Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsİmmun plazma nedir? Plazma tedavisi nasıl yapılır?

    İmmun plazma nedir? Plazma tedavisi nasıl yapılır?

    -

    Koronavirüs’e yakalanan hastaların umudu olan ve son günlerde adını sıkça duyduğumuz bir yöntem olan İmmun (Konvelesan) plazma tedavisi ile merak edilen soruları İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhun Bozkurt 
    ve Dr. Öğretim Üyesi Başak Adaklı Aksoy yanıtladı. Peki, İmmun plazma tedavisi nedir? Nasıl uygulanır? Tedavi için gerekli koşullar nelerdir? Gelin detaylarına birlikte göz atalım…

    İMMUN (KONVELESAN) PLAZMA TEDAVİSİ NEDİR?

    Yanıt: Bir hastalığı atlatarak iyileşmiş kişilerden o hastalık virüsü yada bakterisine karşı vücudun ürettiği antikor denen maddeleri içeren kanın hücre içermeyen sıvı kısmının aynı hastalığı geçiren kişilere tedavi amaçlı verilme işlemidir.

    NASIL UYGULANIR?

    Yanıt: Hastalığı geçirmiş iyileşmiş ve kan verme koşullarına uygun kişilerden aferez yöntemi denen özel bir yöntem ve bir makine aracılığı ile hastanın kanının işleme tabi tutulması ve elde edilen plazma dediğimiz kanın hücre içermeyen sıvı kısmının hastaya damar yoluyla verilmesi şeklinde uygulanır.

    TEDAVİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR NELERDİR?

    Yanıt: Sağlık Bakanlığımız şimdilik bu işlemi yoğun bakım yada hastanede yatan ağır hastalar için uygulanmasını uygun görmüştür.

    - Advertisement -

    Vericiler için istenilen koşullar ise şunlardır:

    1. Gönüllü vericinin bu hastalığı klinik ve laboratuar olarak geçirdiği ve bağışıklık kazandığının tespit edilmesi
    2. Genetik çalışmalar ile bu virüsün gönüllü vericinin vücudunda olmadığının gösterilmesi
    3. Gönüllü vericinin bu hastalığa karşı bağışıklığının oluştuğunun göstergesi olan bir antikor olan immunglobulin G (IgG) pozitifliğinin oluşması ve bunun laboratuvar yöntemlerle gösterilmesi
    4. Gönüllü vericinin kan ürünü vermeyi gerektiren koşullara uygun olması

    TÜRK KIZILAYI’NIN BAŞLATTIĞI PLAZMA BAĞIŞI NASIL OLACAK?

    Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık, Sağlık Bakanlığının immün plazma tedavisinde daha önce Covid-19 tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılmasını amaçlıyor.

    Bu sayede de kan plazması ile kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesi hedeflendiğini belirtti. Söz konusu plazmada yer alan ‘immünglobulin’ denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısı çeken ve durumu giderek kötüleşen hastalarda tedavi edici özellik taşıyor.

    Covid-19 tanısı pozitif çıktıktan sonra uygulanan tedavi sürecini olumlu yönde atlatan ve iyileşerek taburcu olan 18-65 yaş aralığındaki kan verme özelliklerini taşıyan vatandaşlardan plazma bağışı alınacak.

    Daha önce Covid-19 salgınına yakalanan ve süreçten iyileşerek ayrılan hastaların kan bağışından önce 14 gün beklemeleri gerekecek. Plazma bağışında bulunacak vatandaşın öncelikle tekrar test yaptırması ve bu testin negatif sonucu göstermesi gerekecek.

    Aldığı raporla birlikte Türk Kızılayın aferez bağış noktalarına gidecek bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılacak ve beyanı ile onam formu alınacak.

    KIZILAY’IN BAŞLATTIĞI İMMUN PLAZMA KLAVUZU

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz