi? İçinizdeki anarşistin… Üstelik o sadece bir tanesi… Güzel bir ilişkinin tam ortasında terk edilme korkusu yaşayan anarşistiniz yüzünden, ilişkinin aniden bitmesine neden olabilirsiniz. Ya da onay isteyen anarşist yüzünden hayatınızın her alanında onaya muhtaç hale gelebilirsiniz.
Herkesin anarşisti başka
İçimizdeki anarşistlerin, ön ergenlik ve ergenlik dönemindeki referans yapılarına bağlantılı olarak geliştiğini, ailenin verdiği bilgilerle şekillendiğini belirten Nur Meriç, “Yetişkinlik döneminde hayatımızda bir şeyler ters gitmeye başladığında, dönüp dolaşıp hep aynı döngüleri yaşadıkça içimizdeki diğer yanlarımızı fark etmeye başlıyoruz. ‘Keşke yapmasaydım, keşke öyle söylemeseydim’ demeye başladığımızda içimizde anarşist bir taraf olduğunu ve hayat kalitemizi bozduğunu fark etmemiz gerekiyor” diyor.
Yazının bu bölümüne geldiğinizde “Galiba benim de anarşistlerim var, hayatımdaki döngüleri bir türlü değiştiremiyorum. Ne yapmalıyım?” diyorsanız Nur Meriç sizi şöyle yanıtlıyor; “Öncelikle onun varlığını kabul ederek onu yasallaştırmanız gerekiyor. Eğer onu kabul eder, karşınıza alır onunla konuşur ve ihtiyaçlarını fark etmeye çalışırsanız o da sizi sabote etmez. Önce kendinize şu soruları sorun: Nerede hata yapıyorum, yaşamımda hep aynı döngüler mi var, bu durumda benim sorumluluğum nedir? Yaşadığınız olayların nedeni ile fazla ilgilenmeyin. Nedenine fazla takılırsanız daha derin sorunlara sürüklenirsiniz. İşin bu kısmını uzmanlara bırakın. Siz sadece çözüm üretmeye odaklanın.”
Fedakarlık anarşisti
Feda ve kar kelimelerine dikkat… Bu anarşist sevilmek ve değer görmek için sürekli rüşvet (feda) veriyor. Ancak istediği karı elde edemeyince ya kendini yıpratıyor ya da karşı tarafı cezalandırmak için bir intikam meleğine dönüşüyor.