Sarı kanat, levrek, mezgit… Balıklar lezzetleriyle bizi baştan çıkarırken, içerdikleri zengin mineral ve vitaminlerle de sağlığı soframıza taşıyor. Lezzetli balık yemekleri ise, iftar sofraları için en ideal alternatif olarak tüm beslenme uzmanlarınca öneriliyor.
| |
Malzemeler (4 kişilik): 400 gr balık filetosu, 20 gr tereyağı, 1 adet arpacık soğan, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 500 ml sıcak su, 1 adet kabak, 1 adet havuç, 100 ml çiğ krema, 50 gr ançuez krem, tuz, karabiber, limon suyu.
Hazırlanışı: Arpacık soğanını küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları temizleyip, kıyın. Havuç ve kabağı ince ince dilimleyin. Balık filetolarını küçük parçalar halinde kesin. Tereyağını tencerede eritip, arpacık soğanını, zar şeklinde doğranmış biberi ve ince kıyılmış sarımsakları kavurun. Sıcak suyu tencereye dökün, bir taşım kaynatıp, sebzelere (kabak, havuç) ekleyin. 4-5 dakika pişirdikten sonra sebzeleri kepçeyle tencereden alın. Çiğ krema ve ançuez kremini balık suyuna ilave ettikten sonra mikser yardımıyla köpürtün. Balık parçalarını çorbaya ilave edin ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin. Sebzeleri tekrar çorbaya kattıktan sonra tüm malzemeyi tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. 10 dakika daha pişirip, sıcak servise sunun.
1 Porsiyon: 515 kalori, 40 gr yağ
Hazırlama süresi: 25 dakika
DENİZ ÜRÜNLERİ SPAGETTİ
Malzemeler (4 kişilik) : 200 gr yassı spagetti, 200 gr dilimlenmiş ahtapot, 200 gr temizlenmiş karides, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 küçük zencefil, 1 tatlı kaşığı dijon hardalı, 1 yemek kaşığı yeşil limon suyu, yarım tatlı kaşığı şeker, 1 adet domates, 1 diş sarımsak, dörtte bir demet roka, 2 yemek kaşığı siyah zeytin (dilimlenmiş), tuz, karabiber, 1 adet kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı balsamik sirkesi, servis için frenk soğanı.
Hazırlanışı: Deniz ürünlerini soğuk suyla yıkadıktan sonra kevgirde bekletin. Spagettiyi tuzlu kaynar suyun içinde haşlayıp, süzgeçten geçirin. 1 yemek kaşığı zeytinyağını spagettinin üzerine döküp, harmanlayın. Çekirdeklerini çıkarıp, zar şeklinde doğradığınız domates, kırmızıbiber ve kabuğunu soyduğunuz sarımsağı ince ince kıyın. Rokayı sudan geçirdikten sonra iri iri doğrayın. Deniz ürünlerini, kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile geniş bir tavada 4-6 dakika çevirin. Domates ve siyah zeytinleri ilave edip, deniz ürünleri pişinceye dek kavurun. Ardından ocaktan alın ve tüm malzemeyi tuz ile karabiberle baharatlandırdıktan sonra soğumaya bırakın. Spagetti ile rokayı harmanlayın, balsamik sirkesiyle tatlandırıp, derin bir tabağa alın. Deniz ürünleri ve kokteyl sosunu karıştırın. İsterseniz frenk soğanı ile servis edebilirsiniz.
Kokteyl sosu için: Kabuklarını soyduğunuz zencefili kıyın. Hardal, limon suyu ve şekeri derin bir kapta karıştırdıktan sonra, üzerine tuz serpiştirin.
1 porsiyon: 390 kalori, 14 gr yağ
Hazırlama süresi: 25 dakika
Daha fazla tarif için Formsante’nin 2007 Eylül sayısına bakabilirsiniz…