Diğer
    Ana SayfaBeslenme & Diyetİnternetten gıda alırken neye dikkat etmeli?

    İnternetten gıda alırken neye dikkat etmeli?

    -

    Çarşıya pazara gitmeye vakit bulamayanların sıklıkla tercih ettiği internetten mutfak alışverişini yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Örneğin yumurta satın alırken paketin içerisinden saman çıkması aslında olmaması gereken bir durum…

    Gözümüzle görmeden, elimizle dokunmadan, burnumuza yaklaştırıp kokusunu almadan pazar alışverişi yapar hale geldik. Artık mutfağımıza giren gıdaları internet üzerinden alıyoruz. Peki internetten aldığımız her ürün sağlıklı mı? Bu ürünler bize gelene kadar hangi koşullara veya etkilere maruz kalıyor. İşte aklımıza takılan tüm soruları Bergama’da yer alan Hasanbey Çiftliği’nin yönetim kurulu başkanı, aynı zamanda ziraat mühendisi olan Arzu Şentürk Salık’a yönelttik.

    İNTERNET ÜZERİNDEN GIDA ALIŞVERRİŞİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
    İnternet üzerinden gıda alışverişi yaparken en önemlisi üretim aşamalarının ne kadar kontrol edilebilir olması. Kim tarafından, ne zaman, nasıl, hangi hammaddelerle ya da hangi koşullarda üretim yapıldığının cevabını, sizi ikna edecek şekilde alıyor olmalısınız. 

    SÜT, PEYNİR, YOĞURT; BU ÜRÜNLERIN ÜRETİMİYLE İLGİLİ NASIL BİLGİ SAHİBİ OLURUZ?
    Süt ve süt ürünlerinde en çok dikkat edilmesi gereken çiğ sütten bulaşabilen Brusella ve tüberküloz gibi hastalıklar. Pastörize süt ve çiğ süt tüketimi hakkında birçok karmaşa var akıllarımızda. Şöyle ki, aldığınız çiğ sütün hangi hayvandan sağıldığını, o hayvanların hastalıklardan arındırılmış olduğunu bilemiyorsanız ve bunu takip edip öğrenmiyorsanız kesinlikle pastörize süt tüketin. Çünkü hangi şartlar altında sağım yapılmış, hangi hayvanda ne hastalığı var bilmediğiniz bir yerden içmiş olacağınız çiğ süt başınıza işler açabilir. Bu yüzden yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmiş sütün içinde tüm vitaminler ölüyor. “Hiçbir faydası yok, içmeyin” deseler de, nasıl üretildiğini bilmediğiniz, sorgulayamadığınız çiğ sütten çok daha sağlıklıdır çünkü size hiçbir hastalık bulaştırmayacağını bilirsiniz. Fakat bugün ülkemizde sayısı 200’lere yaklaşan ari çiftliklerden (hastalıklardan arındırılmış, belirli dönemlerde devlet tarafından habersizce denetim yapılan çiftlikler) alacağınız çiğ sütün tadına da, yağına da, vitaminine de doyum olmaz. Bu şekilde yönetilen çiftliklere ulaşma imkanınız varsa afiyetle çiğ süt tüketebilirsiniz.

    - Advertisement -

    ÜRÜNLERİN PAKETLENMESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?
    Ürünleri paketlerken kullanılan ambalajın gıda ürünlerine uygun olması ve çevreye duyarlı olması çok önemli. Yumurta örneğini verecek olursak; yumurta kabuğu nefes alan canlı bir tabakadır aslında ve bulunduğu ortamdaki bakterileri geçirebilir. Bu yüzden saman gibi bünyesinde bakteri tutabilecek ya da gıdaya uygun olmayan boyalar içeren materyallerle kesinlikle ambalajlanmamalı.

    DOMATESİN ÜZERİNDE ARI ETİKETİ BULUNMASI NEYİ İFADE EDİYOR? Domatesteki arı etiketi arı ile dölleme yapılmış, hormon kullanılmamış anlamına geliyor. Açık tarlada yetiştirilen ürünlerde rüzgarın ve doğadaki arının sayesinde polenler tozlanıyor, döllenme gerçekleşiyor. Ancak seralar kapalı alanlar ve maliyetli olduğu için küçük üreticiler dölleme için maalesef hormon kullanıyor. Hormon kullanılmış ürünü anlamak da çok kolay. Örneğin domateste meyve içi kof gibidir, tadı yoktur, çekirdek yuvaları oluşmuştur fakat çekirdek olgunlaşmamıştır. 

    Hasanbey Çiftliği
    Bergama’da bulunan 1200 dönüm arazi üzerine kurulu Hasanbey Çiftliği’nde hormonsuz, doğal ve iyi tarım modelleri uygulanıyor. Hasanbey.com’da 13 ana kategoride ve kendi içlerinde ayrışan ürünleriyle biber, salça, turşu, bal, reçel, yumurta, peynir, zeytin, zeytinyağı, ekmek, erişte, tarhana ve meyve ürünleri yer alıyor. Tüm ürünlerde kimyasal yıkama, mumlama tekniği ve hormon bulunmuyor. 

    Formsanté 2016 – Haziran sayısı
    Deran Çetinsaraç 



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz