Dış görünümünüz üzerinde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, sarı, lekeli dişlerle asla iyi görünemezsiniz. Hem ağız sağlığınız hem de görünüşünüz için evde kullanabileceğiniz ürünlerin yanı sıra diş beyazlatma işlemiyle inci gibi dişlere sahip olabilirsiniz.
Günlük tüketilen çay, kahve ve sigara gibi maddeler dişlerde kalıcı sarı lekeler oluşturarak rahatsız edici bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kışlaoğlu Estetik Merkezi’nden Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş beyazlatma yöntemiyle dişlerde oluşan sarı lekelerden kurtulup bembeyaz bir gülüşe kavuşabileceğinizi anlatıyor.
Diş beyazlatma yöntemi, soğuk ışık altında bir saat gibi bir süreçte dişlerin üzerine sürülen özel beyazlatıcı jelle dişlerin içindeki prizmalar arasında birikmiş olan leke yapıcı artıkların temizlenmesiyle gerçekleştirilen işleme deniyor.
Diş Beyazlatma (Bleaching) nedir, nasıl yapılıyor?
Dişlerdeki sarılık ya genetik olarak insanda vardır ya da ilerleyen yaşla beraber ve yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişebilir. İki farklı beyazlatma yöntemi var. Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemi. Diş hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılıyor. Bu kalıbın içerisine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştiriliyor. Günde ortalama dört-altı saat takılması gerekiyor. İkincisi ise muayenehanede uyguladığımız beyazlatma işlemi; dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde “hidrojen peroksit” yani oksijenli su veya türevi “karbamid peroksit”li jeller kullanılıyor. Bu maddeler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulamada dişeti ve dokular özel koruyucularla korunduğundan zarar görmüyor. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişiyor.
Yan etkisi var mı?
Beyazlatma işlemi herkese uygulanabiliyor. Kolay ve zahmetsiz bir işlem. Ev tipi beyazlatmada jelin kontrolsüz olarak diş etine teması diş etlerinde tahrişe neden olabiliyor, bu nedenle taşan jelin temizlenmesi gerekiyor. Lazerle diş beyazlatmada ise uzman bir diş hekimi tarafından uygulama yapıldığında herhangi bir yan etkisi söz konusu değil.
Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Diş beyazlatma işleminde kullanılan etken malzeme çok önemli. Diş hekiminizin önerdiği sistemi kullanmalısınız. Dışarıda marketlerde satılan ürünler diş ve çevre dokulara zarar verebiliyor.
Tedavi süresi ne kadar?
Ev tipi diş beyazlatma işlemi ortalama beş gün sürüyor. Muayenehanede yaklaşık bir saatte uygulanan lazerle diş beyazlatma işleminde ise sonuç hemen alınıyor.
Ne kadar süre dayanıyor?
Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz oluyor. Ancak dişlerinizin yeniden sararmasını ve lekelenmesini istemiyorsanız çay, kahve, sigara ve türevleri, çikolata, salça, ketçap gibi boyalı gıdalar, renkli ve asitli içecekler, kırmızı şarap tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı hatta kullanmaktan kaçınmalısınız. Alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak beyazlık uzun süre korunabilir. Yine de bu süreçte beyazlatıcı diş macunları ile tedavi desteklenebilir. Altı ayda bir diş hekiminizi kontrol amaçlı ziyaret ettiğiniz takdirde, diş sağlığınızı korumakla beraber rengi ile ilgili uygulamalar da yaptırıp ömür boyu sağlıklı ve bembeyaz dişlerle gönül rahatlığıyla gülebilirsiniz.
✎ Deran ÇETİNSARAÇ
Formsanté Dergisi Mayıs 2013 Sayısı