Bebek bekleyen annelerin en önem verdikleri konulardan biri tarama testleridir. Çünkü “Acaba bebeğim sağlıklı mı? Yeterince büyüyor mu? Ona bir hastalık geçirir miyim?” gibi sorulara yanıt aranır. Bunların en başında gelen testlerden biri de hamilelikte ikili testtir. Peki ikili test nasıl yapılır? Aç karnına mı, tok karnına mı yapılır?
İKİLİ TEST NASIL YAPILIR?
11-14’üncü haftalar arasında annenin ikinci doktor ziyareti ve İkili Test gerçekleşiyor. Bu ziyarette bebeğin ultrasonografik olarak organları ölçülüyor ve annenin kanında da iki maddeye bakılıyor. Sonuçlar bilgisayar ortamına aktarılarak risk oranları belirleniyor. Bu sonuçta annenin yaşı, coğrafi kökeni, bebeğin ense derisi kalınlığı, burun kemiğinin varlığı, karın duvarının kapalı olması, kalpte dört odanın gözükmesi, el ve ayakları ile mide ve idrar torbasının gözlemlenmesi, kafa içinde beynin kelebek kanadı görüntüsünün alınması, kalp damarlarından geçen kan hacminin ölçülmesi gibi bilgiler de göz önüne alınarak bebeğin kromozom hastalıkları ile ilgili risk yüzdesi hesaplanıyor.
İKİLİ TEST AÇ KARNINA MI, TOK KARNINA MI YAPILIR?
İkili tarama testinde kanın aç karnına, tok karnına veya günün hangi saatinde verildiği fark etmez yalnız ultrasonun yapıldığı gün verilmesi gerekir.
HAMİLELİKLE İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER
- Anne karnında down sendromu belirtileri neler? Ne zaman, nasıl anlaşılır?
- Hamilelikte ay ay yapılacak tarama testleri ve tahliller
- Hamilelikte tarama testlerinin önemi
- Hamilelikte mide yanması neden olur? Nasıl geçer?
- Hafta hafta hamilelik