Diğer
    Ana SayfaGüzellikİnatçı cilt lekelerinden korkmayın

    İnatçı cilt lekelerinden korkmayın

    -

    Çeşitli nedenlerle cildimizde oluşan lekeler için her geçen gün yepyeni yöntemler geliştiriliyor. Bunlardan biri de maske ve peeling yöntemi. Bu yöntemin nasıl uygulandığını izlemek için İspanya’ya gittik, tedavi sürecini de uzmanlara sorduk.

    İspanya’da küçük bir eczane dükkanında başlayan yolculuğunu, Mesoestetic markasını kurarak devam ettiren Joan Carlos Font’un hikayesini dinlemek için Barselona’ya gittik. Font’un hikayesi eczanesinde yaptığı leke kremleriyle başlıyor. Günümüzde en yaygın cilt problemlerinden biri olarak ilk sıralarda yer alan leke sorunlarının tedavisinde geliştirdiği leke maskesi yöntemi ile adından söz ettiren Font’un ağır ve hafif lekeler için geliştirdiği maske ve peeling ürünleri bulunuyor. Bu yöntemleri İspanya’da bize eşlik eden üç Türk uzmana sorduk.

    Dr. Şerafettin Saraçoğlu

    LEKELER NEDEN OLUŞUYOR?

    Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu lekelerin oluşma sürecini özetledi: “İnsan derisi rengini bir pigmente borçludur. Melanin adı verilen bu pigmentler melanasom adı verilen organellerde toplu olarak derinin üst katman hücrelerinde bulunuyor. Derimizi ve dolayısıyla bizi güneşin olumsuz etkilerinden korumakla görevli. Bu önemli rolü yaparken yıllar içerisinde güneşin kronik etkilerine maruz kalmaktan, ırksal mirastan, hormonsal değişimlerden, ilaç ve kozmetik ürünlerin kullanımından dolayı ciltte farklı lekelenmeler oluşabiliyor. Bu etki yıllar içerisinde artıyor. Bunun temel etkeni yani sorumlusu olan güneşi hayatımızdan tamamen çıkartma şansımız maalesef yok. Fakat oluşan olumsuz etkileri gidermede farklı tedavi ve korunma yöntemleri ile çözümler sunabiliyoruz.”

    LEKELER NASIL GİDERİLİYOR?

    - Advertisement -

    Ciltte bulunan aşırı birikmiş boyar maddenin uzaklaştırılması deri pigmentasyon tedavisinin temelini oluşturuyor. Bu amaçla uzun yıllardır birçok farklı deri soyucu teknik kullanılıyor. Fakat sadece biriken boyar madde olan melaninin deriden uzaklaştırılması deri lekelerinin kontrolü için yeterli olmuyor. Aynı zamanda deride melanin üretiminin kontrolü, birikmiş oksidasyon ürünlerinin azaltılması ile lekelenmenin kontrol altına alınması gerekiyor. Uz. Dr Saraçoğlu, leke tedavisinde kullandığı iki yöntemi açıkladı: “Dermamelan ve Cosmelan tedavi sistemi tüm mekanizmaları içeren bütünsel bir çözüm sunmaya yardımcı oluyor. Bu yöntemler ile en sık karşılaştığımız pigment sorunları olan melazma, güneşe bağlı lentigo, güneş lekesi, yaralanma sonrası pigmentasyonlar gibi geniş bir yelpazedeki sorunlara tedavi sağlayabiliyoruz. İki yöntem arasındaki ana fark ürünün yoğunluğuyla ilişkili. Maske yöntemi daha yoğun bir içeriğe sahip. Bu nedenle daha hafif lekelenmeler ve cildi gençleştirme talebi olanlarda peeling, daha ciddi lekelenmesi olanlarda ise maske sistemini tercih ediyoruz. Dermamelan sistemi klinikte bir maske uygulamasıyla başlıyor. Ardından evde devam eden krem formundaki ilacın farklı sıklıklarda sürülmesi ve nemlendirici, güneş koruyucu ilaveli koruma teknikleriyle devam ediyor. Maske uygulamasından sonraki ilk iki gün kızarıklık, yüzde şişme ile güneş yanığından sonra ortaya çıkana benzer gerginlik hissi gözleniyor. Bu durum uygulanan yatıştırıcı nemlendiricilerle hızla geriliyor. Üçüncü günden itibaren ise deride soyulma etkisi ön plana çıkıyor.”

    Dr. Osman Baş

    PEELING YÖNTEMİ NASIL YAPILIYOR?

    Medikal Estetik Hekimi Dr. Osman Baş da hafif lekelenmelerde uygulanan peeling yöntemini anlattı: “Epidermis cildin en dış ve yüzeyel tabakasıdır. Mukozalar hariç tüm vücudu kaplıyor ve güçlü bir koruyucu tabaka oluşturuyor. Kendini yaşam boyu yenileme özelliği sayesinde, hasarlandığında yenilenerek dış faktörlerden gelebilecek tehditlere karşı vücudumuzu koruyor. Epidermis, medikal estetik tedavilerde ve kozmotolojide önemli bir tabakadır. Birçok kozmetik ürün epidermisin bütünlüğü ile görünümünü korumak ve onu güzelleştirmek için yapılıyor. Cosmelan; deride, epidermis tabakasında bulunan melanositlerde melanin üretimini azaltarak, pigmentasyonu baskılayan enzimatik peeling yöntemi. Bu her tür cilt tipine, her mevsim uygulanabiliyor. Tedavi sırasında hastalar aktif yaşamlarına ve iş hayatlarına rahatlıkla devam edebiliyor. Orta ve hafif olgularda peeling yöntemi yeterli olurken, daha ağır ve inatçı olgularda daha yoğun ve güçlü etkiye sahip olan maske uygulaması tavsiye ediliyor. Ayrıca, tedavi sırasında ve sonrasında çok sık ve titiz bir şekilde güneş koruyucular kullanılmalı. Sauna, buhar banyosu, solaryum ve güneş banyosu kesinlikle yapılmamalı. Lazer epilasyon, kimyasal peeling gibi tedavilerden de kaçınılmalı. Fondöten gibi makyaj ürünleri ise soyulma bitene kadar, yaklaşık bir ay sürülmemeli.”

    Dr. Demet Akpolat

    LEKE MASKESİ NASIL UYGULANIYOR?

    Dermatoloji Uzmanı Dr. Demet Akpolat, maske tedavilerinin nasıl uygulandığını anlattı: “Kişiye özel paketler içerisinde maske, devam kremi, melan 130 güneş koruyucu ve melan recovery nemlendirici bulunuyor. Cilt degredasyon solüsyonu ile temizlendikten ve kuruduktan sonra, maske uzman doktor tarafından tüm cilde uygulanıyor. Uygulama sonrası yaklaşık 30 dakika maskenin kuruması için mimik hareketleri yapmadan hastanın beklemesi isteniyor. Kişinin cilt tipine, lekenin yerleşim derinliğine ve lekenin var olma süresine göre maske 8-12 saat süre ile cilt yüzeyinde kalıyor. Belirlenen süre sonunda ılık su ile yıkanarak çıkartılıyor. Bekleme süresi dolup maske yıkandıktan sonra, ilk 48 saat kişinin cilt tipine göre değişen oranlarda kızarıklık ve ödem görülebiliyor. Genellikle 24. saatin sonunda kızarıklık ve ödem gerileyerek, yerini soyulmaya bırakıyor. Söz konusu soyulma acı veren, akıntılı, sulantılı bir süreç değil; pullanma şeklinde bir soyulma oluyor. Bu dönemde bol nemlendirici ve güneş koruyucu kullanarak taze cildi korumak önemli. Yedinci günün sonunda soyulmalar ve kızarıklık geriledikten, cilt bütünlüğü sağlandıktan sonra devam kremi kullanılmaya başlanıyor. Üçüncü haftanın sonunda lekelerde gerileme, ciltte canlılık, parlaklık, ince kırışıklıklarda azalma görülüyor. Devam kremi altı ay süre ile kullanılıyor, bazı durumlarda kullanım süresi uzatılabiliyor.”

    Hazırlayan: Ruken Akbay Gürtaş



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz