İftar sonrası atıştıracak bir şeyler mi arıyorsunuz? Gelin sağlıklı seçeneklere bir göz atalım. Diyetisyen Ceren İşeri Yolaçan, hem iftar sonrası hem de günlük yaşantımızda yiyebileceğimiz hafif ve sağlıklı 4 tarif hazırladı.
Dikkat!
Hazırladığınız tarifler sağlıklı ve düşük kalorili de olsa büyük porsiyonlar tüketmek ağırlık artışına sebep olabilir. Yeni tarif deneme sıklığını haftada 1-2 günle sınırlandırmaya ve tükettiğiniz miktarları kontrol etmeye özen gösterin.
ÇİLEKLİ DONDURMA TARİFİ
(1 porsiyon 83 kalori)
Malzemeler (2 kişi için):
20 adet orta büyüklükte çilek
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı:
Çilekleri blenderden geçirip püre haline getirin, daha sonra yoğurt ve balı ilave edin. Hazırladığınız karışımı bir kaba alarak buzluğa koyun. Yarım saatte bir karıştırarak 4-5 saat kadar dondurun. Servis yaparken taze meyve dilimleri ve nane ile süsleyebilirsiniz.
Not: Çilekleriniz yeterince tatlıysa balı ilave etmeyebilirsiniz!
YULALFLI KURABİYE
(1 kurabiye 48 kalori)
Malzemeler (14 kurabiye için) :
- 1 su bardağı lor peyniri
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı yulaf
- 1 yumurta
- 8-10 zeytin
- Dereotu
- Tuz
- Karbonat
- Çörekotu
Hazırlanışı:
Yulafı rondodan geçirin. Dereotunu ince ince doğrayın. Sonra bir kapta lor peyniri, yoğurt, yumurta ve zeytinyağını karıştırın. Daha sonra yulafı, karbonatı, tuzu, zeytinleri ve dereotunu ekleyin. Kurabiye hamurundan bir yemek kaşığı yardımı ile ceviz büyüklüğünde parçalar alın, tepsiye yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
HURMALI TAM BUĞDAYLI KURABİYE
(Bir kurabiye yaklaşık 110 kalori)
Malzemeler (10 kurabiye için):
- 8 hurma
- 8-10 fındık
- 2-3 ceviz
- 8 yemek kaşığı tam buğday unu
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tarçın
- Kabartma tozu
- Vanilin
Hazırlanışı:
15-20 dakika sıcak suda beklettiğiniz hurmaları rondodan geçirin. Fındık ve cevizleri küçük parçalara ayırın ve tüm malzemeleri karıştırın. 170 derecede ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin.
EV YAPIMI GRANOLA BAR
(1 dilim 109 kalori)
Malzemeler:
- 2 kuru incir
- 2 kuru erik
- 3 kuru kayısı
- 3 hurma
- 2 muz
- 10 badem
- 10 fındık
- 2 ceviz
- 1 yumurta
- 2 su bardağı yulaf
Hazırlanışı:
Ceviz, badem ve fındığı rondodan geçirin. Başka bir kapta muzu ezin, kuru meyveleri küçük küçük doğrayın. Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, yumurtayı da ilave edip yoğurun. Hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın ve bir parmak kalınlığına gelene kadar yayın, dikdörtgen parçalar kesin. 175 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika (kızarıncaya kadar) pişirin.